logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu

problem.z.ko 10 Cze 2014 21:24 9450 36
REKLAMA
  • #1 13696425
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam.
    Problem pojawił się 2 dni temu, kiedy przeglądałem internet. Wtedy raz na 2-5min mignął mi ekran, tzn na 2sek czane tło, potem obraz powracał. Wtedy "Olałem" problem i szukałem sobie dalej informacji. Po 2 godzinach problem z migotaniem ekranu zaczął pojawiać się coraz częściej, do tego stopnia, ze utrudniał korzystanie z komputera. Wczoraj jak włączyłem komputer pojawiły się liczne artefakty, obraz był miejscami lekko rozmazany, gry nie działały itp. Dziś mam oba te problemy na karku. Na ekranie są bardzo liczne artefakty w postaci losowych kropek, kresek itp i ekran miga dosć często 1-5x na 30min.

Próby naprawy:
    ->Ponowna instalacja sterownika
    ->Sprawdzenie monitora na innym kompie (Monitor sprawny)
    ->Czyszczenie karty z kurzu (niewiele tego było bo dbam o sprzęt)
    ->Wymiana pasty termoprzewodzącej (Nie musiałem tego robić, karta miesiąc temu przechodziła ten zabieg)
    ->czyszczenie złącza AGP sprężonym powietrzem
    ->Czyszczenie styków karty płynem "Kontakt"
    ->Strata 4h czasu na poszukiwania na elektrodzie (bez efektu)
    ->Napięcia na zasilaczu sprawdzone. (Są w normie.(

Karta sie nie grzeje- Rdzeń nawet bez radiatora ma 50'C (pomiar termometrem) a z radiatorem 33'C (pomiar temp. radiatora)
    Komputer był skonowany Avastem, ADWcleaner'em i Malwarebytes. Teraz robie skan Anti-Rootkit

Co ciekawe problem raz występuje raz nie. Nie wiem czemu.

Mój stary złomek :D :
    KT600-a
    AMD Sempron 2200+
    767Mb RAM DDR1 400MHz
    Nvidia GEforce4 MX440
    Win XP 32Bit SP3
    Modecom MC 300W
    Seagate barracuda 250GB (system)
    WD Caviar 800 (dysk z kopią zapasową danych)

Dyski były sprawdzane i są OK.

Dzięki z góry za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13696454
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    problem.z.ko napisał:
    Na ekranie są bardzo liczne artefakty w postaci losowych kropek

Można zobaczyć? (foto).

Kiedyś kolega na forum określił tak podobną sytuację: jedna z kości na grafice poszła sobie "na spacer".
    W skrócie - uszkodzona
    problem.z.ko napisał:
    GEforce4 MX440
    .

Dodano po 1 [minuty]:

Przetestuj kartę dla pewności w innym komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 13696483
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Akurat od 30min mam spokój bo artefaktów nie ma na szczęscie.

Nie mam gdzie jej sprawdzić. Tylko mój złomek ma gniazdo AGP.

Dodano po 1 [minuty]:

To że przez chwile nie ma artefaktów to nie znaczy, że ekran nie miga. Miga i zaczyna mnie to wk.[cenzura]
  • Pomocny post
    #4 13696494
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Zmień kartę graficzną na inną i sprawdź działanie PCta.

problem.z.ko napisał:
    Nvidia GEforce4 MX440

Tanizna, mało wydajna, więc nawet za 5zł podobną zdobędziesz.
    Gra nie warta świeczki. Ewidentnie karta już wypracowała swoje.

problem.z.ko napisał:
    Karta sie nie grzeje- Rdzeń nawet bez radiatora ma 50'C (pomiar termometrem) a z radiatorem 33'C (pomiar temp. radiatora)

A pamięci sprawdzałeś? Robiłeś OC karty? Przywracałeś ustawienia fabryczne BIOSu?

Ściągnij VMsT pod DOS i uruchom go (jest w pliku ISO, więc albo stwórz bootowalnego pendrive, albo wypal program na CD i z niego uruchom PCta)
  • REKLAMA
  • #5 13696509
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ten komputer na którym pracuje mam zamiar zamienić na nowszy w ciągu najbliższych 2 miesięcy i nie będe dokładał do niego ani złotówki!
    Karta dobra, ale jak ktoś ma kompa za 5000zł to dla niego tanizna. Tak. kupiona na allegro za 5zł.
    Karta nigdy nie podkręcana. Nie wiem jak sprawdzić pamięci karty. W biosie nie było nic majstrowane, ale sporubuję.
    VMsT zrobie jutro.
  • Pomocny post
    #6 13696531
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    problem.z.ko napisał:
    Ten komputer na którym pracuje mam zamiar zamienić na nowszy w ciągu najbliższych 2 miesięcy i nie będe dokładał do niego ani złotówki!
    Karta dobra, ale jak ktoś ma kompa za 5000zł to dla niego tanizna. Tak. kupiona na allegro za 5zł.
    Karta nigdy nie podkręcana. Nie wiem jak sprawdzić pamięci karty. W biosie nie było nic majstrowane, ale sporubuję.
    VMsT zrobie jutro.

Dla ścisłości, mam bardzo podobny komputer z podobną konfiguracją, choć karty graficzne, akurat mam dużo lepsze, więc wiem, że ten MX to po prostu karta dobra do pulpitu, a do tego bardzo słaba. Byle tani X700 ją zjada na śniadanie, bo raz, ma sprzętową obsługę DX9.0 i SM2.0, o T&L sprzętowym nawet nie wspomnę.
    Może kupiłeś ją po prostu uszkodzoną. Przegrzanie w obecnym warunkach klimatycznych (upały), nawet bez OC to dość prosta sprawa do wykonania, jeśli nie masz żadnego dodatkowego chłodzenia na karcie.:)

Dodano po 35 [sekundy]:

problem.z.ko napisał:
    Nie wiem jak sprawdzić pamięci karty

problem.z.ko napisał:
    VMsT

Właśnie tym.
  • Pomocny post
    #7 13696562
    safbot1st
    Poziom 43  
    Albo przynajmniej wentylatorek załóż na radiator jak nie masz ;)
    Może to nawet w 100% pomóc na objawy.
  • #8 13696565
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Dzięki wielkie.
    W pokoju mam faktycznie gorąco bo na poddaszu jest komputer. Temperatury innych podzespołów są w normie.
    Karta nie przegrzana, bo jakby była przegrzana to bym o tym wiedział!
    Karta kupiona miesiąc temu i przez ten miesiąc spisywała sie znakomicie.
    Nie wiemk jak długo będzie trwał test VMsT więc zrobię go jutro. Jeżeli artefakty znów się pojawią zrobię zdjęcia i wrzucę tutaj. Narazie od godziny mam święty spokój, tylko monitor mruga co mnie [cenzura]

Dodano po 1 [minuty]:

Kartta ma radiator z wentylatorem podpiętym na sztywno do zasilania (od początku tak było)
  • Pomocny post
    #9 13696573
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    problem.z.ko napisał:
    Nie wiemk jak długo będzie trwał test VMsT więc zrobię go jutro.

Jak jest uszkodzona, to w pierwszej minucie zacznie sypać błędami. Działa podobnie do Memtesta.;)
  • #10 13696608
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    OK. Skoro krótko tro zrobię test jeszcze dziś. Tylko przygotuję bootowalny pendrive.

Dodano po 4 [minuty]:

Mogę prosić o lind do tego VMsT? nie mogę tego znaleźć.

Dodano po 9 [minuty]:

Karta chyba padła. Po mignięciu słychać pracę komputera ale nie ma obrazu. Nawet nie nie zdązyłem tego testu wykonać.
    Sprubuję jeszcze raz włączyc ten komputer...
  • Pomocny post
    #11 13697064
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 13697204
    Grubas388
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Aseri15 akurat ten modecom nie jest na czarnej liście i on nie jest taki zły ale zalecił bym pomiar napięć tak dla pewności. Poza tym sam posiadam komputer z geforce 4 mx440 i takie problemy pojawiają się dopiero po podniesieniu taktowań tej karty.
  • #13 13697260
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Tej karty jednak nie ubiło. Po całej nocy poprostu komputer działa i artefaktów ani migania nie ma :?:
    Zasilacz nie z czarnej listy, wiem o tym i sam nawet rozwijam na swoim kanale YT serie filmów o zasilaczach. Linki można znaleźć w moich postach.
    Karta nigdy nie podkręcana, nie wiem co robił z ną poprzedni właściciel.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Nie umiem cytować ale...

problem.z.ko napisał:

A pamięci sprawdzałeś? Robiłeś OC karty? Przywracałeś ustawienia fabryczne BIOSu?

Ściągnij VMsT pod DOS i uruchom go (jest w pliku ISO, więc albo stwórz bootowalnego pendrive, albo wypal program na CD i z niego uruchom PCta) "

VMsT (Video Memory stress Test) nie jest w pliku ISO i nie jest bootowalny. Uruchamia się go z poziomu Windows.
    Test trwał 30min. Nie został wykryty żaden błąd.

Pomiar napięć zasilacza był robiony i są one w normie.
  • Pomocny post
    #14 13697886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 13697916
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    problem.z.ko napisał:
    VMsT (Video Memory stress Test) nie jest w pliku ISO i nie jest bootowalny. Uruchamia się go z poziomu Windows.

Są dwa rodzaje VMsT. Jeden jest pod Windows, a drugi jako osobne archiwum, które startuje niezależnie od systemu i tą wersję zalecam.

Skoro jednak pod Windows nie wykazało błędów, baczniej przyjrzałbym się sposobowi montażu chłodzenia na GPU. Może źle po prostu zaaplikowałeś pastę a to:
    problem.z.ko napisał:
    Rdzeń nawet bez radiatora ma 50'C (pomiar termometrem)

Nie powinno mieć w ogóle miejsca, nawet w przypadku układów o małym poborze TDP oraz o małym promieniowaniu cieplnym. W ten sposób w kilka sekund możesz uszkodzić ww. układ. Chłodzenie jakiekolwiek musi być przy jakimkolwiek uruchamianiu urządzenia.

problem.z.ko napisał:
    Po całej nocy poprostu komputer działa i artefaktów ani migania nie ma

Może po prostu temperatura otoczenia spadła na tyle, że sprzęt zaczął normalnie funkcjonować. Upały nie są korzystne dla sprzętu i trzeba mieć to na uwadze.
  • #16 13697930
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Kondensatory mają się dobrze. Zdjęcia artefaktów:
    Grałem w NFS Most Wanted (2005) Wcześniej podczas gry takich problemów nie było.

Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu

Dodano po 38 [sekundy]:

Ten pierwszy obrazek przedstawia fragment pulpitu po wyłączniu gry.

Dodano po 4 [minuty]:

Dobrze. Nałożę pastę jeszcze raz.
    Rdzeń grafiki był przeze mnie kontrolowany termometrem i palcem, po 5 min temp była 50'C.
    Gdyby było więcej odciąłbym zasilanie. Tą próbę wykonałem tylko po to, żeby wykluczyć chłodzenie karty z listy podejrzanych i NIE ZALECAM powtarzania tej próby bo może się to skończyc zniszczeniem (spaleniem) rdzenia lub innych elementów chłodzonych.

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz jest miganie i to częste 2-4x na 10min, artefakty są mało widoczne.
    Temperatura pod kontrolą.

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

Zmieniłem pastę po raz kolejny i nie widzę zmainy w działaniu karty. Obejrzałem rdzeń pod lupą w poszukiwaniu pęknięć ukruszeń itp. Nic nie znalazłem. Radiator karty jest dość mocno dociśnięty do rdzenia na push-pin'ach.
    Sprubuję jeszcze dać większy radiator, ale to chyba całkiem bez sensu bo ten się nawet nie grzeje.

Czekam na dalsze sugestje.

Dodano po 20 [minuty]:

Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu
  • Pomocny post
    #17 13698835
    safbot1st
    Poziom 43  
    Co się stanie jak zmniejszy się odrobinę zegary core/mem?
  • #18 13698851
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zainstaluj sterowniki do chipsetu poprawnie, a przede wszystkim sterowniki do AGP. Czy w DXdiag (directX -> ekran), masz kontrolę nad funkcją AGP?
    GPU-Z pokazuje nieścisłości, tj nie wszystko pokazuje tak, jak powinno być, szczególnie "Default clock".;)
  • #19 13698902
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Sterowniki chipsetu są poprawnie zainstalowane, ale dla 100%pewnosci zrobię ponowną instalacje.
    DirectX nie widzę w panelu sterowania ani w ustawieniach karty graficznej.
  • #20 13698917
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    WIN+R -> DxDiag -> ekran.
    Tam powinieneś mieć aktywne wszystkie 3 funkcje dotyczące portu AGP, tj 2D, 3D i AGP.

A może masz źle zainstalowany DirectX, stąd problemy. Dla pewności i jego jeszcze raz po instalacji driver'ów do chipsetu przeinstaluj. Warto to zrobić, by "odświeżyć" wszystkie niezbędne do działania pliki.
  • #21 13698972
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Nie da się obniżyć zegarów karty przy pomocy MSI Afterburner. Są zablokowane na minimum.
  • #22 13698983
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zrób to za pomocą RivaTuner, a nie MSI Afterburner.

Ww przeze mnie wykonałeś?
  • #23 13698985
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    WIN+R -> DxDiag -> ekran Są widoczne te 3 funkcje.

Dodano po 44 [sekundy]:

Jestemk w trakcie pobiernia directx

Dodano po 13 [minuty]:

Drivery i DirectX zainstalowane, widzę znaczną poprawę od włączenia komputera, nie widac artefaktów ani migania. Zobaczymy jak długo to podziała. Zaraz odpale NFS i zobacze czy grafika wróciła do normy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #24 13699027
    Pete_O
    Poziom 32  
    Ocena: 24
    problem.z.ko napisał:
    Mój stary złomek :
    KT600-a
    AMD Sempron 2200+
    767Mb RAM DDR1 400MHz
    Nvidia GEforce4 MX440
    Win XP 32Bit SP3
    Modecom MC 300W
    Seagate barracuda 250GB (system)
    WD Caviar 800 (dysk z kopią zapasową danych)

A powiedz no, czy Ty te pamięci RAM ustawiłeś w BIOSie na 400MHz (tzn 2*200) czy synchronicznie z procesorem? - Pokaż zakładki z programu CPU-Z. W przypadku socket A ważne jest, żeby było synchronicznie, jeśli ma być stabilnie. W przypadku Semprona 2200+ to będzie 333 a nie 400 (zatem w BIOS-ie ustaw na 166).
    Ale coś ze sterownikami jednak też jest "nie teges", skoro GPU-Z nie pokazuje ROP, ani Pixel/Texture Fillrate... Porównaj swój odczyt np. z tym:
    Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu
    Karta nie dość, że żałosna, to jeszcze kupiłeś jakąś kaleką - z 64 bitową magistralą pamięci i przy tym niżej taktowanej niż standardowa GF 4MX440
  • #25 13701334
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    W biosie jest ustawione na 166. (FSB tak?)
    N tej karcie nie mam zamiaru grać w jakieś wymysły obecnej techniki, nie mam czasu na granie. Dla mnie ważne, żby komputer działał i był w miarę niezawdony, przynajmniej przez najbliższe 2 miesiace.
    CPU-Z już pobieram i dam za chwile sceeny.
    Po porównaniu mojego i twojego GPU-Z widać, że moja karta jest coś nisko taktowana.

Dodano po 18 [minuty]:

Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu
  • Pomocny post
    #26 13701604
    Pete_O
    Poziom 32  
    problem.z.ko napisał:
    Po porównaniu mojego i twojego GPU-Z widać, że moja karta jest coś nisko taktowana.
    To nie moje GPU-Z, tylko znaleziony w internecie zrzut z parametrami typowej GF 4 MX440. ;) Tobie trafił się niestety jakiś "kastrat" z przepustowością pamięci stanowiącą 1/3 przepustowości normalnej GF 4 MX440.
    problem.z.ko napisał:
    W biosie jest ustawione na 166. (FSB tak?)
    FSB to częstotliwość szyny procesora. Chodzi o to, żeby częstotliwość taktowania pamięci - ustawiona w zakładce BIOSu pod nazwą DRAM Clock/Drive Control:
    - odpowiadała częstotliwości FSB. Ale u Ciebie, jak widzę, jest tak właśnie ustawione:
    - i zgodnie z informacjami zawartymi w SPD pamięci - więc tu raczej problemu nie ma. Upewnij się co najwyżej, czy masz ustawione DRAM Command Rate na 2T i dla maksymalnej stabilności działania: DRAM Burst Length na 8.
  • #27 13701740
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    DRAM Comand Rate było ustawione na 2T
    DRAM Burst Length było 4 i zmieniłem na 8.
    Poprawy zbytnio nie widzę.

Dodano po 5 [minuty]:

Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu Komputer stacjonarny - Coś nie tak z kartą graficzną, artefakty i miganie ekranu

Proszę nowe screeny z GPU-Z
  • Pomocny post
    #28 13701848
    Pete_O
    Poziom 32  
    problem.z.ko napisał:
    Drivery i DirectX zainstalowane, widzę znaczną poprawę od włączenia komputera, nie widac artefaktów ani migania. Zobaczymy jak długo to podziała. Zaraz odpale NFS i zobacze czy grafika wróciła do normy.
    Rozumiem więc, że sytuacja po reinstalacji DirectX nie całkiem wróciła do normy:
    problem.z.ko napisał:
    Poprawy zbytnio nie widzę.
    - tak?
    Odinstaluj sterowniki grafiki. Spróbuj użyć jakiegoś Driver Sweeper'a lub coś w tym stylu (dla uzyskania większej skuteczności zrób to w trybie awaryjnym), po czym po ponownym uruchomieniu komputera zainstaluj ponownie sterowniki grafiki.
    GPU-Z nie widzi żadnych jednostek cieniujących (Shaders) ani ROP-ów, czyli coś ze sterownikami lub kartą jest nie tak.
    Oczywiście mija się to z celem, jeśli migotania, bądź artefakty występują już przed uruchomieniem Windows - wtedy świadczy to o uszkodzeniu karty.
  • #29 13702148
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Artefakty występują na logo windows XP podczas ładowania. Występują nie zawsze, ale częściej są. Podczas procedur POST artefaktów nie widzę.
    Używałem Slim Drivers do instalacji sterownika grafiki. 3-go reinstalu chyba nie będe robił.

Wygląda na to, że karta nie dość, że "kastrat" to jeszcze coś w niej wysiada.

Zrobię ten 3-ci reinstal. Zabieram się do pracy. dam znać o efektach.

Dodano po 5 [minuty]:

Driver Swepper nie chce się zainstalować na moim kompie. Zrobię to SlimDrivers.

Dodano po 26 [minuty]:

Zrobiłem reinstall i nic się nie zmieniło w GPU-Z.
  • #30 13702427
    Pete_O
    Poziom 32  
    problem.z.ko napisał:
    Driver Swepper nie chce się zainstalować na moim kompie. Zrobię to SlimDrivers.
    Radzę jednak Driver Sweeper'a lub innego podobnego programu - np. Display Driver Uninstaller) użyć, jeśli chcesz dokładnie usunąć pozostałości wszelkich poprzednich sterowników grafiki. Do jego poprawnej instalacji potrzebujesz Windows Installer 3.1:
    http://download.microsoft.com/download/1/4/7/...af996f46/WindowsInstaller-KB893803-v2-x86.exe
    zaś do uruchomienia: Microsoft .NET Framework (wersja 3.0 wystarcza do Driver Sweeper'a v.2.1.0, którą masz w załączniku) - też do ściągnięcia ze strony Microsoftu.
    Sprawdź (i pokaż zdjęcia lub podaj), jakie ustawienia związane z AGP masz w BIOSie aktualnie. Może tam jest coś nie tak, choć wydaje mi się, że to raczej jednak coś z kartą tu jest nie w porządku...
    Załączniki:
    • DriverSweeper_2_1_0-_Guru3D_com_.zip (5.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z kartą graficzną, objawiające się migotaniem ekranu oraz artefaktami graficznymi. Po kilku próbach naprawy, takich jak reinstalacja sterowników, czyszczenie karty i wymiana pasty termoprzewodzącej, problemy nie ustąpiły. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie karty, co potwierdziły artefakty widoczne już podczas uruchamiania systemu. Po wymianie karty graficznej na nową, problemy zniknęły, a komputer zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA