logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWG 875 D - nie reaguje na włącznik

kola_kolski 14 Cze 2008 14:54 4105 7
REKLAMA
  • #1 5245395
    kola_kolski
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam, kupiłem w/w pralkę jako uszkodzoną. Pralka miała 2 lata i była po gwarancji. Ekspert w Whirlpoola zdiagnozował moduł do wymiany, poczytałem na forum i postanowiłem ją kupić w ciemno. Pralka nie reagowała na włączenie(Brak reakcji, ciemny wyświetlacz).
    Po przywiezieniu do domu jakież było moje zaskoczenie - PRALKA DZIAŁA!!!
    i tak było przez ponad pół roku!!!! Pralka normalnie pracowała. Do dziś(to samo, brak reakcji - stało sie tak podczas prania, poprało 10 minut jak juz przyszedłem, cisza). Rozkręciłem, popatrzyłem na zimne luty - niestety nic nie znalazłem!! łączenia do silnika OK. Kochani - pomocy:
    1. Jaki to moduł z Ardo?? symbol i gdzie kupię???
    2. Moze coś jeszcze do sprawdzenia.
    3. Pralka po przejechaniu 100Km jak juz pisałem działała, wiec moze znów coś sie podwiesiło w module, albo łączenie????
    POMOCY!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 5245532
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Sprawdź czy masz zasilanie za filtrem p-z, blokadę, jakość połaczeń
  • REKLAMA
  • #3 5245551
    kola_kolski
    Poziom 13  
    Jakość połączeń OK!!! Czysto bez tlenków, przypaleń.
    Co to blokada?????
    Filtr P-Z ??
    toszkę mi głupio ale nie znam tematów- jak wyjaśnisz na pewno sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #4 5245566
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Blokada to to co blokuje pralkę na czas prania, uniemożliwia jej otwarcie i podaje napięcie do programatora, filtr przeciwzakłóceniowy to jest to urządzenie do którego podłączony jest przewód zasilający w pralce
  • #5 5245585
    kola_kolski
    Poziom 13  
    OK. Na we i wy filtra jest napięcie.
    Jak sprawdzić blokadę??
    Docisnąłem połączenia, dalej nic!!
  • REKLAMA
  • #6 5245625
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Sprawdź połączenia na module, między modułem głównym a wyświetlaczem
  • #7 5245661
    kola_kolski
    Poziom 13  
    Sprawdziłem jeszcze raz połączenia. Sugerujesz aby przemierzyć taśmę między wyświetlaczem a modułem??
    Moduł wyciągałem, połączyłem jeszcze raz!! Dalej nic.

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

OK. jaki to będzie moduł???
    http://czesciagd.pl/?cPath=3254_3255_3414 - nie wiem czy mogę wstawiać linki na tym forum, ale proszę o typ. Na płytce nie ma oznaczeń.
  • #8 5326207
    kola_kolski
    Poziom 13  
    Jeśli to komuś pomoże. Naprawiłem moduł. Padło trafo. Jako że nie można było takiego kupić(zalany), wstawiłem od jakiegoś zasilacza ze starej satki!!
    Pralka hula jak złoto!!!!!
    Dzieki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWG 875 D nie reagowała na włącznik, wyświetlacz pozostawał ciemny. Po zakupie uszkodzonego urządzenia i diagnozie eksperta wskazującej na konieczność wymiany modułu, pralka przez ponad pół roku działała poprawnie. Problem powrócił podczas prania – brak reakcji i cisza. Sprawdzono jakość połączeń, napięcie za filtrem przeciwzakłóceniowym oraz blokadę drzwi, jednak bez efektu. Sugerowano kontrolę połączeń między modułem głównym a wyświetlaczem oraz pomiar taśmy sygnałowej. Ostatecznie naprawiono moduł sterujący poprzez wymianę uszkodzonego transformatora (trafo) na zamiennik z innego zasilacza, co przywróciło pełną funkcjonalność pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA