logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacnianie sygnału za pomocą switcha na długim kablu

konef 14 Sty 2007 13:37 7454 10
  • #1 3444945
    konef
    Poziom 11  
    Hey mam pytanko zwiazane ze switchem. Moze zaczne od poczatku. Mojemu koledze zamontowali internet bodajze DSL 1Mb. Chodzilo wszystko oki przez jakis miesciac oki, pozniej zaczely sie schody, poniewaz tylko chodzil rano i poznym wieczorem, po poludniu wogole nie dzialal, po jakims czasie wogole przestal dzialac. Acha dodam ze od kumpla do serwera jest jakies 150m. Wiec zadzwonil do admina i admin sie naglowkowal, az stwierdzil ze odleglosc jest za duza i wzieli kompa i przyblizyli odleglosc o ok 50m. Wszytsko zaczelo wtedy dzialac jak nalezy. Wiec nie wiem skad taka decyzjaale postanowiono ze kupia switcha na 4 porty aby wzmacnial sygnal postawili go tam gdzie komputer dzialal czyli 100m od serwera i od tamtego miejsca kablem do komputera. Odziwo internet jest. Wiec w zwiazku z tym mam pytanie czy jest to mozliwe ze switch wzmacnia sygnal?? Bo ja nie rozumiem o co chodzi. Moze mi ktos to wyjasnic??

Dodano po 5 [minuty]:

acha dodam jeszcze ze inni uzytkownicy majacy do serwera taka odleglosc rowniez dostali takie switche i w jednym przypadku od jednego switcha (kupili wiekszy bo na 8 portow) podpieli dwa kompy
  • #2 3444980
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Switch dokładnie tak działa - każdy odebrany pakiet jest nadawany od nowa przy wyjściu.
    Nie jest to dokładnie "wzmacnianie" ale tak się zachowuje.

Standard przewiduje działanie sieci Ethernet na skrętce do 100m.
  • #3 3445053
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    switch "niewzmacnia" sygnału !!! on przekazuje pakiety miedzy portami ,
    to ze niamasz internetu na kablu 150mb wcale mnie niedziwi ,poniewarz w ethernet sygnał po przekroczeniu ok 100mb ma duzę opuźnienia względem syganału odbieranego przez co tracisz połaczenie , mozna co prawda użyc jakosciowo dobrej jakosci skrętki ale to na wiele nic nieda max 100mb kabelka !
  • #4 3445289
    konef
    Poziom 11  
    Hmmmm Gothye skoro nie wzmacnia to dla czego po podlaczeniu switcha internet jest a gdy switcha nie ma to nie dziala??
  • #5 3445306
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    daltego pisze jak wyzej ,przekazuje pakiety miedzy portami ,wiec dalej mozesz z kolejnego portu podłączyć dowolne urządzenia (switch,router,komputer) aby max kabla był 100mb
  • Pomocny post
    #6 3445366
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Gothye nie pisz bredni. Switch jest urządzenie warstw 1 -3 modelu OSI. Odebrany sygnał na jednym porcie zostaje wysłany przez drugi port. Następuje przejście przez 3 warstwy modelu OSI. 1 warstwa to warstwa fizyczna. Właściwości elektryczne zostają zregenerowane. Opóźnienie propagacji sygnału w medium transmisyjnym jakim jest skrętka ma niewiele do rzeczy. To są czasy rzędu mikrosekund. Switch to nic innego jak wieloportowy most.

Oczywiście że przybliżenie do regeneratora (repetera) jest błędne, gdyż pakiet zostaje "przepakowany". Następuje zmiana adresów MAC w nagłówku pakietu.

Zanim zaczniecie się wypowiadać, najpierw zweryfikujcie swoje informacje. Polecam www.cisco.com tam wszystko jest wyjaśnione i opisane.

Pozdrawiam i proszę o niesianie herezji :)
    adikbo
  • #7 3453630
    konef
    Poziom 11  
    A czy mozna czyms wzmocnic sygnal odrazu przy wyjsciu ze switcha pierwszego niz w polowie drogi uzywaz dodatkowego?? I czy to jest tansza czy drozsza operacja??
  • #8 3454555
    adikbo
    Poziom 26  
    Niestety bez ingerencji w układy wewnętrzne switcha nie da się tego zrobić. Ethernet jest standardem ogólnoświatowym i w wersji implementowanej przez producentów ma ograniczenie do 100m wynikające z właściwości skrętki UTP 5e lub 6. Coprawda niektórzy naginają te zalecenia i kładą dłuższe przewody (niektórym udaje się nawet 180m z nieznacznym pogorszeniem prędkości) ale koszt użytych przewodów FTP lub STP cat. 6 będzie i wiele wyższy niż zakup zwykłego switcha za 30 PLN. Dawniej można było dostać tzw repeatery które odnawiały właściwości fizyczne sygnału bez ingerencji w pakiety. Niestety w tej chwili są bardzo żadko spotykane. Najlepiej co 100m ustawić switcha i sprawa rozwiązana. Inne wyjścia są zbyt kosztowne.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #9 3455913
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Można też spróbować wymusić na karcie sieciowej 10MB (w sterowniku) wtedy nie ma aż takich wymagań.
  • #10 3456151
    kamil2234
    Poziom 13  
    polecam zestawienie power ethrnet który pozwala na podłączenie w sygnał skrętki napięcia 12 v . Potem w trakcie drogi na kablu można dać repater zasilany z tego kabla przy użyciu specjalnej przejściówki.

Są również urządzenia zgodne już z tym standardem . Nie wolno podłączać jednak urządzeń sieciowy bezpośrednio do tego rodzaju interfejsów jeśli są nie zgodne ze standardem.

mówiąc prościej nie ma potrzeby dawania switcha . można dać nawet Huba byle był aktywny .

Z tego co mi mówił znajomy to dawali dwa kable po 200 m i potem końcówki spinali w jeden . Obniżali prędkość do 10 MB i działało a słydzałem że ina 500 metrów można dać.

Ale ja bym już w takie sytuacji wybrał światłowód bo taniej jest .
  • #11 3461552
    adikbo
    Poziom 26  
    Witam,

jak zwykle sprawa sprowadza się do dwóch tematów:

- cena

- niezawodność.

Jeżeli ma to być połączenie na własny użytek to jakoś można przeboleć fakt dość częstego rwania połączeń czy mniejszej wydajności sieci. Wtedy można kupić dobry przewód i transmisję ograniczyć do 10MB.

Jeżeli ma to służyć wyższym celom to niestety trzeba się liczyć z kosztami i postawić na niezawodność. W tym przypadku można albo zastosować metodę opisaną przez kolegę kamila albo mój sposób czyli wstawiać switche. Co do samych repeaterów to mówiąc szczerze bardzo dawno nie widziałem ich w ofercie producentów sprzętu. Zamiast nich można wykorzystać switche lub huby (tych też od dawna nikt nie produkuje). Switch ma tą zaletę, że po drodze można podpiąć dodatkowych użytkowników. Zasilanie przez Power over Ethernet jest dość dobrym pomysłem, tyle że kosztownym. Po pierwsze urządzenia zgodne z tą technologią są drogie, po drugie same terminale PoE są dość dużym wydatkiem. Najlepsze rozwiązanie to światłowód, ale on również jest dość kosztowny no i jeszcze transceivery na obu końcach. Koszt dość wysoki ale niezawodne i duża odległość.

Pozdrawiam
    adikbo

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu transmisji sygnału Ethernet na długim kablu (około 150 m) i roli switcha w poprawie działania internetu. Standard Ethernet na skrętce UTP przewiduje maksymalną długość kabla do 100 m, po przekroczeniu której sygnał ulega degradacji i pojawiają się opóźnienia, co skutkuje utratą połączenia. Switch nie wzmacnia sygnału w tradycyjnym sensie, lecz działa jako urządzenie warstw 1-3 modelu OSI, które odbiera pakiety na jednym porcie, regeneruje sygnał fizyczny i przesyła je dalej, co pozwala na przedłużenie efektywnego zasięgu sieci. W praktyce umieszczenie switcha w połowie trasy kabla (np. na 100 m) pozwala na poprawne działanie połączenia do komputera. Alternatywnie można obniżyć prędkość transmisji do 10 Mb/s, co zmniejsza wymagania dotyczące długości kabla. Inne rozwiązania to stosowanie repeaterów (obecnie rzadko spotykanych), aktywnych hubów, czy technologii Power over Ethernet (PoE) z repeaterami zasilanymi po kablu. W przypadku bardzo długich odległości rekomendowany jest światłowód ze względu na lepszą niezawodność i zasięg. Koszt zakupu switcha jest zwykle niższy niż stosowanie specjalistycznych kabli FTP/STP kategorii 6 lub urządzeń PoE. Najlepszą praktyką jest instalowanie switcha co około 100 m kabla, co zapewnia stabilność i możliwość podłączenia dodatkowych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA