logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alternator Bosch od Volvo do łodzi z silnikiem C-385?

TECHNICZNY007 28 Cze 2008 22:51 4731 7
REKLAMA
  • #1 5295325
    TECHNICZNY007
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystikch mam takie pytanko, jestem właścicielem łodzi rybackiej potrzebuję wymienic w niej alternator. Obecnie przy silniku od C-385 pracuje alternator od stara ale od samego początku mam problemy z ładowaniem myślę że jest to wina źle poprowadzonej instalacji (zamieszczam schemat który zrobiłem w biegu). [img]Jak podłączyć alternator Bosch od Volvo do łodzi z silnikiem C-385?
    nie wiem nawet czy do tak poprowadzonej instalacji można zastosowac Elmotowski alternator. obecnie zakupiłem alternator od VOLVO firmy BOSH który ma wbudowany regulator napięcia ale jestem za głupi żeby go podłączyc w miejsce starego. I stąd moja gorąca prośba jeżeli ktoś może ocenic przedstawioną instalację (24v) czy to w ogóle ma prawo działac i czy podpowie mi z opisaniem końcówek na tym nowym alternatorze (którą gdzie podłączc) BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY[/img]Jak podłączyć alternator Bosch od Volvo do łodzi z silnikiem C-385?
  • REKLAMA
  • #2 5295634
    ROMAN1699
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Wywal stary regulator .M8 plus do rozrusznika na zasilanie, M6 masa, M5 obrotomierz, M4 minus kontrolki ładowania , powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 5295956
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Po co zakładasz nowy post i tak jest tu śmietnik.
    Począwszy od lewej:
    -30(masa)
    kontrolka
    obrotomierz
    +30(aku)
    Prościej się nie da.
  • #4 5296004
    TECHNICZNY007
    Poziom 10  
    a jeszcze jedno MOMIK 12 czy ten schemacik który umieściłem ma prawo działac i czy konieczne jes dawanie masy na -30 nie wystarczy jemu masa z korpusu silnika???
  • REKLAMA
  • #5 5296024
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Inny alternator inny układ.W nowym masz regulator wbudowany zauważ.Wyrzuć stery reg,podłącz kontrolkę po kluczyku i będzie działać.Jak alternator dobrze zmasowany to nie musisz podłanczać -30.
  • REKLAMA
  • #6 5296044
    TECHNICZNY007
    Poziom 10  
    dzięki panowie zaczynam działac bo już mnie to ładowanie dobija , a najgorsze jak stoisz sobie na środku bałtyku silnik gasisz a on nie odpala
  • #7 5296069
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2158
    Tylko że prawidłową podpowiedzią jest ROMAN1699. P
  • #8 5296077
    TECHNICZNY007
    Poziom 10  
    to już sam nie wiem bo jak wida na zdjęciu to nic nie ma opisanego żadnego M5, M6,M8... i bądź tu człowieku mądry

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel łodzi rybackiej z silnikiem C-385 potrzebuje wymienić alternator, obecnie stosuje alternator Bosch od Volvo z wbudowanym regulatorem napięcia, ale ma trudności z jego podłączeniem. Przedstawiony schemat instalacji 24V budzi wątpliwości co do poprawności działania. Zalecenia obejmują usunięcie starego regulatora zewnętrznego, podłączenie przewodu M8 (plus) do rozrusznika, M6 do masy, M5 do obrotomierza oraz M4 do minusa kontrolki ładowania. W nowym alternatorze z wbudowanym regulatorem wystarczy podłączyć kontrolkę po stacyjce, a masa może być realizowana przez korpus alternatora bez konieczności osobnego przewodu na zacisk -30. Schemat powinien uwzględniać: 30 (masa), kontrolkę, obrotomierz oraz +30 (akumulator). Brak oznaczeń na zaciskach alternatora utrudnia identyfikację, jednak podstawowa zasada to eliminacja zewnętrznego regulatora i prawidłowe podłączenie przewodów zgodnie z funkcją zacisków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA