logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-5051AT - obraz zanika przy OSD po naprawie po burzy, co sprawdzić?

Andrzejj. 14 Cze 2008 00:25 1830 7
REKLAMA
  • #1 5244142
    Andrzejj.
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Telewizorek po burzy, popalone elementy na wejściu - zrobiłem, działa, ale zostało OSD: po naciśnięciu klawiatury lokalnej zanika obraz na czas wyświetlania OSD, ale regulacje działają. Nie mam schematu - może ktoś podpowie co sprawdzić.

Tytuł uzupełniłem - p.11 regulaminu. Proszę przestrzegać. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5244471
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Tu siedzi PCA84C640/030 pamięć niema nic do gadania bez niej też TV ruszy. Sprawdź diody od procesora w szczególności linie BL(FB). Jak nie masz schematu to napisz na PW podeślę (schemat ruski z błędami ale da sie). Nie pamiętam bo mieszanie OSD z treścią obrazu jest zrobione inaczej niż na tym schemacie tam są podane jakieś tranzystorki a na płycie ich niema. Odłącz linie BL od procka i zobacz czy działa poprawnie bez OSD tzn czy jak wciskasz jakiś klawisz to nie znika obraz.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Schemat masz tu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17936.html#196815

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdź jeszcze czy poprawnie działa euro złącze. O ile dobrze pamiętam mieszanie OSD jest zrealizowane na kluczu w TDA8362. Być może klucz się uwalił, jeśli masz TXT możesz go do testów odłączyć.
  • #4 5256441
    Andrzejj.
    Poziom 12  
    Dzięki za schemat :)
    Pamieć trzyma nastawy kanałów, sprawdziłem to wcześniej.
    Gdy linia F/B jest odłączona - regulacje działają poprawnie.
    W moim modelu są tranzystory na płycie - wszystkie sprawne.
    Niestety nie mam pod ręką TDA8362 na podmianę - czy mogę jeszcze coś sprawdzić zanim go kupię? (okoliczne diody sprawdzone)
  • #5 5256835
    psooya
    Poziom 38  
    Można to przerobić jeśli uwalił się klucz. A sprawdziłeś czy mieszanie OSD jest robione w kluczu TDA8362? Ja zaraz sprawdzę to na schemacie tylko wiem że tam jest inaczej to zrobione.
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

A nie jest to czasem sterowane bezpośrednio przez diody? TXT jest chyba przez klucz. Sprawdź oscylem czy na FB procka jest przebieg przy włączonym OSD jeśli niema to możliwe że procek padł. Ciężko mi powiedzieć bo ten schemat jest bardzo odbiegający od tego TV i ma błędy. Opisz jak jest podłączone OSD u ciebie albo najlepiej zrób schemat jak procek łączy sie ze wzm. wizji.
    Pozdrawiam

Dodano po 32 [sekundy]:

Aha jeszcze jedno jak znika obraz to OSD jest prawidłowe ?
  • REKLAMA
  • #6 5258942
    Andrzejj.
    Poziom 12  
    OSD brak (cały czas)

Dodano po 4 [minuty]:

Nieścisłość z mojej strony - sformuowanie "na czas wyświetlania OSD" oznaczało tylko czas (bo nic się wtedy nie wyświetla)
  • REKLAMA
  • #7 5259156
    psooya
    Poziom 38  
    Uszkodzony procesor.
    PCA84C640/030 zastępuje w 100% SMP109B. Zanim go wymienisz sprawdź oscylator RC od OSD (może jest podkówka go regulacji szerokości OSD), sprawdź czy do procka dochodzą poprawne impulsy H i V a potem wymień procka :)
    Pozdrawiam
  • #8 5407288
    Andrzejj.
    Poziom 12  
    Nie miałem internetu przez dłuższy czas, dlatego dopiero teraz odpisuję jak się zakończyła naprawa:
    Nie zdążyłem kupić scalaka, bo Klient jak zobaczył, że działa, to się ucieszył i stwierdził że nie jest mu potrzebne jakieś tam OSD, a TV ma być dla dzieci głównie do gier.
    Odpiąłem tylko ten układ, dzięki czemu w trakcie regulacji obraz jest cały czas widoczny.
    Dzięki za wszelkie sugestie
    Pozdrawiam
    Andrzej

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie telewizora Samsung CK-5051AT uszkodzonego podczas burzy, pojawił się problem z zanikiem obrazu podczas próby wyświetlenia OSD (On Screen Display). Pomimo braku schematu, zasugerowano sprawdzenie pamięci PCA84C640/030, linii BL(FB) od procesora oraz diod w okolicy procesora. W modelu obecne są tranzystory na płycie, które zostały sprawdzone i są sprawne. Podejrzewano uszkodzenie klucza w układzie TDA8362 odpowiedzialnego za mieszanie sygnału OSD z obrazem, a także możliwe uszkodzenie procesora PCA84C640/030 (zamiennik SMP109B). Zalecano kontrolę oscylatora RC od OSD oraz sygnałów synchronizacji H i V. Ostatecznie autor odłączył układ OSD, co pozwoliło na regulację obrazu bez zaniku, a klient zrezygnował z naprawy OSD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA