logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomóżcie mi ustawic korektor radmor 5471 stereo prosze !

zalun19 28 Paź 2007 14:22 5737 8
REKLAMA
  • #1 4423138
    zalun19
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim , mam mały problem i bym prosił o pomoc ! tzn mam wzmacniacz ( stary ale jary :)) unitra fonica stereo integrated amplifier PW9013 i korektor do tego Radmor 5471 stereo Chodzi mi o to jak ustawic korektor by miał fajny dzwięk nie umie go dostroic. Pomoże mi ktoś ?
  • REKLAMA
  • #2 4423210
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Witam

A próbowałeś grać bez tego korektora ...?
    Jak byłem młody i mniej doświadczony to zawsze regulatory barwy dzwięku na maks i te od niskich i te od wysokich. Z czasem dojrzałem do tego by starać się grać na jak najbardziej płaskiej charakterystyce, jedynie co do dziś używam to kontur, filtr który dostosowuje charakterystykę wzmacniacza do ucha ludzkiego które na zmniejszenie natężenia dzwięku odczuwa najbardziej zmniejszenie się tonów niskich i wysokich...

Główne zadanie korektora to wyrównanie niedomagania np. kolumn czy wzmacniacza i ustawia się go do własnych upodobań... A największym błędem jaki najczęściej popełniają użytkownicy korektorów to ustawianie go na największe wzmocnienie dla częstotliwości z dołu pasma ( basy ) i z góry pasma ( wysokie ) co przy zwiększaniu wzmocnienia wzmacniacza łatwo i często prowadzi do przesterowań wzmacniaczy, co przeważnie skutkuje paleniem się głośników wysokotonowych one są najbardziej narażone i wrażliwe na przesterowania szczególnie górnego pasma akustycznego, wzmacniacz "produkuje" wtedy dużo zniekształceń także na częstotliwościach których nie słyszymy a katujemy nimi głośnik wysoko tonowy ...

Reasumując, korektor służy do kompensacji nierówności charakterystyki np. kolumn a nie do uzyskiwania efektu suba ze zwykłych kolumn i używać należy go z dużą dozą ostrożności, wyjdzie to na zdrowie wzmacniaczowi a przede wszystkim kolumną ...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4423486
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Jesliby istnialy jakies jedne dobre ustawienia korektora to by nie bylo na korektorze suwakow i galek tylko by byl od poczatku dobrze ustawiony.

Edit: Ale jezeli uwazasz ze dzwiek taki jak w nagraniu nie jest dobry to mozesz sobie galki od basu i wysokich tonow ustawic na max i moze bedzie ladnie. Ja bym tak nie potrafil sluchac, ale widywalem ludzi, ktorzy tak sobie ustawiaja.
  • REKLAMA
  • #4 4424030
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    O matko.. to jest jakiś żarcik taki niesmaczny na dodatek mam rację ? :D
  • #5 4424672
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    ALTON napisał:
    O matko.. to jest jakiś żarcik taki niesmaczny na dodatek mam rację ? :D

A do czego odnosi się Twój post ...??
  • REKLAMA
  • #6 4428079
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    PAWEŁ74 oczywiscie do autora tematu ;)
  • #7 4430557
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    "Fajny dźwięk" jest odczuciem subiektywnym. Dla jednych jak koledzy wyżej wspomnieli optymalne ustawienie to tzw "uśmiech romana" tj. Basy i Soprany maksymalnie w góre. Ja posiadam korektor Radmora 5470 lecz nie mam go podłączone gdyż uważam iż regulacja niskich i wysokich tonów, oraz przycisk "kontur" starczy. Sam się przyznam że słucham przeważnie na konturze ale gałki od niskich i wysokich tonów mam ustawione nieco niżej. Możesz spróbować ustawienia dla wokalu tj środek pasma minimalnie w góre jakieś 2-4dB a soprany i basy tak na -2,-4. Pozdrawiam
  • #8 4430778
    zalun19
    Poziom 2  
    Dzięki Chłopacy . Ustawiłem go na cacy ( gra jak nowiutki technics :)) a kolumienek az takich małych to nie mam ( 2 x 120 ) i ( 2 x 150 ) całość chodzi jak marzenie . A informacja dla PAWŁA74 , gdybys niesłyszał na jedna strone wogole tez bys miał problem z ustawieniem na jedno ucho . Jeszcze raz Dzieki wszystkim :)!
  • #9 4431715
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    zalun19 napisał:
    Dzięki Chłopacy . Ustawiłem go na cacy ( gra jak nowiutki technics :)) a kolumienek az takich małych to nie mam ( 2 x 120 ) i ( 2 x 150 ) całość chodzi jak marzenie . A informacja dla PAWŁA74 , gdybys niesłyszał na jedna strone wogole tez bys miał problem z ustawieniem na jedno ucho . Jeszcze raz Dzieki wszystkim :)!

Napisałeś to tak jakbym Cię od głuchych wyzwał...

Przeczytałem mojego posta uważnie i jakoś trudno mi jest się doszukać jakiś uszczypliwości... Jeśli Cię uraziłem to wskaż w którym miejscu...

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia korektora Radmor 5471 stereo współpracującego ze wzmacniaczem Unitra Fonica PW9013. Użytkownicy podkreślają, że korektor powinien być dostosowany do indywidualnych preferencji i charakterystyki sprzętu, a nie ustawiany na maksymalne wzmocnienie basów i sopranów, co może prowadzić do przesterowań i uszkodzenia głośników wysokotonowych. Zalecane jest uzyskanie możliwie płaskiej charakterystyki dźwięku z ewentualnym lekkim podbiciem środka pasma dla wokalu oraz umiarkowanym obniżeniem basów i sopranów. Funkcja "kontur" we wzmacniaczu może wspomagać dostrojenie dźwięku. Autor potwierdził, że po zastosowaniu tych wskazówek dźwięk poprawił się znacząco, porównując efekt do jakości sprzętu marki Technics. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące subiektywności pojęcia "fajny dźwięk" oraz konieczności indywidualnego dostrojenia korektora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA