logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Denon DRA-345R - nie działa potencjometr 'bass'

Tymorfeusz 18 Cze 2008 12:07 2531 2
REKLAMA
  • #1 5259785
    Tymorfeusz
    Poziom 2  
    Witam, mam taki amplituner jak w temacie, kupiłem na allegro za grosze, ale okazało sie że ma drobną wadę: mianowicie potencjometr od basu nie działa - tzn moge nim kręcić, a dźwięk jest zawsze jakby był w pozycji na zero - sytuacja sie zmienia jeśli go mocno docisnę - wtedy słychać odpowiednio więcej lub mniej 'dołu' - oczywiście nie moge go non stop tak trzymać, więc w efekcie sprzęt zachowuje sie jakby tego potencjometru nie było - basy są zawsze wyzerowane.
    gdy gałka ustawiona jest na max to przy dociśnięciu jej słychać takie pyknięcie - wtedy sie potencjometr załącza - rozumiem, że coś sie chyba odlutowało, bo gy go trzymam i kręcę to działa jak trzeba - pytanie - co z tym zrobić - jestem laikiem w temacie - po odkręceniu obudowy nic tam nie widać, bo cały przedni panel - przyciski, gałki, wyswietlacz są zabudowane w takim całym module.
    ma ktoś może podobny sprzęt - np dra 545 jest prawie identyczny - na pewno da sie jakoś dostać do sedna problemu, ale jak nie mam pojęcia jak to zrobic żeby tego nie zepsuć - a może ktoś wie, gdzie w krakowie mógłbym to tanio naprawić??
  • REKLAMA
  • #2 5266847
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Witam

Trzeba wymienić potencjometr, nie jest to skomplikowana czynność, wystarczy umieć lutować i ruszyć szare komórki. Jednak jeśli kolega nie czuje się na siłach to lepiej powierzyć tą pracę serwisowi.

Pozdrawiam
  • #3 18484677
    Noel111
    Poziom 1  
    Witam
    Czy udało się panu przed laty rozwiązać problem z potencjometrem. Czy wymagał wymiany.
    W moim Denonie DRA 345R wczoraj wystąpił ten problem - identyczny przypadek Docisnę potencjometr basy są, puszczę basy giną.
REKLAMA