logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić korektor graficzny FS 042 dla najlepszego dźwięku?

_Zabson_ 12 Lut 2004 12:43 7957 15
REKLAMA
  • #1 502331
    _Zabson_
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam!
    Mam zestaw Unitra WS 442 z Krektorem Graficznym FS 042 i chciał bym sie dowiedzieć jakie jest najlepsze ustawienie dla korektora zeby dzwięk był by najlepszy (najładnieszy) korektror ma częstotliwości (60Hz, 250Hz, 1kHz, 4kHz, 16kHz kazdy w skali od -10 do 10) jak to ustawić zeby super grało?
  • REKLAMA
  • #2 502347
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    To jest dobre pytanie. Niestety ustawienie zależy od wielu czynników: kolumn, ich rozmieszczenia, odległości od ściany, pomieszczenia w którym one stoją, zawartości pomieszczenia (czy dużo jest "twardych" mebli czy miękkich dywanów, zasłon...), tak więc raczej należy kierować się swoimi upodobaniami słuchowymi, bo uniwersalnej recepty na ustawienie nie ma....
  • #4 502365
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Żeby ustawić prawidłowo korektor to musisz mieć mikrofon, analizator widma i generator, ewentualnie zamiast analizatora można użyć jakiegoś dobrego wzmacniacza mikrofonowego i voltomierza nap. przemiennego.
    Tak jak napisał Father, na oko nie ustawisz, chyba że wykorzystasz go jako zwykły regulator barwy.
  • #5 502381
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam
    zabsonie!
    nie ma takiego ustawienia o jakie pytasz.
    korektor jest poto abys mogl USTAWIC taka barwe zeby dzwiek podobal sie tobie i tylko tobie a inni niech reguloja w swoim sprzecie. twoj cyrk twoje malpy,
    pozdrawiam.
    PS. i nie daj sie zwariowac analizatorom widma(im dalej w las tym wiecej dzew)
  • REKLAMA
  • #6 502425
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Marek Kolodziejczak napisał:
    korektor jest poto abys mogl USTAWIC taka barwe zeby dzwiek podobal się tobie i tylko tobie a inni niech reguloja w swoim sprzecie. twoj cyrk twoje malpy,
    pozdrawiam.

No nie mogę sie zgodzić z przedmówcą.
    Korektor graficzny to nie regulator barwy dzwieku (choć można go tak wykorzystać), głownym zadaniem jest wyrównanie charakterystyki przenoszenia zespołów głośnikowych. W pomieszczemiu odsłuchowym powdstają rożnego rodzaju zjawiska falowe takie jak rezonase, powodują one że pewne częstotliwości są uwypuklane a inne osłabiane i tutaj korektor graficzny przychodzi nam z pomocą umożliwiając korekcje (jak sama nazwa wskazuje) pewnych wycinków pasma, aby wszystkie częstotliwości były słyszalne z tą samą głośnością. Powinien byc ustawiony raz, a podbicia tonów wysokich i niskich (jeżeli jest taka potrzeba) powinno sie regulować we wzmacniaczu.
    Polecam eksperymenty z wykorzystaniem mikrofomu i miernika.
  • #7 502481
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    irek
    przestan scienmiac bo chlopak przerzuci sie na walkmana bo przestanie cokolwiek rozumiec
    a pozatym z kad chlopak ma wziasc KALIBROWANY mikrofon pomiarowy,ECM 8000, ultra-curve proDEQ2496 . masz takie?!, to nie zciemniaj bo pomiar bedzie nie prawidlowyi tak wielkie G>>> z tego wyjdzie.
    narazie.
  • #8 502489
    Jan Śliwa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A dlaczego bynie uważać korektor za "ustawiacz barwy" tonu. Ustaw tak ,aby podobało się Tobie "co słuchasz", bo w końcu o to chodzi.A reszta to teoria /mądra/,ale w warunkach amatorskich trudna do zrealizowania -sprzętowo zwłaszcza.Kombinuj tak długo ,aż" poczujesz blusa".JŚ.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 502945
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Ja w swoim zazwyczaj podbijam nieco bas i średnicę, chociaż od niedawna nie jest to mi już potrzebne, bo w katodzie ostatniej lampy miksera dałem większy kondensator i ładnie teraz gra :).
  • #12 503055
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Wiesz co? Powiem Ci jak ja kiedys sobie poradzilem ze FS'em - wyniosłem go na strych a w jego miejsce zapiąłem zwory - petelke i tyle - od szuni sobie jak Bałtyk.
  • #14 503148
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Zgadzam się jeśli chodzi o ten strych.Co to za korektor graficzny, który ma 5 regulowanych częstotliwości?
    Czy ktoś widział schemat tego urządzenia?Jeśli nie, to polecam.Niezła zabawa.Niektóre kity dla początkujących elektroników były bardziej skomplikowane.
    No, ale każdy ma swój gust i swoje ucho.
    Pozdrawiam.
  • #15 503273
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    _Zabson_ napisał:
    a jak zrobiłeś tą pentelke to co się stało lepiej czy gorzej gra ??

Nic sie nie stalo poprostu jest ona niezbedna w celu "pominiecia" korektora i laczy ze soba wejscie z wyjsciem - popatrz na schemat ideowy WS'a 442 a wszystko sie wyjasni.
  • #16 503538
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    A szumy to inna sprawa- powymieniałem wszystkie elki na nowe i już jest sporo lepiej. Ale jak to ustrojstwo w komisie kupowałem to chyba stało na strychu- w środku było nabździulone chyba kilo... ziemi ;) albo skrzynka na kwiatki się na niego przewróciła... Mam ten korektor wpięty w system- ale zazwyczaj bypass jest włączony.

Podsumowanie tematu

✨ Ustawienie korektora graficznego FS 042 dla najlepszego dźwięku zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj i rozmieszczenie kolumn, akustyka pomieszczenia oraz indywidualne preferencje słuchowe. Korektor FS 042 posiada pięć regulowanych pasm: 60 Hz, 250 Hz, 1 kHz, 4 kHz i 16 kHz, każde z regulacją w zakresie od -10 do +10. Nie istnieje uniwersalne, optymalne ustawienie – należy eksperymentować, dostosowując korekcję do własnych upodobań i warunków akustycznych. Profesjonalne ustawienie wymaga użycia mikrofonu pomiarowego, analizatora widma i generatora sygnału, co w warunkach amatorskich jest trudne do zrealizowania. Korektor służy głównie do wyrównania charakterystyki przenoszenia głośników i kompensacji efektów falowych w pomieszczeniu, a podbicia tonów wysokich i niskich można regulować także we wzmacniaczu. Przykładowe ustawienie podane przez użytkownika to: 60 Hz = +4, 250 Hz = -6, 1 kHz = -4, 4 kHz = -2, 16 kHz = +8. W praktyce najlepsze efekty osiąga się poprzez indywidualne dostrojenie korektora do warunków odsłuchu i własnych preferencji, a nie przez sztywne schematy. Niektórzy użytkownicy rezygnują z korektora, stosując zwory (pętlę) zamiast niego, co upraszcza tor audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA