Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piszczenie CB, Uniden 520 + antena president Florida

Arek84 27 Cze 2008 16:41 6020 8
  • #1 27 Cze 2008 16:41
    Arek84
    Poziom 16  

    Witajcie

    Mam taki problem z radiem CB:
    Radiu przy skręceniu szumów na min nie tylko szumi ale też lekko piszczy, po minimalnym przekręceniu wyciszania szumów niby jest ok. Jednak w czasie jazdy często odzywa się samym piszczeniem. Można powiedzieć że 8 na 10 rozmów piszczą a 5 na 10 nie da się wcale zrozumieć, reszta jest czysta jak kryształ ale końcówka po zakończeniu rozmowy to ok 1 sek pisk.
    Na pytanie jak mnie słychać zawsze słyszę że ok.
    Radio podłączone pod zapalniczkę, antena zestrojona, stoi na środku dachu (kombi) Na piszczenie nie ma wpływu czy silnik jest wyłączony czy też pracuje. wyłącznie dmuchawy, silnika i innych odbiorników radiowych oraz wzmacniaczy do głośników też nic nie daje. Kabel od anteny sprawdząłem wzrokowo, zarobiłem też nową końcówkę anteny, niestety bez zmian.
    Dodam że gdy odkręcę bat z anteny piszczenia brak, jest tylko minilany szumek w głośniku. Gdy odklejam antene z dachu piszczenie się wzmaga a gdy przyklejam na dach piszczenie spada do swojej stałej głośności.
    Ktos ma jakieś porady? bo ja już nie wiem co robić dalej.
    ps. SWR anteny 1,4 - 1,2 - 1,4

    0 8
  • #2 27 Cze 2008 18:42
    szpara
    Poziom 27  

    Może radio nie pracuje w '0'.

    0
  • #3 27 Cze 2008 20:23
    Arek84
    Poziom 16  

    Nie, pracuje w 5 na pewno.
    Ale odkryłem co to jest, jak wyłączę xenony przestaje piszczeć...
    Xenony hella oryginalne w aucie...
    Ktoś ma na to jakieś rady ?

    0
  • #4 27 Cze 2008 20:38
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Temat xenonów jest omówiony na tym forum dość rozlegle. Wystarczy poszukać.
    Michał

    0
  • #5 27 Cze 2008 21:03
    Arek84
    Poziom 16  

    Tak kolego, szukam już parę dobrych minut i faktycznie jest tak obszernie że ciężko znaleźć to na forum, jeśli masz już coś konkretnego byłbym wdzięczny za linka.
    p.s. Chyba na innym forum napisałeś mi ciekawą radę z folią?

    0
  • #6 28 Cze 2008 12:26
    Arek84
    Poziom 16  

    Zaekranowanie go folią aluminiową i podłączenie do masy nic nie dało...
    Jakieś jeszcze pomysły ?

    0
  • #7 28 Cze 2008 13:13
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wymiana przetwornic na takie, które nie szumią.
    Michał

    0
  • #8 28 Cze 2008 20:42
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Arek84 napisał:
    ...Ale odkryłem co to jest, jak wyłączę xenony przestaje piszczeć...
    Xenony hella oryginalne w aucie...
    Ktos ma na to jakieś rady?


    Xenon-y to świecenie się "żarówek" po podaniu wyższego napiecia zasilania z lokalnej przetwornicy.

    A przetwornica to nic innego jak generator , który bedąc źle wykonanym powoduje zakłócenia w widmie częstotliwości pracy radii CB (i nie tylko).

    Jedyne co można to :
    1. wymiana przetwornicy na NOWĄ ,ale taką która nie zakłóca.
    2. Zamiana świateł na "normalne" :cry:

    Pozdrawiam.

    0
  • #9 29 Cze 2008 10:45
    Arek84
    Poziom 16  

    Nie mogę zmienić świateł na normalne gdyż to są normalne światła dla tego auta, nie uznają mi reklamacji w aso przez to że zakłóca cb gdyż zakłócenia i tak są ledwo słyszalne a gdy przekręcę "szumy" na godzinę ok 9 to już wszytstko jest ok.
    Po prostu nie będę odkręcał szumów na maksa, godzina 9 to i tak chyba nieźle

    0