wrealcon napisał: Freddie, przez "caly obraz" rozumiem dane potrzebne do zdefiniowania wszystkich pixeli na matrycy panelu TFT. Każdy pixel składa się z 18 bitów.
widze ze nie kumasz o co mi chodzi... matryca panelu TFT ma cos takiego jak rozdzielczosc, a do tego jeszcze jest cos takiego jak zalozenia co do ilosci potrzebnych ci kolorow. bo to ze matryca ma interfejs 18bitowy wcale nie oznacza, ze tyle wlasnie bitow musisz uzyc... jest wrecz przeciwnie i uzycie 18bitow jest skomplikowane i malo sensowne, prosciej uzyc 16, a dwa ostatnie w LUT wyzerowac. mozna tez uzyc tylko 8 bitow i miec 256 kolorow na matrycy z interfejsem 18b... nic nie stoi na przeszkodzie. zamiast sugerowac sie tym co pisze w TME, to sugeruj sie tym co pisze na stronie epsona.
Cytat:
Wczoraj zacząłem przeglądać S1D13506. Ten wydaje się być już ciekawszym rozwiązaniem - 25 zł tańszy od S1D13513.
to zanim sie skupisz zbytnio na rzeczach nieistotnych, to skup sie na wymaganej przez niego pamieci, ktora jest NIE DO KUPIENIA i wchodza w gre tylko wyluty ze starych pamieci SIMM do kompow. za to SDRAM ktory jest do S1D13513 kupisz wszedzie. oczywiscie wszystko ma swoje wady i zalety i tego SDRAMu bedzie i tak bardzo duzo (najmniejsze kosci chyba 8 mega, jak nie 16), wiec bedzie duuuuuuuuzo linii i duzo problemow w projekcie plytki... naprawde prosciej uzyc SSD1906, ktory pomimo swojej ceny jest do tego zastosowania idealny... jest to BARDZO zaawansowany kontroler, ktory ma wbudowane 256kB pamieci, wiec jak bedziesz mial taka fantazje, to nawet sobie zrobisz 24bitowy kolor na tej matrycy (oczywiscie jedynie w pamieci, bo matryca jest 18b)... pod wzgledem podstaw obslugi jest on tym samym co epsony - pamiecia o magistrali rownoleglej.
Cytat:
Freddie, wiem, że ja mam wyświetlacz i że ja mam do niego spec. Jednak myślałem, ze sterowanie panelem dwoma sygnałami (DCLK - pixel clock oraz DTMG - line clock) jest powszechne i wystarczające do opisu interfejsu panelu.
wiekszosc matryc poza liniami danych ma TRZY linie synchronizacyjne:
- bitclock (czyli latch dla danych na magistrali)
- hsync / line-sync (czyli latch dla calej linii)
- vsync / frame-sync (czyli sygnal powrotu skanu do poczatku matrycy)
Cytat:
Wątpie też, by panele różniły się znacząco od siebie do tego stopnia, by panele cyfrowe jednych producentów np. pamiętały dane ostantio wysłane poprzez ich ciągłe wyświetlanie, a inne znów po wyświetleniu fram'e od razu przechodziły do wyświetlania nowego, a w przypadku braku danych od MCU czyściły panel albo wyświetlały jakieś śmieci.
KAZDA MATRYCA jesli nie wysylasz jej danych nic nie wyswietli. chyba ze ma kontroler z pamiecia (szansa jeden na milion, no ale moze akurat), ale to juz wiesz tylko ty, po przeczytaniu dokumentacji.
Cytat:
Freddie, jesli robiłeś coś ze wspomnianym przez siebie kontrolerze, to może udostępniłbyś jego lib'y do protela (QFP22 208pin)??
nie robilem. trust me - zrobienie footprinta to max 5 minut jesli chcesz dlugo myslec nad rozmiarem padow. poszukaj w helpie jak sie dodaje swoje biblioteki
Cytat:
Dodatkowo post ten mógłby być przykładem dla innych, którzy po raz pierwszy zabieraliby się za panele TFT sterowane przez ARM'a.
az sie sentymentalnie zrobilo [; osob takich jest mniej niz ulamek promila czytelnikow tego portalu. nie ma potrzeby robic tu kompendium. masz pytania, to pytaj i juz.
4\/3!!