logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Gainward GF3 Ti200 na płycie Epox 8RDA3+ z Bartkiem 2500 i Twinmos 2x256

nitro_67 01 Lut 2004 20:53 1505 7
REKLAMA
  • #1 498545
    nitro_67
    Poziom 12  
    jak wycisnac wiecej c tej karty na bartku 2500 nie podkrecanym fsb 200 pamieci twinmos 2x256 plyta epox 8rda3+. obecnie mam 8000 w 3dmark2001 a czytalem ze mozna nawet 11000. wiem tez ze rzeba zmienic cos w biosie karty graficznej ale nie wiem co nie wiem jak i nie wiem czy to bezpieczne. jak ktos robil cos podobnego i chcialby sie podzielic doswaidczeniami to bylbym wdzieczny za pomoc. z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 499132
    Pietrekzad
    Poziom 12  
    Ściągnij sobie plik coolbits.reg ze strony www.chip.pl . Uruchom coolbits.reg, Ujrzysz komunikat "czy dodać nformację do rejestru" wybierz tak, zrestartuj kompa. W zakładce Ekran, Ustawienia, Zawansowane, Detonatory. Będzie nowa opcja częstotliwość taktowania. Zaznacz opcję aby można było zmieniać częstotliwość. Teraz pojawi się komunikat aby zrestartować kompa, zrestartuj. Wejdz jak wcześniej. Teraz tymi dwoma paskami możesz podkręcać kartę. Pierwszy pasek jest od zmiany prędkośći procesora, drugi od pamięci. O ile da się podkręcić to ci nie powiem musisz próbować sam. Zmień na początek o jakieś 10% jedno i drugie. Włącz 3D Marka. Jeżeli będzie wszystko ok, komputer się nie zawiesi, obraz będzie dobrze wyświetlany podkręcaj dalej. Jeżeli podkręcisz za dużo, komputer się najwyżej zawiesi, lub będą jakieś błedy w wyświetlanym obrazie. Wtedy musisz obniżyć częstotliwości
  • REKLAMA
  • #3 499223
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Oprócz coolbits poszukaj też programów Riva Tuner i Gforce Tweak Utility ,mogą zmieniać ustawienia niedostępne z poziomu właściwości karty i mają też podkręcanie takie jak daje coolbits.Następny krok to podkręcanie z poziomu BIOS-u karty.Opisywałem to w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic76997.html ,jeśli nie boisz się ryzyka związanego z możliwością uszkodzenia karty.Tam też w załącznikach masz programy do tego.Jeśli nie znajdziesz Riva Tuner i GTU to napisz ,wyślę Ci ,są to darmowe programy i próbuj w wyszukiwarkach wpisywać ich nazwy a dojdziesz z jakich stron się da to ściągnąć.Nie zapomnij poszukać w downloadach Chipa i PCWK ,ja te programy znalazłem na płycie Chip specialCD WKT z 2002 roku.Pamiętaj że zanim w BIOS-ie edytorem zmienisz taktowanie ustal software-owo ile można żeby była jeszcze stabilna i tyle w BIOS-ie ustaw ile jest bezpiecznie.
  • #4 499324
    nitro_67
    Poziom 12  
    dzieki. bede probowal. zobacze co z tego wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #5 499491
    wasu11
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mam G3 ti200 Palitdaytona i osiaga zajebi.... duzo punktow jak podkrecam go w POWER STRIP-ie
  • #6 653120
    R@F@L
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    masz przeciez podkrecony procek. Standardowo Bartony chodza na FSB=166MHz a ty masz FSB=200MHz
  • #7 1208589
    ejonee
    Poziom 12  
    spoko możesz wyciągnać koło 10000pkt w 3dmarku ciągnij na karcie ile sie da az komp sie zawiesi lub bedzie wychodzil z gry
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania karty graficznej Gainward GF3 Ti200 na płycie Epox 8RDA3+ z procesorem Bartek 2500 i pamięciami Twinmos 2x256. Użytkownik chce zwiększyć wynik w 3DMark2001 z około 8000 do nawet 11000 punktów. Proponowane metody obejmują użycie pliku coolbits.reg do odblokowania możliwości zmiany częstotliwości taktowania GPU i pamięci w systemie Windows, a także programów Riva Tuner i Gforce Tweak Utility, które oferują zaawansowane opcje podkręcania. Zalecane jest stopniowe zwiększanie taktowania o około 10% i testowanie stabilności w 3DMarku. Możliwe jest również modyfikowanie BIOS-u karty graficznej, jednak wiąże się to z ryzykiem uszkodzenia sprzętu i wymaga wcześniejszego ustalenia stabilnych wartości taktowania programowo. Alternatywnie, można użyć oryginalnego narzędzia Gainward ExpertTool, które umożliwia podkręcanie bez ingerencji w rejestr systemowy. W dyskusji pojawia się także informacja, że procesor Bartek 2500 pracuje z podniesionym FSB 200 MHz zamiast standardowego 166 MHz, co wpływa na wydajność. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i zachęcają do eksperymentów z podkręcaniem, zwracając uwagę na możliwe zawieszenia systemu lub błędy graficzne przy zbyt wysokich ustawieniach.
REKLAMA