logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam mikrokontrolera z interfejsem LCD/TFT rozdz. 640x480

al555 06 Lis 2007 20:00 6807 23
  • #1 4453208
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam,

szukam procesora który będzie posiadał wbudowany kontroler do wyświetlacza LCD i obsłuży wyświetlacz o rozdzielczości 640x480 przy 3x6bitach koloru ( a przynajmniej 16 bitów koloru)

Chciałbym uniknąć stosowania systemu operacyjnego w szczególności Windows, więc szukam w miarę rozsądnej propozycji.

Temat już od jakiegoś czasu wałkuje i znalazłem:

- Freescale MCF532x
    - Renesas SH7203 - ale chyba obsłuży 640x480 tylko przy 8 bitowym kolorze
    - Atmel AT91SAM926x

Żaden z powyższych nie jest w 100% zadowalający, może ktoś zna jeszcze jakieś inne?

Nie mogę się doczytać w dokumentacji jakiego rodzaju wyświetlacze można podłączać do układów LPC2888. Może ktoś wie?

Może ktoś używał tych układów do sterowania LCD ?

Odpadają rozwiązania typu:
    - panele/komputery przemysłowe typu Advantech czy podobne z racji ceny i konieczności kupowania systemu operacyjnego
    - mikrokontroler + FPGA

Może ktoś może coś doradzić ?

Proszę nie odsyłać mnie do postów na elektrodzie typu "jak podłączyć LCD od laptopa do ATmegi, ew. jak użyć karty graficznej".
    Tak czy tak, już je przeglądałem.
  • Pomocny post
    #2 4454137
    UDMA
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    al555 napisał:

Temat już od jakiegoś czasu wałkuje i znalazłem:

- Freescale MCF532x
    - Renesas SH7203 - ale chyba obsłuży 640x480 tylko przy 8 bitowym kolorze
    - Atmel AT91SAM926x

Żaden z powyższych nie jest w 100% zadowalający, może ktoś zna jeszcze jakieś inne?

Atmel AT32AP7000
  • #3 4454381
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Miałem ten sam problem, co ty. Rozwiązałem go wybierając kontroler bez sterownika LCD (AVR32) i wyświetlacz TFT ze sterownikiem (firmy AMPIRE 320x240). Interfejs między wyświetlaczem a uC jest taki jak w LCD monochromatycznych (8, 9 lub 16bitów szerokości)
  • #4 4454707
    al555
    Poziom 20  
    arturt134 napisał:
    Miałem ten sam problem, co ty. Rozwiązałem go wybierając kontroler bez sterownika LCD (AVR32) i wyświetlacz TFT ze sterownikiem (firmy AMPIRE 320x240). Interfejs między wyświetlaczem a uC jest taki jak w LCD monochromatycznych (8, 9 lub 16bitów szerokości)

Ale nie ma wyświetlaczy TFT o rozdzielczości 640x480 z kontrolerem takim jak np. EPSON S1Dxxxx.
    Na marginesie nie znalazłem w ofercie EPSONA ani żadnej innej firmie kontrolera który obsłuży LCD TFT 640x480 przy 16bitowym kolorze.

Uruchamiając LCD STN 320x240 podłączyłem do niego S1D13706 i wszystko działało przy 8 bitach koloru, niestety z rozdzielczością 640x480 nie ma już tak prosto - tym bardziej jeśli chcemy mieć "full" kolor
  • #5 4457791
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Być może masz rację...
    Jednak uważam, że powinieneś się rozejrzeć u dystrybutorów wyświetlaczy. Ja też myślałem że nie znajdę wyświetlacza 320x240 z kontrolerem, a tu niespodzianka - znalazłem.
  • #6 4461400
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Cześć
    Dobre wyświetlacze są w PDA, np. Siemens, przyglądnij się jak to jest tam zrobione, tanie nie będzie ale pewnie z serwisu kupic by się dało, albo na aukcji jakiś uszkodzony PDa do zabaw.
    Piotr
  • #8 4461471
    al555
    Poziom 20  
    Trochę się boję takich nowinek jak BlueStreak , bo utknę bez żadnego wsparcia ( zresztą cały Philips - a teraz także NXP - nigdy nie cieszył się dobrym wsparciem w Polsce, żeby nie napisać że nigdy nie miał żadnego wsparcia).

Jako przykład mogę napisać że chyba już od pół roku szukam informacji nt. układu LPC2478, zapowiedzi o jego wprowadzeniu już nie raz pojawiały się w czasopismach , nawet jest reklama w ostatniej Elektronice Praktycznej, a jak dzwonie do firmy to handlowiec jest zdziwiony że taki układ w ogóle istnieje.

Informacji o LPC2478 nie ma nawet na liście mikroprocesorów na stronie NXP.com, owszem wyszukuje jakieś PDFy w wyszukiwarce ale nie zmienia to faktu że ten układ to chyba jednak układ widmo.

Ale dzięki za podpowiedź
  • Pomocny post
    #9 4461640
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 9
    Hm.. Raczej sukcesu nie wróżę. Owszem są CPU, które mają zintegrowane kontroler LCD TFT, ale to potężne procesory w obudowach BGA, co je eliminuje, bo nie zrobisz płytki drukowanej, ani go nie przylutujesz, dodatkowo przeznaczone są, do multimediów. Nie da się ich chyba kupić w detalu. Co się tyczy samego LCD to w EP 9/2007 opisano konwerter VGA – LCD dla paneli o rozdzielczościach do 800x600. Jest to opis jak zrobić właściwie monitor LCD TFT. Tam zastosowali układ AD9980 jako procesor sygnału wizyjnego VGA i CPU LPC2183F jako jego sterownik master. Opisano też problemy, z jakimi się borykano.
    Jeśli chodzi o CPU, które wymieniłeś to sprzętowe sterowniki LCD TFT mają AT91SAM9261 i AT91SAM9263, ale są w obudowach BGA? Tylko AT91SAM9260 jest w przyzwoitej obudowie SMD, ale nie ma kontrolera LCD.

A zastanawiałeś się nad systemem wieloprocesorowym?
    Wtedy kilka słabszych CPU dzieli między siebie zadania.:idea:

Luknij sobie na strone firmy Analog Devices, tam coś jest o sprzętowych sterownikach LCD. nawet ceny i dokumentacje.
  • #10 4461788
    upanie
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    BlueStreak to nie nowinka. Nowinką jest to, że NXP przejęła je od Sharp-a.
    Jednak zapowiedzieli, że niczego w nich nie będą zmieniać a co za tym idzie niczego nie spieprzą. Są w dobrych obudowach i dosyć tanie. Nie wiem ile czasu istnieją ale raczej trzeba to liczyć w latach. Jako ciekawostkę dodam, że firmy sprzedające panele tft polecają właśnie te procki jako kontrolery.
    Ja osobiście nie miałem z nimi styczności, jednak od kilku miesięcy planuję ;)
  • #11 4464712
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    LPC2478? Nota katalogowa znalazła się 0,2 sek., Ale jak to nowość to zapomnij, że w Polsce to kupisz prędzej niż za rok. Dodatkowo jak gdzieś utkniesz to raczej będzie krucho z wsparciem, chyba, że po angielsku.

Z danych na forum wynika, że szukasz strasznie potężnego procka, nie taniej kupić gotowy Starter Kit z wlutowanym na płytce CPU i peryferiajami. Wtedy wystarczy adapter, który zrobisz bez problemu. A tak przy okazji są gotowe takie rozwiązania np. oferuje je firma Anlog Devices, mają one CPU z sterownikiem LCD/TFT, trzeba tylko podłączyć i oprogramować.
  • #12 4466838
    al555
    Poziom 20  
    Witam,

Jacek31 napisał:

Dodatkowo jak gdzieś utkniesz to raczej będzie krucho z wsparciem, chyba, że po angielsku.

Zgadzam się w 100%, przy ewentualnych próbach uruchamiania takich "zabawkach" to bez angielskiego szkoda nawet czasu na ich pobieżne przeglądanie

Jacek31 napisał:

Z danych na forum wynika, że szukasz strasznie potężnego procka, nie taniej kupić gotowy Starter Kit z wlutowanym na płytce CPU i peryferiajami. Wtedy wystarczy adapter, który zrobisz bez problemu.

Właśnie szukam układu dla którego jest dostępny w miarę przystępny cenowo i układowo zestaw uruchomieniowy. Jestem w tej "niekomfortowej" ;-) sytuacji że cena kilku tysięcy za taki zestaw nie stanowi problemu, niestety cena gotowego produktu do którego płytkę będę musiał już sam wykonać musi być poniżej 1000zł. Dlatego odpada przemysłowy panel LCD + komputer przemysłowy. Wyprowadzenia BGA też przeskoczymy ...

Jacek31 napisał:

A tak przy okazji są gotowe takie rozwiązania np. oferuje je firma Anlog Devices, mają one CPU z sterownikiem LCD/TFT, trzeba tylko podłączyć i oprogramować.

Dzięki Jacek za tą podpowiedź - spróbuje powęszyć jeszcze w tym kierunku.

A wracając do BlueStreak-a. Boję się dotykać tematu NXP i BlueStreak-a bo nie ma kompletnie żadnego wsparcia w Polsce, trudno nawet kupić te elementy.
    A do tego BlueStreak to jednak raczej ciekawostka w Polsce.

Moje typy to ColdFire firmy Freescale lub zabawki Atmela ARM9 lub nawet AVR32. Jednak jest z kim pogadać na temat zabawek Atmela u nas.

Kolejny problem to czy bazować na gotowym systemie typu linux czy programować od podstaw.

Dzięki za pomoc, bo udało nam się zebrać w poście trochę konkretów innych niż jak podłączyć stare LCD od laptopa do AT89C2051.

Tematu nie zamykam, jeszcze przez jakiś czas będę się zastanawiał co wybrać, gdyby ktoś miał jakiś pomysł to chętnie przeczytam

Pozdrawiam
  • #14 4467112
    al555
    Poziom 20  
    Jacek31 napisał:
    Co się tyczy samego LCD to w EP 9/2007 opisano konwerter VGA – LCD dla paneli o rozdzielczościach do 800x600. Jest to opis jak zrobić właściwie monitor LCD TFT. Tam zastosowali układ AD9980 jako procesor sygnału wizyjnego VGA i CPU LPC2183F jako jego sterownik master. Opisano też problemy, z jakimi się borykano.

Jacek31, ten artykuł był w EP 9/2007? Nie mogę go znaleźć ....
  • #15 4469980
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    O sory pomyłka, lata mi się pomyliły 9/2006 mam go przed sobą. A w sprawie gotowych rozwiązań to posyłam ci Emali z tym, co znalazłem na stronie Analog Device. Jest ona trochę nieciekawie zrobiona, więc poszukaj jeszcze tam sam. Cóż nie jestem zawodowym elektronikiem, tylko samoukiem z pasją. Więc mogłem coś tam przeoczyć. Obecnie robie szkołę. Masz fundusze i zaplecze to możesz kombinować. Ja tak dobrze nie mam.
    Podaj swojego Emali, bo z tej strony nie mogę ci bezpośrednio posłać załącznika?:cry:
    Mój to: Kayron(_at_)poczta.onet.pl
    Przepraszam za tą wpadkę z EP.
    Jeśli chodzi o procki ATxxSAM to kurs programowania i budowy był też w EP, ale nie wiem dokładnie kiedy.
  • #16 4575077
    bua
    Poziom 12  
    Witam.

Prosiłbym o skomentowanie odnośnie tego procka:

Atmel AT91SAM926x

Przeglądam notę katalogową i widzę ISI czyli Image sensor Interface..
    i tak wnioskuję dalej z tego co czytam, linie danych są liniami odbioru,
    taktowania też, tylko ISI clk jest "na zewnątrz",

I jeszcze dużo innych nażędzi przydatnych do zapisywania obrazu z przetwornika obrazu naprzykład....CCD

Pytam więc gdzie tu kontroler LCD/TFT ?
    (chyba że coś trzeba zamieszać bo pojawiało się czasami słowo kluczowe "preview"...)
    Pytam ropaczliwie bo już myślałem że to będzie procek którego użyję bo ma "przystępną " obudowę PQFP 208 nóżek...
    bo AT32 ma niestety BGA....
  • #17 4575710
    al555
    Poziom 20  
    Witam,

w takim razie czytałeś dokumentację do AT91SAM9260 a tu akurat rzeczywiście nie ma sterownika LCD.
    Sterowniki LCD są w pozostałych układach tej rodziny
    AT91SAM9261, AT91SAM9261S, AT91SAM9263.
    Niestety wszystkie są w obudowach BGA

ISI jak sama nazwa wskazuje to tylko interfejs kamery i nic innego.

tu jest zestawienie: http://www.atmel.com/dyn/products/param_table.asp?family_id=605&OrderBy=part_no&Direction=ASC

Jedyne układy ze sterownikiem LCD w obudowach nie BGA to: LPC2478, być może rodzina BlueStreak firmy NXP oraz Renesasa sh7203 lub sh7263.

Dużo zależy jeszcze jaki masz wyświetlacz - a tak naprawdę od jego rozdzielczości. Dla rozdzielczości 320x240 dostępne są sterowniki EPSONa w "normalnych" obudowach, wtedy możesz zastosować dowolny mikrokontroler.

Jeśli to musi być większa rozdzielczość to będziesz raczej musiał skorzystać z obudów BGA. Jak zdecydujesz się na jakieś dziwne wynalazki to może się okazać że zostaniesz bez wsparcia.
    Jeśli wtedy zdecydujesz się na BGA to jednak zwróć uwagę na AVR32 (np. AP7000) - sporo materiałów, rozbudowane forum na AVRFreaks, można zainstalować Linux-a.

Ja się zdecydowałem na AVR32, aczkolwiek słyszałem że AT91SAM9261 ktoś uruchomił ( wprawdzie na 8 warstwach ;-))) ) - myśle że na 4 warstach się zmieścisz, nie da się zrobić sterownika dużego LCD za 50zł.

Oczywiście zostaje jeszcze zrobienie sterownika zaszytego w FPGA i współpracującego z dowolnym mikrokontrolerem. Też do zrobienia.
    FPGA są w zwykłych obudowach, ale trzeba wziąć na warsztat kolejny sprzęt i się podszkolić.

Napisz co wybrałeś

Pozdrawiam.
  • #18 4577378
    bua
    Poziom 12  
    :) zasugerowałem się właśnie tym co napisałeś w pierszym poście (at91sam...x) i bez zastanowienia zaczytałem notę katalogową i żeczywiście trafiłem na
    tą z końcówką 0 :D ( mając nadzieję że dotyczy całej "serii" ),

Już sobie robiłem nadzieję z powodu obudowy...
    właśnie dlatego niestety odpuściłem sobie AT32... choć bardzo mnie kusił ze względu na mnogość peryferiów...ale niestety obudowa BGA,
    niestety muszę ograniczyć się do 2 warstw...PCB :(
    Prawda jest bardzo fajny moduł dostępny z tym prockiem i bardzo tani ( ok. 300zł ) z wyprowadzonymi wszystkimi peryferiami ,
    symbol podobny do AT32WN100 (ale dokładnie nie pamiętam)
    Ma nawet wyprowadzonie (kompletne) dla LCD/TFT ( tzn. VS, HS, PixelCLK...) i może obsługiwać potężne rozdzielczośći.....
    Generalnie procek jak dla mnie przewyższa ARM'y ...a napewno z rdzeniem 7 może 9 co do Cortexa ...jeszcze nie testowałem
    Ponadto projektuję użądzenie stand-alone więc płytki rozwojowe niestety wykluczam....

Wracając do procka ze sterownikiem LCD...
    Myslałem również o tym ARM'ie co pisałeś, a dokładniej jeszcze o tym z pod "szyldu" Sharpa....: LH....

Niestety żeby go dostać trzeba chyba mieć wujka w fabryce philipsa...;)

Co do modułu ESONA...jest jeden który mnie zainteresował, w ludzkiej obudowie, poradziłby sobie z wyświetlaczem który chcę obsłużyć :
    Color 24-Bit LCD 4.3" PSP 480x272

Jest tam taki który niby może obsłużyć te 8-bit na kolor, ale w nocie pisze że tak naprawdę używa 5 :!::!: :):)
    W każdym razie pociągnołbym go zwierając 4LSB....
    ALE jest problem, przesyłka z USA kosztuje 30$ sam procek 16$,
    samego procka przeżyję ale wysyłka już jest dla mnie zaporowa.....
    Jeśli ktoś ma namiary na dystrybutora w polsce to poproszę.

Dlatego w tym momencie rozważam FPGA, znam dość dobrze VHDL'a więc jest to silny argument "za" (znowu cena jest przeciw....),
    i jak pisalem znam VHDL'a ale niestety nie robiłem nic na kościach spartana,altery ani innych matrycach, a trzeba tu zaprojektować jeszcze hardware żeby go ruszyć....tutaj znowu problem z czasem.....

Dla tego jeszcze jedno co rozważam to ten wyświetlacz Winstara:
    WF57ATIBCD0# 320x234 TFT 5,7cala LED white
    Dostępny w polsce za około 400zł i ma sterownik EPSONA.
    Oczywiście ma też sterowanie backlightem....jest jeszcze opcja z touchpanelem + ~60zł

Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem
    pzdr
  • #19 4577600
    al555
    Poziom 20  
    Witam,
    jeśli może być wyświetlacz 320x240 to polecam sterownik EPSONA S1D13706F00A2 (70zł w JM, Spezial, MSC-GE), wyświetlacz (panelem dotykowym) też kupisz w JM. Osobiście uruchomiłem LCD 320x240 tylko STN na takim zestawie, tylko kolor chyba będzie 8 bit, możesz sprawdzić.

Ktoś już uruchamiał na elektrodzie wyświetlacz na FPGA - poszukaj, było bez szczegółów, ale pisał że zrobił. Pamiętaj tylko że będziesz potrzebował dużo pamięci do tego FPGA 640x480x2 = 600kB RAMu.

Rozważ wszystkie za i przeciw, nie zapomnij o czasie jaki spędzisz nad uruchomieniem projektu.
  • #20 4584385
    bua
    Poziom 12  
    Okej dzięki za informację.

Nie wiem może powinienem zadać to pytanie w dziale dla FPGA, ale spytam tu,
    Czy do wysterowania wystarczy Spartan 3 XC3C50 ?
    Bo jest tani w detalu..

I gdzie można dostać flash PROM'y do Xylinxa bo np. w Kamami nie mają.

Czy mógłbyś mi jeszcze napisać namiary na tąfirmę LM, (bo nie znam, a w google.com też jej nie znalazłem, a ze spezial'a nie chcą mi odpisać...)

pzdr
  • #22 4800888
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 6781763
    herszt
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Ja właśnie usiłuję dokonać tego na AT91SAM9261 + Linux. Ale ciężko ze wsparciem jeśli chodzi o modyfikację plików konfiguracyjnych - konkretniej tych od wyświetlacza. Przeglądam je ale jakoś nie bardzo wiem jak je ugryźć. A do tego cały czas szukam jakiegokolwiek wsparcia w tym kierunku, ale jak do tej pory nie znalazłem nic konkretnego...

pozdrawiam
    herszt
  • #24 6785083
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    Hm jeżeli chodzi o ARM to chyba najlepsze wsparcie na dzień dzisiejszy mają procki od PHILIPSA, seria LPC...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano mikrokontrolera z wbudowanym kontrolerem LCD/TFT zdolnym obsłużyć wyświetlacz o rozdzielczości 640x480 przy co najmniej 16-bitowej głębi kolorów, unikając systemów operacyjnych typu Windows oraz rozwiązań FPGA. Wstępnie rozważano układy Freescale MCF532x, Renesas SH7203 (obsługa 640x480 tylko przy 8-bitach) oraz Atmel AT91SAM926x, jednak żaden nie spełniał w pełni oczekiwań. W dyskusji pojawiły się propozycje Atmel AT32AP7000, NXP LPC2478 oraz seria BlueStreak (LH79520), choć obudowy BGA i ograniczone wsparcie techniczne stanowiły problem. Zwrócono uwagę, że układy z kontrolerem LCD TFT o wysokiej rozdzielczości często są dostępne tylko w obudowach BGA, co utrudnia samodzielne wykonanie płytek PCB. Alternatywnie sugerowano stosowanie wyświetlaczy z wbudowanymi sterownikami (np. AMPIRE 320x240) lub gotowych rozwiązań Analog Devices z CPU i kontrolerem LCD. Wspomniano o sterownikach EPSON S1D13706 dla wyświetlaczy 320x240 oraz o problemach z dostępnością i wsparciem dla niektórych układów. Dyskutowano także o konieczności dużej pamięci RAM przy wyświetlaczach 640x480 i o możliwym zastosowaniu systemów wieloprocesorowych. W późniejszych postach pojawiły się próby uruchomienia wyświetlaczy 640x480 na AT91SAM9261 z Linuxem, jednak z trudnościami w konfiguracji i brakiem wsparcia. Ogólnie rekomendowano rozważenie kompromisów między rozdzielczością, kolorami, dostępnością układów i wsparciem technicznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA