No to fajnie Panowie zjechaliśmy z udzielenia informacji na temat pospawania aluminium do spawania felg i techniki lotniczej (zaraz wylecimy w kosmos),,Może naprostujmy...... Pospawać aluminium można i to nawet na zasadzie jak Pan "uaz" zazanaczył.
niezniechęcajcie Pana "fandruka". Ponieważ przystawki do spawania AC/DC istniały od dawna i są coraz lepsze i dużo droższe, lecz i tymi starymi można pospawać. Spawałem obudowę , aluminium pięknie się szkliło nawet bez filtru składowej stałej. kolega to zaprezentował w warsztacie naprawczym sprzętu spawalniczego, a serwisant tylko powiedział to niemożliwe. A jednak okazało się że możliwe
Taka przystawka jest wykonalna, ale trzeba Gościa który dobrze zna się na indukcyjnościach i transformatorach . Ponieważ cały problem sprowadza się do wpuszczenia w jeden wspólny tor,niskiego napęcia niskiej częstotliwości 50Hz , wysokiego napięcia ,wysokiej częstotliwości . Najprościej jest kupić taką przystawkę, trzeba trochę poszukać. Każdy kto jest spawaczem wie napewno że spoina nie jest identyczna z materiałem jednorodnym, ale są jakieś założenia przy spawaniu ""co chcemy osiągnąć"" a to co spawałem trzyma się i to wystarczająco dobrze i szczelnie. To tyle.