logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywanie w LP na Panasonic NV-J35 - brak rozpoznania prędkości odtwarzania

kondor 01 Lut 2004 23:04 1785 3
REKLAMA
  • #1 498732
    kondor
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Mam problem z naprawa magnetowidu Panasonic model:NV-J35. Wcześniejsze nagrania „ stare” są odtwarzane poprawnie nawet nagrywane, bałaganiarsko częściowo w PS a częściowo w LP system sam rozpoznaje jaka była prędkość zapisu, a licznik liczy przesuwającą się taśmę. Działa także na „starych” nagraniach TRACKING. Na nowych nagraniach TRACKING nie działa. Gdy nagrywam w systemie LP( powoli), magnetowid odtwarza je jako SP(wtedy przyśpieszone jest odtwarzanie). To samo nagranie na całkowicie sprawnym Panasoniku jest także odtwarzane szybko (a wskaźnik odczytuje je jako SP.) Stąd wnioskuję że na taśmie w procesie nagrywania nie jest nagrywana informacja o włączeniu LP. Gdzie szukać usterki? Doradzano mi abym w pierwszej kolejności sprawdził zasilacz, (osobiście nigdy bym nie przypuszczał że powodem omawianej usterki może być zasilacz). Istotnie zasilacz był „martwy” Ale po wymianie C9-1m./450V ruszył. Nim jednak naprawiłem go, zasilałem wideo na sprawdzonym innym panelu zasilacza. Ponadto usterka ta występowała już nim padł zasilacz i gdyby nie uszkodził się zasilacz, to z tą usterką przypuszczam, sprzęt był używany dalej (w systemie SP.) Może ktoś z taką usterką się już spotkał ?Bardzo proszę o doradę.
  • REKLAMA
  • #2 498811
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Zacznij od porządnego wyczyszczenia głowicy Audio/CTL, ewentualnie ustawienia jeśli ktoś kręcił.
  • REKLAMA
  • #3 498853
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Oraz sprawdź docisk rolki i prowadzenie taśmy.
    Pozdrawiam.
  • #4 502066
    kondor
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Bardzo dziękuję za dorady, na głowicy a/c istotnie był wżarty brud, próbowałem to oczyścić, płynem do głowic, ale nie skutkowało. Usunąłem "przymurowany" tlenkowy zlepek drewnianą wykałaczką. Sytuacja znacznie się poprawiła, ale co kilka minut ( zresztą bardzo nieregularnie) magnetowid przeskakiwał, raz SP raz LP. wymieniłem rolkę dociskową. Różnica kolosalna na plus, ale obraz dalej cyklicznie podrygiwał, szczególnie na nowych nagraniach. Stare były odtwarzane w miarę poprawnie. Podstawiłem na próbę nową głowice wizyjną i tak już zostało, bo wszystko wróciło do normy. Jako osoba dociekliwa, próbowałem uściślić przyczynę. A wiec oglądając listki głowicy pod lupą stwierdziłem że jeden, listek miał maleńką rysę. Gdy lekko dotknąłem owego listka wykałaczką, okazało się że jest to pęknięcie. Z rozmowy z właścicielem sprzętu, dowiedziałem się także że wielokrotnie używał taśmy czyszczącej. Raz jeszcze bardzo dziekuję, ża porady i zamykam temat, LP/SP w Panasonicu NV-J35.
REKLAMA