logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przewodu sygnałowego w monitorze Fujitsu Siemens MCF 3811 TA

Radek225 01 Lut 2004 06:56 4157 12
  • #1 497677
    Radek225
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Posiadam monitor LCD marki Fujitsu Siemens MCF 3811 TA z obciętą końcówką.Przewód ma żyły o następujących kolorach:czerwony,niebieski,zielony,siwy(wszystkie posiadają swoje ekrany),pomarańczowy,fioletowy,biały, żółty,czarny.Ja podpiąłem wtyczkę w nst. sposób:R-czerw.,G-ziel.,B-nieb,czarny-masa,Zółty i biały-synchro V i H.Przy takim połączeniu monitor bez sygnału pokazuje obraz testowy,a po podłączeniu kompa znika obraz i gaśnie dioda LED.Co jest nie tak?Gdzie podłączyć siwy przewód w oplocie?Bardzo proszę o sugestie,z góry DZIĘKI!
  • #2 497695
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    masz zle podłączony h v dlatego musisz pokombinowac kolory sa nieistotne w kazdym modelu moga być inne poza r g b
  • #3 504309
    Radek225
    Poziom 17  
    Przy zamianie cienkich przewodów i podłączeniu kompa pojawia się komunikat NOT SUPPORTED.Wykorzystałem już wszystkie kombinacje i nic.Gdzie podłączyć siwy przewód w oplocie?Może ktoś ma ten model monitora i może mi powiedzieć jakie są dokładnie wyprowadzenia.Cześć!
  • #4 504393
    gregorstrazak
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    siwy przewód to będzie właśnie synchro h a v to może być biały lub zółty
  • #5 513515
    piotrus7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witaj.
    Czy poradziłeś sobie z tym podłączeniem?
    Ja mam aktualnie podobną sytuację.Jak monitor jest zimny to czasem na chwilę zaskakuje.Ale po chwili mam komunikat NOT SUPPORTED.
    Pozdr.
  • #6 513959
    Radek Nowak
    Poziom 2  
    Mam to samo: wszystkie kable wyszly z wtyczki, i wogóle nie wiem gdzie który przylutować. Zakupiłem już nową wtyczke d-sub. Najlepiej mi to narysujcie, jestem zielony w tych sprawach. Moj mail: radindolus(_at_)gazeta.pl
    Dziękuje, pozdrawiam
  • #7 514016
    Radek Nowak
    Poziom 2  
    hej panowie! kumpel przyslal mi instrukcje mailem, tojest tak: 1-R 2-G 3-B 6,7,8-GND-masa kolorów 13-HS 14-VS 10-SDA-masa synchronizacji 15-PnP. Moze wam to cos pomoze. Jutro drugi kumpel bedzie mi to podłączał to napisze czy mi sie udało iczy wszystko działa.
    Pozdrawiam
  • #8 516659
    Radek225
    Poziom 17  
    U mnie wszystko OK!Kolega gregorstrazak miał racje.Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!
  • #9 516666
    Radek225
    Poziom 17  
    Piotrus7 na 100 procent masz zimne luty lub coś z przewodem sygnałowym.Cześć.
  • #10 522567
    piotrus7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Luty poprawione i nic może to faktczcine przewód.Dylko dlaczego jak jest zimny to na chwilę zaskakuje?
    Pozdr.P7
  • #11 3346515
    McCaban2
    Poziom 1  
    Witam
    U mnie standardowy problem Ktoś uciął wtyczkę ..ehhh.
    Fujitsu Siemens ScaleOviev C17-5
    Kombinuje kabelkami i kombinuje RGB wiadomo reszta to juz
    intuicja. Schematu do niego za boga ojca.Efekt cały dzień kombinacji i nic .....monitor czy z połączonymi
    kablami czy nie po włączeniu dioda na zielono a na ekranie wyświetla "NO SIGNAL" i po 2 sekundach Stand By.
    Po odczytaniu licznych postów nasuwa sie pytanie czy moze monitor
    jest nawalony.
    Dodam jeszcze że na płytce do której wpięty jest kabel nie ma żadnych
    opisów oprócz numerków.

Załączam foto płytki z płaską wtyczką

Może ktoś zna ten model może ktoś wie że to usterka...może ktoś odpisze.

Za każdy konstruktywny post będe wdzięczny.
    Proszę o nie odsyłanie mnie do linków z schematami wtyczek.
    Pozdrawiam
  • #12 3347380
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Aby uruchomić monitor na sygnale z komputera wystarczy sygnał synchro podawany z gniazda grafiki pin 13 i 14 i masa a obraz to wystarczy na początek któryś z 3 idących w ekranie RGB. Model 3811 był chyba zrobiony na wadliwym procesorze ALI M6759 i tu jest pewnie problem.
  • #13 5675787
    pitermi
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Akurat mam taki monitor i mam cały kabel wiec przedzwonilem dla potomnych może sie komuś przyda rozpiska kabla

wtyk dsub

wtyk przy monitorze
    i połaczenia kabla jest 1 do 1
    czyli
    1-1
    2-2
    3-3
    4,4 zwarte-4,5 zwarte
    6-6
    7-7
    8-8
    10-10
    11 zwarte do masy-11zwarte do masy
    12-12
    13-13
    14-14
    15-15
    masa -masa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem przewodu sygnałowego w monitorze LCD Fujitsu Siemens MCF 3811 TA, którego końcówka kabla została uszkodzona. Użytkownik posiada przewód z żyłami o różnych kolorach (czerwony, niebieski, zielony, siwy, pomarańczowy, fioletowy, biały, żółty, czarny) i podłączył je według własnego schematu: R-czerwony, G-zielony, B-niebieski, czarny jako masa, żółty i biały do synchronizacji V i H. Monitor wyświetla obraz testowy bez sygnału, lecz po podłączeniu komputera obraz znika, a dioda LED gaśnie. Wskazano, że kolory przewodów synchronizacji (H i V) mogą się różnić i należy eksperymentować z ich podłączeniem, gdyż w różnych modelach mogą być inne. Siwy przewód prawdopodobnie odpowiada za synchronizację H, a biały lub żółty za synchronizację V. Problemy mogą wynikać z zimnych lutów lub uszkodzonego przewodu sygnałowego. Jeden z użytkowników udostępnił schemat pinów wtyczki D-sub: 1-R, 2-G, 3-B, 6,7,8 masa, 13-HS (synchronizacja pozioma), 14-VS (synchronizacja pionowa), 10-SDA masa synchronizacji, 15-PnP. Inny użytkownik potwierdził, że w modelu 3811 mogą występować problemy z procesorem ALI M6759, co może powodować trudności z sygnałem. Ostatecznie podano dokładne połączenia pinów wtyczki D-sub do monitora, gdzie połączenia są 1 do 1, a masa jest odpowiednio uziemiona. Wskazano, że do uruchomienia monitora wystarczy podać sygnał synchronizacji z pinów 13 i 14 oraz masę, a obraz generowany jest z jednego z przewodów RGB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA