logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić łożysko w pralce Polar Gracja PDG585? Instrukcje krok po kroku

military71 04 Lip 2008 20:12 9745 14
REKLAMA
  • #1 5312046
    military71
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam , mam problem - muszę wymienić łożysko w pralce , ale nie bardzo wiem , jak się do tego zabrać . czy muszę zdjąć koło pasowe duże i jak się dostać do łożysk ? Ta pralka to zabytek , ale to mój prezent ślubny więc mam do niej sentyment . Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5312182
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Musisz zdjąć koło pasowe, odkręcić żeliwny krzyżak, wymienić łożyska i simmering i w odwrotnej kolejności złożyć
  • #3 5312215
    military71
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki .
    Robotę zrobię jutro bo nie mam odpowiedniego ściągacza . A może ktoś wie jakie idą łożyska i uszczelniacz
  • REKLAMA
  • #4 5312242
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3387
    6205-6206 simer.35x65x12/18
  • #5 5312257
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    military71 napisał:
    Wielkie dzięki .
    Robotę zrobię jutro bo nie mam odpowiedniego ściągacza . A może ktoś wie jakie idą łożyska i uszczelniacz

a jak ten ściagacz założysz >>>sciągacz nie jest potrzebny >>poszukaj wymiana łozysk
  • #6 5312479
    military71
    Poziom 10  
    eeban - przyjacielu jak mam zdjąć to koło skoro odkręciłem śrubę i nie mogę go ruszyć nawet milimetr
  • REKLAMA
  • #7 5312534
    nares
    Specjalista AGD
    military71 napisał:
    eeban - przyjacielu jak mam zdjąć to koło skoro odkręciłem śrubę i nie mogę go ruszyć nawet milimetr

Ściągacz nie jest potrzebny do wymiany łożysk, natomiast może być przydatny do zdjęcia koła pasowego (choć istnieją inne sposoby). Zaopatrz się też w szczypce do pierścieni osadczych - segera.
  • #8 5312597
    military71
    Poziom 10  
    dzięki wszystkim za rady . jutro powalczę z tą pralką - gdyby było coś nie tak będę pytał co dalej .

powodzenia
  • #9 5312701
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    nares napisał:
    military71 napisał:

Ściągacz nie jest potrzebny do wymiany łożysk, natomiast może być przydatny do zdjęcia koła pasowego (choć istnieją inne sposoby). Zaopatrz się też w szczypce do pierścieni osadczych - segera.

I koniecznie dobry młotek
  • REKLAMA
  • #10 8946618
    ELJUMOR
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Wszystkich i jak na 2.stycznia przystało
    życzę wiele pomyślności w 2011 roku.

Mam pytanie dot. łożysk w Gracji 585.
    Muszę wymienic zbiornik i przy okazji chyba pasuje
    wymienić łozyska i uszczelnienia, choć wyglądaja na dobre.
    Rozmontowałem bez problemu zbiornik, bęben i krzyżak
    ale nie wiem jak wyciągnąć łożyska i uszczelnienia z krzyżaka.
    Uszczelnienie jest w dwóch częściach - muszę kupić takie samo
    czy są zamienne inne wersje?
    Łożyska spróbowałbym wypchać na prasie ale
    nie wiem w którą stronę.

Poradzcie proszę.
  • #11 8947129
    nares
    Specjalista AGD
    Łożyska wybija się na zewnątrz, w przeciwnych kierunkach - simer.35x65x12/18 bez tej uszczelki.
  • #12 8947661
    ELJUMOR
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dziękuję nares.

Skoro nie piszesz, czy to znaczy że łożyska nie są zabezpieczone
    dodatkowymi segerami?
    Czy ten simering 35x65x12/18 ma "w sobie" tę dodatkową uszczelkę,
    czy do niego należy uzyc starej, czy ona jest w ogóle do olania?
    Pytania może banalne i gdybym widział te simeringi i uszczelki
    to bym sam sobie na nie odpowiedział.

Pozdrawiam.
  • #13 8947737
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Mi w sklepie oferowano 2 rozwiązania - osobno simmering i uszczelkę, albo wersję "2 w 1". Wziąłem tą drugą. Od strony łożysk dobrze jest nałożyć smaru na simmering. Ja ogólnie napchałem tam sporo smaru, na razie działa i nie brudzi..

Seger jest jeden o ile mnie pamięć nie myli, na osi zaraz za kołem pasowym.
    Koło pasowe ściągałem i zakładałem na gorąco - lekko palnikiem po kole i puszcza.
    Uważaj żeby przy wkładaniu i wyjmowaniu osi nie uszkodzić panewki współpracującej z uszczelnieniem, bo będzie ci ciekło.
    Łożyska wbijałem nowe starym.
  • #14 14237133
    kryada
    Poziom 13  
    Ocena: 104
    Wiem ze temat stary ale mam pytanie jak powinien być zamontowany simering w tych pralkach? strona z sprężynką po okręgu do krzyzaka czy do pralki?
  • #15 14237165
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 733
    Do krzyżaka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W celu wymiany łożyska w pralce Polar Gracja PDG585 należy zdjąć koło pasowe, odkręcić żeliwny krzyżak, a następnie wymienić łożyska i simmering. Koło pasowe może wymagać podgrzania, aby łatwiej je zdjąć, a do jego demontażu przydatny może być ściągacz, choć nie jest on konieczny. Do pracy warto mieć szczypce do pierścieni osadczych (segera) oraz dobry młotek. Łożyska 6205 i 6206 oraz simmering o wymiarach 35x65x12/18 są stosowane w tym modelu. Łożyska wybija się na zewnątrz w przeciwnych kierunkach, a simmering montuje się stroną z sprężynką skierowaną do krzyżaka. Uszczelnienia mogą występować w wersji 2w1 lub osobno simmering i uszczelka. Przy montażu simmeringu zaleca się nałożenie smaru, a oś wkładać i wyjmować ostrożnie, aby nie uszkodzić panewki współpracującej z uszczelnieniem. Seger znajduje się na osi zaraz za kołem pasowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA