logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie naostrzyć tępe wiertła HSS – sprawdzone metody i narzędzia

bartek512 21 Cze 2008 10:25 78048 9
REKLAMA
  • #1 5270533
    bartek512
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    witam

Chciałem sie dowiedzieć jak naostrzyć wiertła bo mam wiertła dobre tylko juz po kilku latach użytkowania sa tępe jak nie wiem

Proszę sprecyzować temat, poprawić pisownię i napisać czy masz w końcu dobre wiertła czy złe, bo z postu nic nie wynika dokładnie.
    [air]
  • REKLAMA
  • #2 5270571
    krzychS
    Poziom 29  
    Ocena: 42
    Są dwa sposoby:
    - kupić odpowiedni przyrząd do ostrzenia,
    - zdobyć wiedzę o kątach występujących w wiertłach i wykonać ostrzenie manualnie ;)
  • REKLAMA
  • #3 5270622
    zdzicho44
    Poziom 22  
    Ocena: 117
    Ostrzy się je na szlifierce na ściernicy elektrokorundowej- najpopularniejsza ściernica koloru białego, błękitnego, ceglastego lub innej barwy(jeśli są stalowe), lub z węglika krzemu- kolor szaro-czarny, zielono-szary lub diamentowej (jeśli są z węglika spiekanego tzw. Vidii). Najczęściej ręcznie , ale to wymaga pewnych zdolności manualnych. Są również ostrzarki do wierteł , ale to maszyny specjalizowane- poza tematem.
    Najlepiej poszukaj kogoś kto to potrafi .Trzeba odtworzyć stępione krawędzie . Kąt wierzchołkowy dla stali 118 ° ( nie jest to wartość krytyczna- im twardszy materiał tym kąt większy ).Opuszczenie do tyłu ok 6°.
  • #4 5271858
    bartek512
    Poziom 10  
    o kurde myślałem, że to będzie łatwiejsze, a da się tak na oko, żeby tylko wierciły bo te już nie chcą brać w ogóle materiału.
  • #5 5271990
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam, przyjrzyj się dokładnie jakie kąty ma naostrzone fabrycznie wiertło, odśwież płaszczyznę natarcia na szlifierce w miarę możliwości zachowując te kąty, nic trudnego szybko się nauczysz.
    Powodzenia.
  • #6 5272192
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    NIUTAT napisał:
    Witam, przyjrzyj się dokładnie jakie kąty ma naostrzone fabrycznie wiertło, odśwież płaszczyznę natarcia na szlifierce w miarę możliwości zachowując te kąty, nic trudnego szybko się nauczysz.
    Powodzenia.

Otóż !! Dokładnie!!! to!!!. Bierzesz takie wiertło w łapy, przykładasz do szlifierki i jazda. Chodzi o to aby stępione krawędzie zaostrzyć, szlifując wiertło robisz delikatne kuliste ruchy (delikatnie obracasz wiertło w w jedną i drugą stronę) aby cześć tnąca (ta zeszlifowana pod kątem) nie była całkowicie płaska tylko lekko zaokrąglona. Oczywiście pilnujesz aby kąt części tnącej został taki sam jaki był przed ostrzeniem. Jeżeli chwycisz takie wiertło w łapy i przyjrzysz się dokładnie to złapiesz w czym rzecz.

Panom teoretykom chwalącym się wiedzą odnośnie kątów i nie kątów składam hołd :D powiedzcie mi tylko, kto ostrząc wiertła ręcznie bez specjalnej ostrzałki mierzy te wasze kąty?. Cała sztuka polega na tym aby naostrzyć zachowując kąt jaki był dotychczas.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 5272366
    olo m.
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    Jak każda umiejetność manualna wymaga praktyki, dlatego trzeba pocwiczyc najlepiej na gorszych wiertłach.
    Przykładasz wiertło krawedzią ostrza do bocznej powierzchni tarczy szlifierskiej nie od czoła tam gdzie masz podpórki tylko z boku.
    pod kątem takim jak kąt tej krawedzi, i zdecydowanym ruchem wykonujesz ruch jakbyś chciał cos z tarczy wydłubać:D zaokrąglając lekko powierzchnie ostrza. POWODZENIA
  • REKLAMA
  • #8 5272367
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    gogo4 napisał:

Panom teoretykom chwalącym się wiedzą odnośnie kątów i nie kątów składam hołd :D powiedzcie mi tylko, kto ostrząc wiertła ręcznie bez specjalnej ostrzałki mierzy te wasze kąty?. Cała sztuka polega na tym aby naostrzyć zachowując kąt jaki był dotychczas.

Pozdr.

To nie są teoretycy, tylko praktycy.

Są specjalne przymiary do sprawdzania wiertła po naostrzeniu. Chodzi o to, żeby po przejściu takiego wiertła otwór był okrągły, a nie wielokątny, i na dodatek żeby trzymał wymiar , taki jaką średnicę ma wiertło.

Kąt wierzchołkowy wiertła zależy od materiału, jaki chcemy wiercić- to jest chyba jasne. I długość scinu też powinna być jednakowa dla obu krawędzi . I ciekawe, jak to zrobisz na oko ? :D

I jak napisał mój przedmówca, trzeba dużo ćwiczyć, i na pewno dojdziesz do wprawy.

A najlepsze ćwiczenie to takie: weź wiertło Φ 16÷20mm, odłam na równo, i wyostrz tak, żeby powiercić w blasze ≠0,5mm otwór, i żeby był on okrągły , a nie wielokątny.
    Fachmani, którzy znają temat, to wiedza o czym piszę. :D
  • #9 5272537
    bartek512
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki koledzy.
    Będę próbował w najbliższym czasie
    Temat można zamknąć.
  • #10 5272753
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Szacunek kolego serwis, wprawdzie nie ostrzyłem wierteł zawodowo ale uruchamiałem ostrzałkę do wierteł i co nieco wiem o problemach z prawidłowym ustawieniem kątów na profilu wierteł, myślę jednak że do potrzeb warsztatowych kolega bartek 512 da sobie radę jeśli tylko spróbuje.

Podsumowanie tematu

✨ Wiertła HSS można naostrzyć samodzielnie na szlifierce z użyciem odpowiedniej ściernicy elektrokorundowej (biała, błękitna, ceglasta) lub węglika krzemu (szaro-czarna, zielono-szara) w zależności od materiału wiertła. Kluczowe jest zachowanie fabrycznych kątów ostrzenia, zwłaszcza kąta wierzchołkowego około 118° dla stali, oraz lekkie zaokrąglenie krawędzi tnącej poprzez delikatne, kuliste ruchy podczas szlifowania. Ostrzenie wymaga praktyki i precyzji, aby otwory wiercone były okrągłe i zgodne z wymiarem wiertła. Można używać specjalnych przyrządów do pomiaru kątów i jakości ostrzenia, jednak większość praktyków poleca naukę na oko i ćwiczenia na tańszych wiertłach. Ostrzenie wykonuje się przykładając krawędź wiertła do bocznej powierzchni tarczy szlifierskiej pod odpowiednim kątem, a nie czołem. Dla uzyskania wprawy zaleca się odłamanie większego wiertła i wyostrzenie go tak, by wiercił precyzyjny otwór w blachach o grubości powyżej 0,5 mm. Specjalistyczne ostrzarki do wierteł istnieją, ale są to maszyny profesjonalne, rzadko stosowane w amatorskich warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA