logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 - nie działają kierunkowskazy a awaryjne tak

TomLib 25 Cze 2008 07:28 16481 14
REKLAMA
  • #1 5282731
    TomLib
    Poziom 19  
    Ocena: 119
    Witam, kolega kupił rozbitego Peugeota 407 z 2004 roku, 2.0HDI. Byla ucieta wiazka od prawego reflektora. Po doprowadzeniu wszystkiego do normalnosci mamy problem z kierunkowskazami... Mianowicie światła awaryjne uruchamiane na panelu srodkowym dzialają a kierunkowskazy nie. Czy problemem moze byc uszkodzony przelacznik zespolony? Mozna go jakos sprawdzic? Domyslam sie ze komunikacja po CAN bo dochodzi do niego w sumie chyba 6 lub 8 przewodow a w tym immo, tempomat i sterowanie radiem :) Ma ktoś może schemat do tego obwodu bo chcialbym poznac zaleznosc miedzy praca awaryjnych i kierunkow?

Moze mi ktoś napisac procedure testu drogowego ESP dla tego auta? Bo system sprawny, kontrolka gaśnie a wyswietla mi sie jako wylaczony.

Z góry serdecznie dziekuje za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5288133
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Z tego co piszesz to wydaje sie byc uszkodzona manetka..
  • REKLAMA
  • #3 5288258
    TomLib
    Poziom 19  
    Tak tez mysle tylko chce zeby ktos mi podpowiedzial jaka jest zaleznosc miedzy kierunkowskazami a awaryjnymi? Czy skoro dzialaja awaryjne to musza tez kierunki jesli manetka jest sprawna?
  • REKLAMA
  • #4 5288506
    darek 42
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    a sprawdż kolego dobrze wyłącznik awaryjnych bo kierunki idą przez niego:D
  • #5 5289125
    tominex
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Cytat:
    a sprawdż kolego dobrze wyłącznik awaryjnych bo kierunki idą przez niego:D

nie masz racji, a co do problemu to Planet ułatwi rozwiązanie zadania
  • #6 5289204
    TomLib
    Poziom 19  
    a ma ktos moze schemat tego obwodu? Planet jak dla mnie to ostateczność, gdyż sam go nie posiadam a autem bez kierunkow strach sie poruszac. Jedynie laweta, ale nie wykluczam tej mozliwosci jesli wszystkie inne zawioda :|
  • #7 5289266
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Wg.mnie to jezeli dzialaja awaryjne to kierunki tez powinny..w 407 moze byc tak ze nie dziala jakies oswietlenie jezeli jest np za duzy pobór pradu i BSI wylacza ten obwód,ale awaryjne dzialaja wiec mozna to wykluczyc,z tego co kojarze to przelacznik awaryjnych daje tylko mase na BSI do wysterowania awaryjnych,a jezeli chodzi o kierunki to informacja z manetki wedruje po sieci do BSI i wyzwala kierunki...ja obstawialbym manetke.Powiadasz ze wycieta byla wiazka od prawego reflektora..odepnij prawa lampe ,i zobacz co sie stanie.
    Ps.z jakiego miasta jestes kolego?
  • #8 5289696
    TomLib
    Poziom 19  
    jestem z okolicy Jasła na podkarpaciu.

Wiazke probowalem odpiąć, bez zmian. Jest szansa ze usterka manetki wyjdzie po podpieciu do Planeta? Pewnie nie bardzo... Aha chyba nie ma znaczenia ze nadal jest crash w sensorze air-bagow?!

Pewnie jednak bede musial rozebrac ta manetke, jesli jest w miare rozbieralna :D
  • REKLAMA
  • #9 5290060
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    A ja szukałbym bezpiecznika. Zasilanie przerywacza jest inne dla kierunkowskazów a inne dla świateł ostrzegawczych. A to zasilanie faktycznie przechodzi przez włącznik Λ.
  • #10 5290257
    TomLib
    Poziom 19  
    przegladalem bezpieczniki bo takie moje pierwsze podejrzenie bylo (wiazka scieta, zwarlo do masy i spalilo) lecz raczej dobre wszystkie. Chyba ze sa jakies o ktorych nie wiem. Pod maska, kolo kierowcy i w bagazniku dobre.

Kolego mczapski dysponujesz moze schematem? Jak wroce to przyjrze sie wlacznikowi awaryjnych. Który bezpiecznik odpowiada za kierunkowskazy?

Dziekuje wszystkim serdecznie za zainteresowanie moim problemem.
  • #11 5291774
    kazpal
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witam.
    Zasilanie lampek kierunkowskazów jest takie samo dla funkcji kierunków i awaryjnych. Różni się pochodzenie sygnału wejściowego do BSI. Informacja awaryjnych biegnie bezpośrednio do BSI, a kierunkowskazy od przełącznika siecią do BSI. Najpewniejszym sposobem dojścia do przyczyny usterki jest podglądnięcie parametrów przełącznika i BSI przy użyciu diagnoskopu.
  • #12 5292824
    TomLib
    Poziom 19  
    rozebrałem dzisiaj przełącznik zespolony i znam już przyczynę. A mianowicie z niewiadomych mi okoliczności ktoś już dłubał przy tym przełączniku i "zapomniał" włożyć jakiś element przesuwający się po stykach kierunkowskazów. Jeśli na krótko połączę wspólny styk (masę) z jednym z tych po których przesuwa się ten stycznik to włączają sie kierunkowskazy - wszystko ok.

Teraz muszę kupić cały przełącznik, chyba że ktoś z Was posiada jakiś uszkodzony ze sprawnym elementem załączania kierunkowskazów?! Oferty proszę na PW.

P.S. Przełącznik zespolony rozbiera się bardzo łatwo i przyjemnie, nic sie nie rozsypuje (oczywiście w granicach zdrowego rozsadku :D ). Dlatego zachęcam wszystkich, zanim kupicie inny - spróbujcie uratować swój.

Wszystkim bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problemem. Może będzie okazja się odwdzięczyć...

Pozdrawiam
  • #13 5293954
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Tak jak mowilem...:D Jest kilka typow manetek,daj fotke, i odezwij sie na priv. powinienem miec ten element,mozesz pisac na lucksky(_at_)o2.pl
  • #14 5296621
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    Coś mi się wydaje, że elektronika steruje przekaznikami od kierunków(jakiś układ).Może gdzies pod deską rozdz. jest jakas elektronika.Jezeli sie da ,to sprawdz czy, na manetce masz załączenie po przęłączeniu.
  • #15 5296876
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    _pawelek1_ napisał:
    Coś mi się wydaje, że elektronika steruje przekaznikami od kierunków(jakiś układ).Może gdzies pod deską rozdz. jest jakas elektronika.

...BSI

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 407 z 2004 roku 2.0 HDI po naprawie przeciętej wiązki od prawego reflektora wystąpił problem z kierunkowskazami – światła awaryjne działają, a kierunkowskazy nie. Dyskusja wskazuje, że zasilanie lampek kierunkowskazów jest wspólne dla funkcji awaryjnych i kierunków, jednak sygnały sterujące pochodzą z różnych źródeł: awaryjne są bezpośrednio sterowane przez BSI, a kierunkowskazy przez przełącznik zespolony (manetkę) komunikujący się z BSI przez sieć CAN. Uszkodzenie manetki, a konkretnie brakujący element przesuwający się po stykach kierunkowskazów, został zidentyfikowany jako przyczyna usterki. Sprawdzenie bezpieczników i odłączenie lampy nie przyniosło efektu. Diagnostyka za pomocą interfejsu diagnostycznego (np. Planet) może pomóc, ale rozebranie manetki ujawniło fizyczny brak elementu odpowiedzialnego za załączanie kierunkowskazów. Zalecane jest wymienienie lub naprawa przełącznika zespolonego. Wspomniano również o możliwym wpływie BSI na działanie oświetlenia i konieczności uwzględnienia komunikacji CAN oraz innych systemów jak immo, tempomat i sterowanie radiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA