logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router, switch i 60m kabla - brak internetu w garażu, co robić?

hendels 23 Cze 2008 00:48 3129 23
  • #1 5276096
    hendels
    Poziom 10  
    Witam!

Całkowicie zgłupialem :] przy podlaczeniu router z 4 wejsciami do 4 kompow (net z dialogu) wszystko gra necik jest na kompach. Przy podlaczeniu Router + kabel (krotki ) do switcha (zostaja 3 wejscia na net gdzie go podlaczam) (switch ma 5 wejsc wiec 4 zostaja) gdzie w switchu mam dodatkowe 4 wejscia czyli w sumie 7 wejsc do neta tez gra gitara necik jest na 7 komputerach. Ale gdy chce zrobic TO samo z zastowowaniem switcha tyle ze 60 metrow dalej w garazu :D z zastosowaniem 60 metrowego kabla wszystko sie pieprzy i lipa z miodem :/ i nie wiem o co kaman. Kabel 60 m jest sprawny bo gdy podepne te 60 m pod kompa to net jest :/ nie wiem o co chodzi bo sie na tym nie znam dlatego pytam znawcow :]
  • #2 5276098
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    STRATY sygnału na przewodzie. Switch najwidoczniej nie jest aż tak czuły żeby poprawnie interpretować sygnał przy dłuższym kablu.
  • #3 5276105
    x98pl
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Moze jest zle zarobiony. Podaj kolejnosc kolorow przewodow na obu koncach
  • #4 5276111
    hendels
    Poziom 10  
    no ale jak straty ;/ pisze ze jak podlaczam neta bezposrednio z kabla 60m to net smiga ale jak podlacze ten kabel pod switcha i od switcha innym kablem do kompa to juz nie dziala :/ gdzie przy podlaczeniu pod switcha kabla krotkiego to dziala.
  • #5 5276118
    x98pl
    Poziom 15  
    Rozne urzadzenia maja rozna czulosc. Daj kolejnosc kabli we wtyczkach po obu stronach.
  • #6 5276124
    hendels
    Poziom 10  
    eheheh jaka kolejnosc kabli? w switchu? kabel ten dlugi jest skrosowany w sklepie wiec chyba dobrze :] necik dziala to good. A nie trzeba czegos tam ustwic zeby ten switch rozdzielal dobrze neta? kabel traci na sygnale przy podlaczeniu do switcha?
  • #7 5276136
    x98pl
    Poziom 15  
    Na koncach kabli masz taka przezroczysta wtyczke. Jak sie dobrze przypatrzysz w srodku sa roznokolorowe kabelki. Podaj ich kolejnosc w obu wtyczkach. Switch nic nie rozdziela. Jak sama nazwa mowi przelacza. W kazdym medium transmisyjnym sa straty w funkcji odleglosci.
  • #8 5276145
    hendels
    Poziom 10  
    przy kompie rozowy czerwony bialy niebieski fiolet rozowy zielony brazowy
  • #10 5276159
    hendels
    Poziom 10  
    nie raczej nie to. Mam wiecej kolorkow :]
  • #11 5276160
    x98pl
    Poziom 15  
    Mozliwe, ze to nie jest skretka kat5. Przepisz wszystkie oznaczenia jakie masz na kablu
  • #12 5276164
    hendels
    Poziom 10  
    CAT 5E LAN CABLE UTP 4 PAIRS 24AWG SOLID 62637M cos takiego mam na kablu napisane
  • #14 5276194
    hendels
    Poziom 10  
    no non oo dokladnie mam takie same
  • #15 5276828
    x98pl
    Poziom 15  
    To gdzie tam widzisz rozowy? :P Czyli rozumiem, ze na obu wtyczkach masz taka sama kolejnosc jak na zdjeciu?

Jezeli tak, to podejzewam, ze nie masz w switchu automatycznego krosowania. Swieci sie dioda link po wlozeniu kabla do obu urzadzen?
  • #16 5276858
    hendels
    Poziom 10  
    heh jesli Ci chodzi o skrosowany kabel to mam napewno skrosowany pisalem wyzej. Ale tez pisze ze wszystko smiga przy krotszym kablu. Wiec to pewnie sygnal jak pisaliscie. Jest moze jakis wzmacniacz do tego sygnalu czy cos takiego? Bo troche zainwestwoalismy w ten system i by byla lipa jakby to nie wypalilo

znalazlem cos takiego jak Repeater ponoc wzmacnia sygnal to moze byc to?
  • #17 5276870
    x98pl
    Poziom 15  
    Nie odpowiedziales mi na ostatnie pytanie.
    Oraz zobacz czy napewno masz z jednej strony kolejnosc wg T-568A a z drugiej wg T-568B

Router, switch i 60m kabla - brak internetu w garażu, co robić?

Anyway na 60 metrach jak jest dobrze zrobione musi smigac bez zadnych repeaterow. Na skretce nieekranowanej jak jest dobrze zrobione do 100m musi chodzic poprawnie. Taki jest wymog.
  • #18 5276992
    hendels
    Poziom 10  
    pod router mam podlaczony tak:
    o O b B g G br BR

do kompa mam podlaczone
    o O g B b br G BR nie wiem czy tak bo te kabelki mam tak ulozone ze nie widac tych kolorkow po boku :] ale jakos tak. a jakby bylo zle to wystarczy to zrobic tak jak Ty to pokazales?
  • #19 5277068
    x98pl
    Poziom 15  
    hendels napisał:
    pod router mam podlaczony tak:
    o O b B g G br BR

Tak jest zle. Ta strona na pewno do ponownego zacisniecia. Ten kabel nie ma prawa dzialac. Jezeli to jakis nowy switch to zrob kabel "prosty", badz jezeli ma gniazdo: Uplink to tam go podlacz. Jezeli jednak uzywasz starego switcha nie ma on automatycznego krosowania, wiec musialbys zrobic to na kablu. Kabel prosty to obie koncowki zaciskasz wg jednego standardu (A lub B), kabel krosowy, to jedna koncowka jest wg standardu A, a druga wg B.

Z pierwszego Twojego postu wynika, ze laczysz miedzy routerem (ktory zawiera 4 portowy switch) a switchem. Zapewne kabel (krotki) ktorym to laczyles byl prosty (ale sprawdz to). Wiec zacisnij tak jak masz w tym krotkim kablu :)
  • #20 5277578
    ziz
    Poziom 13  
    Tez mysle ze prosty kabel rozwiaze problem. Wplyw moze miec jeszcze jakosc wtyczek i to czy sa dobrze zacisniete. Kabel nie powinie tez raczej byc zalamywany bo z tego co pamietam okreslony jest gdzies minimalny promiel luku na kablu.
  • #21 5277711
    x98pl
    Poziom 15  
    minimalny promien giecia to 40 cm, ale i tak nikt chyba sie do tego nie stosuje ;)
  • #22 5277868
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Wszyscy koledzy uczepili się kabla.
    A jak wyglada sprawa adresowania wejść i wyjść w routerze i switchu. Czy wszystkie współpracujące ze sobą wejścia i wyjścia są w tej samej podsieci? Niech autor tego tematu napisze jak to wyglada.

x98pl napisał:
    <quote>minimalny promien giecia to 40 cm</quote>
    Ciekawe, gdzie znalazłeś taki wymóg?

Pozdrawiam wszystkich

jjanek[/quote]
  • #23 5278501
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Kabel jest ewidentnie problemem ze wzgledu na to, ze komputer juz wspolpracuje.

Co moge polecic ? Pozyczenie jakiegos stareego huba 3Com i podpiecie do niego tej skretki. Wymusi 10 half i moze przeleci.

PS minimalny promien to zazwyczaj nie 40 a 4cm(40 mm)
  • #24 5279376
    x98pl
    Poziom 15  
    jiwaniuk napisał:
    <b>x98pl</b> napisał:
    <quote>minimalny promien giecia to 40 cm</quote>
    Ciekawe, gdzie znalazłeś taki wymóg?

EN 50171

piterus99 napisał:
    Co moge polecic ? Pozyczenie jakiegos stareego huba 3Com i podpiecie do niego tej skretki. Wymusi 10 half i moze przeleci.

To rozwiazanie jest prowizoryczne i nie poprawne. Ewidentnie widac, ze jedna z koncowek nie jest zacisnieta wg norm EIA/TIA T568A/B

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku internetu w garażu przy użyciu switcha podłączonego kablem o długości 60 metrów. Bezpośrednie podłączenie kabla 60 m do komputera działa poprawnie, natomiast połączenie przez switch powoduje utratę sygnału. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: straty sygnału na długim kablu, nieprawidłowe zarobienie wtyczek RJ-45, brak automatycznego krosowania w switchu oraz niezgodność standardów zaciskania kabli (T568A vs T568B). Zalecane jest sprawdzenie i poprawne wykonanie kabli, stosowanie kabla prostego (straight-through) między routerem a switchem, a także upewnienie się, że wtyczki są prawidłowo zaciskane według jednego standardu. Długość kabla 60 m jest w granicach normy dla skrętki UTP kategorii 5e, która powinna działać do 100 m bez wzmacniaczy. Wzmacniacze sygnału (repeatery) mogą być rozwiązaniem, ale nie są konieczne przy prawidłowym okablowaniu. Dodatkowo zwrócono uwagę na minimalny promień gięcia kabla (około 4 cm) oraz na konieczność sprawdzenia konfiguracji sieci i adresacji IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA