logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znika obraz, Co to może być? Win XP, Karta graficzna?

Htomas 13 Cze 2008 07:08 2791 15
REKLAMA
  • #1 5241107
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Taraz ja mam problem. Komp ma juz kilka lat ale jeszcze mi posłuży. Płyta głowna Intel 845, grafika Ge Force 64 MB, procek Intel 1,7 G, 512 M RAM. Niedawno dysk został sformatowany i na nim zainstalowałem Wn XP Home. Wszystko chodzi OK, ale juz kilka razy nagle na ok. 5 s zniknął obraz z monitora. Co to może być ? Czyżby jakis problem z kartą grafiki ? Komp słuzy do przeglądania netu i pisania / liczenia w Open Office, żadnych gier nie używam. Jest zainstalowany Zone Alarm, Avast Antywirus, regularnie czyszczę kompa Reg Cleanerem, Spy Botem i AdAwarem oraz defragmentuję dysk
  • REKLAMA
  • #2 5241117
    tomgaw
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Czy ta karta grafiki posiada chłodzenie pasywne? Opisane symptomy wskazują na przegrzewanie się GPU.
  • #4 5241286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5241696
    Htomas
    Poziom 18  
    Marcin230 napisał:
    Czy obraz ginie w czasie przeglądania internetu? Początkowo zamarznięcie ekranu, a potem ciemność i po chwili wszystko już działa poprawnie?

Trudno mi w tej chwili powiedzieć, w każdym razie uzywam Firefoxa. Nie ma najpierw "zamarznięcia" tylko od razu ciemność
  • #6 5242800
    tomgaw
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Czy w czasie tych pięciu sekund monitor przechodzi w stan czuwania? (Jeśli zdąży, ale chyba powinien).Chodzi mi o to, czy dochodzi do niego sygnał z karty. Jeśli tak się nie dzieje można wykluczyć problem sprzętowy.
  • #7 5244326
    Htomas
    Poziom 18  
    tomgaw napisał:
    Czy w czasie tych pięciu sekund monitor przechodzi w stan czuwania? (Jeśli zdąży, ale chyba powinien).Chodzi mi o to, czy dochodzi do niego sygnał z karty. Jeśli tak się nie dzieje można wykluczyć problem sprzętowy.

chyba nie - niebieska dioda na monitorze świeci się ciągle
    Aha: wczoraj znowu się to zdarzyło - podczas pracy w Firefoxie
  • #8 5244335
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    A czy to czasem wina monitora ?.Ja miałem u siebie podobnie ,działa -ciemność(chwila 3-5 sekund)i znowu ok,wkurzało to trochę wymieniłem monitor na nowy i problemu nie ma już od około 6 miesięcy.U mnie na 100% to był monitor.Dałem koledze za gratis i u niego te same numery wywijał.
  • #9 5245062
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A czy po tej ciemności która Cię ogarnia nie pokazuje się komunikat że "sterownik ekranu przestał odpowiadać" ?
  • REKLAMA
  • #11 5255602
    Htomas
    Poziom 18  
    HONDAS napisał:
    A czy to czasem wina monitora ?.Ja miałem u siebie podobnie ,działa -ciemność(chwila 3-5 sekund)i znowu ok,wkurzało to trochę wymieniłem monitor na nowy i problemu nie ma już od około 6 miesięcy.U mnie na 100% to był monitor.Dałem koledze za gratis i u niego te same numery wywijał.

Nie jest to monitor. Ale własnie rpzed chwilą znowu to się stało podczas pisania w Firefoxie. Może to ten program powoduje zanik obrazu ?
  • REKLAMA
  • #13 5259608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5268882
    Htomas
    Poziom 18  
    Marcin230 napisał:
    Zainstaluj Firefoxa3 i zobaczysz.

Zainstalowałem. Ale teraz z kolei obraz zniknał...podczas pisania w Wordzie (FF nie był wtedy uruchomiony. Przyznac jednak trzeba, że zdarzyło się to tylko raz jak na razie
  • #15 5269023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5313240
    Htomas
    Poziom 18  
    Chyba rozwiązałem problem. Karta grafiki jest u mnie w pozycji "do góry nogami", czyli radiator jest zwrócony ku dołowi. Na wszelki wypadek wyjałem ją, przeczysciłem styki i zamontowałem z powrotem. W radiator włożyłem kawałek blachy, który odchodzi na bok i swobodnie promieniuje ciepło do góry. Ponadto w obudowie kompa zamontowałem dodatkowy wentylator, który wyciąga powietrze z wnętrza. No i na razie zaniki obrazu się skonczyły. ponadto temperatura procesora i strefy systemowej (mam Intel Active Monitor) utrzymuje sie teraz na poziomie niższym o ok. 8-10C niz poprzednio - w czasie upałów program alarmował, że temperatura zaczyna przekraczac wartości graniczne

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z zanikiem obrazu na monitorze podczas pracy na komputerze z systemem Windows XP i kartą graficzną GeForce 64 MB (GeForce4 MX420) objawiał się krótkotrwałym znikaniem obrazu na około 5 sekund, bez wcześniejszego zamarznięcia ekranu czy komunikatów o błędach sterownika. Objaw występował głównie podczas korzystania z przeglądarki Firefox, ale zdarzył się też raz podczas pracy w Wordzie. Monitor pozostawał aktywny (nie przechodził w tryb czuwania). Podejrzewano przegrzewanie GPU, problemy ze sterownikami, oprogramowaniem lub samym monitorem, jednak wymiana monitora nie rozwiązała problemu. Ostatecznie przyczyną okazało się nieprawidłowe zamontowanie karty graficznej – była zainstalowana „do góry nogami”, co utrudniało odprowadzanie ciepła. Po wyjęciu, oczyszczeniu styków, poprawnym zamontowaniu karty z dodatkowym radiatorem i instalacji dodatkowego wentylatora w obudowie, zaniki obrazu ustały, a temperatura procesora i strefy systemowej spadła o około 8-10°C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA