logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na dziwne zachowanie komputera?

gralux1979 10 Kwi 2008 17:51 1581 13
REKLAMA
  • #1 5015407
    gralux1979
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Podczas przeglądania internetu nagle pojawia się coś takiego:
    Chodzi oczywiście o różowe podświetlenie (czasami jest to kolor czerwony).
    Komputer jest czysty-dopiero po formacie, sprawdzany antywirusem.
    Po resecie wszystko wraca do normy.
    Jeżeli macie jakiś pomysł to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 5015422
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Przeskanuj komputer kilkoma skanerami on-line.
    Wrzuć loga z hijackthis.
    Podmień grafike na inną (pożycz od kogoś) i zobacz czy bedzie się działo to samo.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • REKLAMA
  • #4 5017353
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 947
    Jak powszechnie wiadomo IE to program służący do ściągnięcia przeglądarki internetowej, więc może zrób z niego użtek, i problemy znikną :)
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #5 5017540
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    damdam - pomysł ciekawy ;-)) - lecz "De gustibus...." - gralux - dokładnie jak pisali spinaker i pipinet.
    P.s. - podaj jaką masz grafikę.
  • #6 5019690
    gralux1979
    Poziom 10  
    Od dawna mam firefox'a zainstalowanego na kompie i też się to "coś" robiło - także to nie jest sposób na rozwiązanie problemu.
    Moja karta graficzna to:
    NVIDIA GeForce2 MX/MX 400

Zainstalowałem IE 7.0 i wyrzuciłem theme.
    Nic nie pomogło...

...tym razem mamy kolor czerwony.
  • #7 5019763
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Widziałem ten temat wczoraj, ale nic mądrego mi do głowy nie przychodziło. Dzisiaj się sytuacja zmieniła - taki sam (lub podobny) przypadek przydarzył mi się w pracy. Panienka zadzwoniła, że ma "dziwne" kolory na monitorze - no i ma - właśnie takie nie wiadomo co ? Czy to różowe, czy fioletowe, czy jeszcze inne - trudno powiedzieć - podobne do zdjęcia od @gralux1979. Tylko że to jest na stałe, nie tylko w necie - też tak masz ? No i na koniec - wymieniłem jej monitor i wszystko jest OK, a na tym monitorze z innym PC jest to samo, czyli ewidentna wina monitora. Na razie nie wiem co z nim zrobić, bo tak w piątek przed weekendem to się nie chciało za bardzo myśleć !
    Próbowałeś z innym monitorem ?
    Pozdrawiam :D
  • #8 5021077
    gralux1979
    Poziom 10  
    Prawdę mówiąc nie wpadłem na pomysł żeby winą obarczać monitor. Te dziwne kolory pojawiają się także np. w Outlook'u lub na liście zainstalowanych programów START->wszystkie programy.
    Nie mam zabardzo możliwości podłaczenia innego monitora.
    Może masz racje że to monitor - ma już swoje lata około 6 lat.
  • REKLAMA
  • #9 5022725
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Lzep napisał:
    Widziałem ten temat wczoraj, ale nic mądrego mi do głowy nie przychodziło. Dzisiaj się sytuacja zmieniła - taki sam (lub podobny) przypadek przydarzył mi się w pracy. Panienka zadzwoniła, że ma "dziwne" kolory na monitorze - no i ma - właśnie takie nie wiadomo co ? Czy to różowe, czy fioletowe, czy jeszcze inne - trudno powiedzieć - podobne do zdjęcia od @gralux1979. Tylko że to jest na stałe, nie tylko w necie - też tak masz ? No i na koniec - wymieniłem jej monitor i wszystko jest OK, a na tym monitorze z innym PC jest to samo, czyli ewidentna wina monitora. Na razie nie wiem co z nim zrobić, bo tak w piątek przed weekendem to się nie chciało za bardzo myśleć !
    Próbowałeś z innym monitorem ?
    Pozdrawiam :D

A jednak nakłaniam abyście czasem rozsądnie myśleli...

Monitor odpowiada za wyświetlanie takich informacji, jakie przesyła mu karta graficzna. Tym samym, gdyby monitor był popsuty to Twój zrzut ekranu nie pokazywałby takich kolorów...

Nie jesteś przekonany? Wyłącz monitor całkowicie i wciśnij PrintScreen. Naprawdę uważasz, że taki zrzut ekranu będzie całkiem czarny?
  • #10 5022776
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Lzep napisał:
    ...nic mądrego mi do głowy nie przychodziło...wymieniłem jej monitor i wszystko jest OK, Próbowałeś z innym monitorem ?...

He he !
    1 Sprawdź temperaturę karty graficznej
    2 Zainstaluj sterowniki ze strony producenta
    3 Sprawdź czy nie masz wirusów itp.

Nie przetaktowałeś karty graficznej ??
  • #11 5023143
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    @vampire86 napisał :
    Cytat:
    A jednak nakłaniam abyście czasem rozsądnie myśleli...
    A ja nakłaniam żebyś czasem przeczytał cały wątek, uważnie ! Chyba wyraźnie napisałem :
    Cytat:
    wymieniłem jej monitor i wszystko jest OK, a na tym monitorze z innym PC jest to samo, czyli ewidentna wina monitora
    Nie ma więc tu przypadku że winne są grafika, sterowniki, wirusy itd.
    Być może u autora wątku jest inna przyczyna, ale opisałem całkiem podobne zdarzenie, które miało miejsce wczoraj, więc nie są to jakieś teorie, tylko rzeczywisty przypadek, który może ewentualnie pomóc w diagnozie.
    @Hucul napisał :
    Cytat:
    He he !
    No i co Cię tak śmieszy ?
    Te Twoje uwagi :
    Cytat:
    1 Sprawdź temperaturę karty graficznej
    2 Zainstaluj sterowniki ze strony producenta
    3 Sprawdź czy nie masz wirusów itp.
    to możesz sobie w d... wsadzić ! - przecież po wymianie monitora wszystko elegancko chodziło - więc czego miałem szukać ? :cry:

Moderowany przez jankolo:

Za użycie wulgaryzmu karzę kolegę ostrzeżeniem

• #12 5023716
    gralux1979
    Poziom 10  
    Chłopaki, spokojnie!
    Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej i jak na razie jest OK.
    O dalszych numerach mojego komputera będę informował na bieżąco.
  • REKLAMA
  • #13 5023801
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Kolego Lzep porady pisałem do autora wątku , moje rozbawienie wynika z nie rozumienia przez niektórych związku między kartą graficzną , monitorem , a zrzutem ekranu :)
    :arrow: vampire86 niektórzy nadal nie rozumieją o czym napisałeś ;)
  • #14 5024449
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Lzep napisał:
    @vampire86 napisał :A jednak nakłaniam abyście czasem rozsądnie myśleli...
    A ja nakłaniam żebyś czasem przeczytał cały wątek, uważnie ! Chyba wyraźnie napisałem : wymieniłem jej monitor i wszystko jest OK, a na tym monitorze z innym PC jest to samo, czyli ewidentna wina monitora. Nie ma więc tu przypadku że winne są grafika, sterowniki, wirusy itd.
    Być może u autora wątku jest inna przyczyna, ale opisałem całkiem podobne zdarzenie, które miało miejsce wczoraj, więc nie są to jakieś teorie, tylko rzeczywisty przypadek, który może ewentualnie pomóc w diagnozie.

Owszem, po przeczytanie wątku stwierdziłem, że próbujemy rozwiązać problem kolegi. Nie podważam Twojej prawdomówności i czy pomogłeś koleżance, bowiem jestem przekonany, że wymiana monitora faktycznie jej pomogła.

Rzecz polega na tym, że w wątku są widoczne zrzuty ekranu z "problemami". Zrzut ekranu to nie aparat fotograficzny. Nie pokaże wypalonych subpixeli, rozlanej matrycy, uciętego kabla czy czego tam związanego z monitorem, który jest wyłącznie urządzeniem wyjścia. Dlatego też rady dla kolegi, aby zmienił monitor, są po prostu bezsensowne. Screeny dają 0 (słownie zerową) informację na temat monitora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pojawiającym się różowym lub czerwonym podświetleniem ekranu podczas przeglądania internetu, mimo że komputer jest świeżo sformatowany i przeskanowany antywirusem. Po restarcie problem znika. Karta graficzna to NVIDIA GeForce2 MX/MX 400. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: przegrzewanie się karty graficznej, problemy ze sterownikami, wirusy, a także uszkodzenie monitora. Jednak zrzuty ekranu pokazujące problem wykluczają awarię monitora, ponieważ monitor jest urządzeniem wyjściowym i nie wpływa na zawartość zrzutu. Wymiana monitora u innej osoby rozwiązała podobny problem, ale u zgłaszającego problem występuje również poza przeglądarką, np. w Outlooku i menu Start, co wskazuje na problem z kartą graficzną lub sterownikami. Ostatecznie instalacja najnowszych sterowników do karty graficznej przyniosła poprawę. Zalecane jest monitorowanie temperatury GPU oraz dalsza diagnostyka sprzętowa i programowa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA