logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd kalibracji mocy przy nagrywaniu płyt DVD na Windows XP

Leszkor 31 Sty 2004 21:30 2446 25
REKLAMA
  • #1 497309
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Mam problem z kopiowaniem plyt. Obojetne czy uzywam Clone czy Nero to zawsze w momencie rozpoczecia nagrywania wyskakuje blad. Mam Wind. XP Prof. Do nagrywania DVD nagr. Np. przy Clone wyskakuje napis -medium error: power calibration arera error (3:0x73:0x03) Moze ktos wie wiecej na ten temat bede wdzieczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 497674
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    C++
    //jaka nagrywarka?
    //zainstalowales sv-pack do chipsetu??
    //czy inne progi chodza ci stabilnie??
    //opisz dokladnie problem zrozumialem ze masz nagr dvd+-r/rw tak??
    //a moze cd -rw bo kumpel chcial kiedys nagrac cd jako dvd-audio i prog wyplul podobny komunikat ze medium error itd.
    //czy to byla proba skopiowania dvd na inne dvd ??
    //moglo byc zabezpieczone przed kopia...
    //napisz wiecej info
    // nara
  • #3 497708
    Leszkor
    Poziom 18  
    Nagrywarka jest dvd+-r/rw firmy NEC caly computer jest Fujitsu-Siemens najnowszej generacji. Wszystko co jest mozliwe do zainstalowania jest. Ciekawe ze czasami moge 2 CD skopiowac a pozniej nic nie idzie. To wszystko zaczyna sie w momencie zaczynania wypalania. Mam 3 computery takie same i na dwoch jest identyczny objaw. Przy Clone wyswietla ten text. Software sa wszystkie legalne (powiedzmy w porzadku)
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #4 497728
    Robson_G
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    [font=Arial:aa0bb1971d] [/font:aa0bb1971d]
    Spróbuj urzyć innych płyt ja miałem tak samo w nagrywarce cdrw
    -nie nagrywała wszystkiego tylko wybrane marki płyt.
    Może upgrade biosu pomoże
    Pozdrawiam
  • #5 497770
    cesiek
    Poziom 1  
    Witam
    Skłaniam się tu również do odpowiedzi Robsona, flash-owanie BIOS-u nagrywarki może pomóc.
    Do bazy nośników nagrywarki nie jest wprowadzony producent, typ płytek z którmi masz problemy. Pod różnymi markami są sprzedawane płytki kilku zaledwie producentów. U mnie problem dotyczył płytek RW, Acera, po upgradzie BIOSU nagrywarki jest OK. Producenta możesz sprawdzić jednym z dodatkowych programów narzędziowych Nero, lub innym. (Alcohol 120% też chyba ma tą opcję).
    Pozdrawiam
  • #6 497830
    Leszkor
    Poziom 18  
    Sprawdze to , moze macie racje zwlaszcza ze mam ten problem na wszystkich trzech computerach . Uzywam do nagrywania tylko plyty Lifitec z Aldi.
    Dam znac czy to bylo.
  • #7 497878
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    A może mają już powoli dość.
    U mnie po 2 latach napęd DVD + CD R\RW najpierw zaczął wybrzydzać w płytach tą nagrał innej nie, raz chciał wolniej raz szybciej i zawsze błąd kalibracji. Potem przestał obsługiwać RW, potem niebieskie płytki Verbatim. Czyściłem, regulowałem moc ale to już była agonia więc po miesiącu kupiłem nową a ta poszła do kosza.
  • #8 498466
    Leszkor
    Poziom 18  
    Nagrywarka jest 3 miesiace stara. Zrobilem najnowszy update ale nie chciala dalej nagrywac wiec wzialem od kumpla inna i nagralo sie bez problemow. Jednak nie jestem pewien czy to nie byl czysty przypadek.Mam tez inny problem jesli wsadze czysta plyte ale CD-RW
    to caly sytem zawiesza mi sie. Musze zrobic reset. To jst nowa plyta ktora nigdy nie byla uzywana. To jest ciekawe ze to dzieje sie tylko w DVD-RW lauwerk. Ciekawi mnie co oznacza Power Calibration Arera Error
  • #9 498525
    gader
    Poziom 26  
    C++
    //
    // cze jaki masz ten lauwerk :) DVD wiem ze nec ale jaki model ?
    // napisz oznaczenie i co nagrywa :
    // np: DVD-R x8
    // DVD+R x8
    // DVD-RW x4
    // DVD+RW x4
    // CD .......
    // mozesz jeszcze dodac firmware versionen :)
    //
    // strona z firmware do NEC-ów
    // http://www.herrie.org/
    //
    // narqa
  • #10 498575
    Leszkor
    Poziom 18  
    Jest to nagrywarka NEC DVD RW ND-1300A , mam najnowsze software Version 1.08 kture stosuje sie tylko w calych sytemach Fujitsu-Siemens.
    Sprawa z CD-RW wyjasnila sie , plyta byla fabrycznie uszkodzona. Mysle ze problem lezy w plytach jak juz wyzej wspomnieli koledzy. Od kilku lat uzywalem tylko ten rodzaj i nigdy nie mialem problemow Jutro kupie inny rodzaj i zobacze czy bede mial jeszcze te problemy.Interesuje mnie tylko ten - error meldung-co on dokladnie oznacza?
    Dzieki za tak duze zaineresowanie
  • REKLAMA
  • #11 499014
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Ten błąd to po prostu: "Błąd regulacji mocy diody laserowej". Po włożeniu płyty napęd ogniskuje wiazkę w celu odczytu zawartości płyty, ale dopiero po wydaniu polecenia nagrywania napęd sprawdza jaka jest minimalna moc wiązki umozliwiająca nagranie. Jeśli nie może ustalić jaka jest potrzebana ta moc, to nie moze rozpocząć zapisu i wywala Error.
  • #12 499099
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    masz wypalony laser który nie moze skupic dokładnie wiazki promienia swietlnego
  • REKLAMA
  • #13 1264824
    molas3000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja miałem kiedyś problem u siebie w komie (teraz jest to komp brata).
    Na nagrywarce LG wszystkie programy nagrywały łytki dobrze mimo że za każdym razem po wypaleniu wybijało mi jakiś błąd. Płytki do dzis chodzą bez zarzutu (chyba że są porysowane) gdy brat kupił nową nagrywarkę to zaczęły dziać się szopki:
    1. Wogóle nie jest w stanie z jakiego kolwiek programu nagrywać zwykłych płyt CD
    2. Można nagrywać tylko płyty CD-RW ale tylko te do 4x (bo nagrywarka jest do 8x a RW tylko do 4x) jeżeli CD-RW ma prędkości np: 4-16 to już nie pójdzie bo nero i inne programy chcą nagrywać 2x. Stosowanie takich płyt było by pewnym rozwiązaniem ale CD-RW są droższe od CD-R (oczywiste) a pozatym płyt o takich prędkościach już praktycznie nigdzie nie można dostać.

Dodam że moją pierwszą nagrywarkę włożyłem do nowego komputera i wszystko działa jak należy.

wydaje mi się że na płycie głównej ze starego kompa może być uszkodzony kontroler dysków IDE. Wniosek nasówa się dodatkowo dlatego że system jest bardzo nie stabilny. Początkowo średni 2x w tygodniu był format. Teraz pochodzi jakieś 2 3 tygodnie i koniec. Procek i RAM jest dobry (działały w innym kompie i było wszystko w porządku)
  • #14 1266167
    Leszkor
    Poziom 18  
    _MarSs_ napisał:
    Ten błąd to po prostu: "Błąd regulacji mocy diody laserowej". Po włożeniu płyty napęd ogniskuje wiazkę w celu odczytu zawartości płyty, ale dopiero po wydaniu polecenia nagrywania napęd sprawdza jaka jest minimalna moc wiązki umozliwiająca nagranie. Jeśli nie może ustalić jaka jest potrzebana ta moc, to nie moze rozpocząć zapisu i wywala Error.

Jest to niemozliwe poniewaz mam trzy takie same computery i wszystkie zachowuja sie identycznie (nagrywarki) Wina lezy w jakosci plyt.
  • #15 1272403
    caberg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mialem identyczny problem z nagrywarka SONY CRX-175E2 na poczatku super wszystko sie nagrywa a po jakims czasie zaczely sie problemy. Medium speed error albo power calibration error. Czyscielm laser pomoglo tylko raz. Teraz nagrywarka nagrywa plytki wybranych producentow i to tez nie jest pewne bo czasem wywala ja poprosu wloze drugi raz i idzie. Zna moze ktos jakas stronke z firmware do SONY Bo jedyny co znalazlem w necie to jest ten aktualny co posiadam S002 ewentualnie CyberDrv CW089D bo ten tez niezbyt łyka wszystko co mu sie da a wypalil malo plytek? Podobno mozna wgrywac biosy modeli nowszych tylko pytanie czy po wgraniu nowszego biosa od innej nagrywarki nie bedzie problemow z przejsciem na stary tak jak w przypadku plyty glownej to kostke wyjac i do innej mobo mozna wlozyc a z lutowaniem programatorami nie chcialbym sie bawic. Chociaz w ostatecznosci zawsze mozna sprobowac zawsze to nowe doswiadcznie.
  • #16 1493191
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    A ja mam problem z nagrywarką HP CD-Writer 9100plus. Jak wiadomo jest to dość stary model (mam go 4 lata). Nagrywa płyty dobrze ale nie może sobie poradziś z nagraniem 700RW - wyskakuje błąd - przy starych 650 chodzi, przy tych nowych już nie chce, Co na to poradzić?
  • #17 1493290
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Leszkor napisał:
    Wina lezy w jakosci plyt.

Spróbuj zaktualizować firmware w tych nagrywarkach. Zazwyczaj nowy firmware zwiększa ilość obsługiwanych nośników. Nowy firmware możesz znaleźć chociażby na www.cdrinfo.pl
  • #18 1494795
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    A czy w moim przypadku pomoże zaaktualizowanie firmware'u. I czy podpasował by do niej ten od 9100i?
  • #19 1494820
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    do Marcin Sz: musisz mieć firmware do swojej nagrywarki, a nie podobnej. Wgranie niewłaściwego firmware,u groni unieruchomieniem nagrywarki.
  • #20 1496685
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    A czy da się coś zrobić innego od wymiany firmware'u.
  • #21 1498100
    gicio
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    -medium error: power calibration area error

błąd nośnika: błąd sektora kalibracji mocy

każda płyta przed rozpoczęciem nagrania jest sprawdzana (odczytywany jest tzw. ATIP)

http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20021024162823

na tej podstawie nagrywarka (lub oprogramowanie) dopasowuje parametry zapisu

Uważam że po prostu trafiłeś na płyty, których twój model nagrywarki nie trawi -- jeden z moich Liteonów nie nagrywał płyt Arita-Max, nic nie pomogło, zamieniłem płyty z kolegą (właściciel Sony) i wypalił wszystkie bez żadnych problemów
  • #22 1499654
    gader
    Poziom 26  
    Marcin Sz. napisał:
    A ja mam problem z nagrywarką HP CD-Writer 9100plus. Jak wiadomo jest to dość stary model (mam go 4 lata). Nagrywa płyty dobrze ale nie może sobie poradziś z nagraniem 700RW - wyskakuje błąd - przy starych 650 chodzi, przy tych nowych już nie chce, Co na to poradzić?

podaj wesje firmware ktory masz
    sprawdzisz to tym programem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=72237
    jak masz nizsza niz 1.oc to zrob update

PS jest mozliwosc przerobienia tego sprzetu na 10x4x32 odpowiednim bJosem :)
  • #23 1500685
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ja mam firmware 1.0c - skąd ściągnąć nowy, czy to coś da? Na stronie HP jest tylko do 9100i.
  • #24 1502131
    gader
    Poziom 26  
    masz najnowszy bios
    poszukaj informacji na temat przerobek
    91xx na 9300 moze to pozwoli ci nagrywac 700 MB cdrw
  • #25 1502234
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Znalazłem to ale po czesku - niezbyt to rozumię http://www.cdr.cz/a/434 :( Może ktoś ma translator do czeskiego? :wink: I czy jest po tej zmianie możliwość powrotu do starej wersji nagrywarki, czy to jest bezpieczne?

Dodano po 14 [minuty]:

To jest podobne do tego z http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/przerobki/przerobki-hp8200.php tylko jest zmieniona wersja - tak mi się wydaje, jak nie to mnie poprawcie.
  • #26 1502956
    gader
    Poziom 26  
    akurat tego modelu nie modowalem
    z tego co widze trzeba miec odpowiedni model
    data produkcji i kraj pochodzenia tez musi sie zgadzac
    trzeba poczytac w sieci co sie da zrobic z twoim cdrw

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu kalibracji mocy lasera podczas nagrywania płyt DVD na systemie Windows XP, objawiającego się komunikatem "medium error: power calibration area error". Użytkownik posiada nagrywarkę NEC DVD RW ND-1300A w komputerach Fujitsu-Siemens i używa płyt Lifitec z Aldi. Błąd pojawia się niezależnie od używanego oprogramowania (Clone, Nero) i występuje na kilku identycznych komputerach. W dyskusji wskazano, że przyczyną mogą być niskiej jakości lub niekompatybilne nośniki, a także zużycie lub uszkodzenie lasera w napędzie. Zalecane rozwiązania to: testowanie innych marek płyt, aktualizacja firmware nagrywarki (np. ze strony herrie.org dla NEC), ewentualna aktualizacja BIOS-u napędu, a w przypadku starszych modeli rozważenie wymiany napędu. Wyjaśniono, że błąd kalibracji mocy oznacza niemożność prawidłowego ustawienia mocy wiązki laserowej potrzebnej do nagrania płyty, co może wynikać z uszkodzenia lasera lub niezgodności nośnika. Dodatkowo poruszono kwestie problemów z płytami CD-RW i kompatybilnością firmware, a także ryzyko stosowania nieodpowiedniego firmware, które może unieruchomić napęd. Wskazano też na możliwość modyfikacji firmware w celu rozszerzenia obsługi nośników i prędkości nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA