logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liteon 48246S - BIOS widzi, ale nie czyta płyt. Co może być przyczyną?

Robgie 16 Lut 2004 13:44 1377 12
  • #1 505807
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    tzn widzi go bios ale nie widzi zadnej plyty przy wkladaniu plyty na chwile pokazuje sie ikonka wlozonej plyty ale nic wiecej nie robi.co moze byc??
  • #2 507395
    Zibers
    Poziom 14  
    Spróbuj zainstalować najnowszy ASPI. Czasami instalacja różnych programów do nagrywania może zamieszać w systemie (szczególnie Roxio) i nieraz tylko reinstalacja windy pomagała. Jednak moim zdaniem najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie elektroniki. 48246S chyba lubią wysiadać, też miałem ten model i odmówił posłuszeństwa (przy próbie nagrania czegokolwiek wyskakiwał błąd zapisu już po paru sekundach) i dzisiaj z serwisu (była na gwarancji) odebrałem nowiutkiego 52327S. Jak masz gwarancję to wal z nią do serwisu!
  • #3 507417
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Wielkimbłędem jest kupowanie tego typu nagrywarek, lecz nie myślcie, że teraz Teac jest najwyżej, wręcz przeciwnie stosuje on w całości bebechy z liteon'a ( wersje po 12 marca 2003), więc najlepszym ( stosunek ceny do jakości) wydaje się LG. Jeśli masz ją na gwarancji to czym prędzej idż do serwisu, oni najczęściej wymieniają nagrywarki na nowe, a to dlatego że jak padnie laser czy też elektronika, to naprawa jest nieopłacalna :(.
    Szkoda tylko, że produkuje sie taki syf i zasypuje tym świat.
  • #4 507435
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Bla bla bla - a tu chodzi o to ,żeby sprawdzić czy to wina nagrywarki czy też sterowników .Najprościej podstawic tego liteonka do innego kompa i wtedy będzie wiadomo.A stwierdzenia o jakości sprzętu sa chyba bardzo podzielone -stosunek wartosci do danej jakości .a testy Niedawno 1 miejsce na rynku w danej klasie zdobył jednak liteon.Co tam dużo gadac ja jestem zadowolony ,fakt pierwszą 32 wymieniłem po 3 miechach ale na wyższy model bo elektronika siadła i nie chciała chodzić z innym urządzeniem na master ( tylko slave) i tylko z tego powodu mi od ręki wymienili. Podsumowując: tanie w miarę dobre i serwis bezproblemowy bo dają zaraz nowszy egzemplarz
  • #6 507448
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    :arrow: Jacho powiedz czyje testy?
    Robie w serwisie i wiem od środka co w napędach "piszczy".
    Dzięki temu nie muszę się sugerować wynikami testów w gazetach, które za kasę promują syf bo jedynie tak można nazwać tej klasy sprzęt.

Co do opinii, mozna je określić jedynie jeśli minie termin gwarancji i sprzęt jest nadal sprawny :).
  • #7 507471
    JACHO
    Poziom 23  
    Jarema - najbliższy mi wiarygodny test to taki ,że mój brat wypalił na swoim liteonie 48 już ok 2500cd i śmiga dalej ,a Lg rozsypał się mu po jakiś 500 (memlał płytę w 30min i z błedami-stwierdzono zużycie exploatacyjne i figa z gwarancji.Ponadto był zawsze zwolennikiem Lg i posiada wiekszośc ich sprzętu agd i rtv tylko ta nagrywarka zawiodła i jej serwis.Co do literatury gazecianej to może masz rację ,ale sondarze urzytkowników na stronach www nie są raczej zmyślone i w obecnych czasach każda złotówka się liczy tak ,że zostawmy ten temat i nie zaśmiecajmy forum bo Robgie ma poważniejszy problem ,a spierać można się na linkach Zibersa.The End
    Robgie- możliwe jest ,że przy instalacji systemu Xp nacisnąleś klawisz (jakąś F nie pamiętam chyba F6 która powoduje zmianę sterowników Aspi i stąd ten problem nie każdy komunikat w czasie instalki trzeba potwierdzać,albo jakiś program to zrobił już po jego instalacji.Możesz użyć funkcji przywracania systemu [B]ale z awaryjnego jeżeli sprawdziłeś nagrywarkę na innym kompie i jest dobra( wyłącz monitorowanie pozostałych partycji aby nie stracić danych i zapisz co ważniejsze z C) ,a wynikło to podczas normalnej jej pracy Możesz też strzelić nakładke systemu.
  • #8 509297
    Robgie
    Poziom 27  
    oki dopiero dostalem dostep do netu wiec wyjasnei pare spraw.Ja raczej nic nei zmienialem tzn nagrywarka dzialala swietnei (jestem z niej zadowolony poprzednio mialem LG i tez bylem zadowolony ale zminilem na szybsza) i po prostu pewnego dnia przestala dzialac tzn bios ja widzi jak wloze plyke cos tam reaguje ale ogolnie wciaz nei widzi zadnego nosnika i przez niektore progsy jest widziana jako CDrom a nie jako CDRW wiec podejrzewam ze padlo cos sprzetowo.Problem mam jeszce taki ze wcielo mi gwarancje mam natomist dowod zakupu ( dziwne nie??)i czy udas ei na tej podstawei uznac gwarancje?
  • #9 510460
    JACHO
    Poziom 23  
    Raczej tak bo w moim przypadku interesował ich tylko paragon zakupu i nic wiecej.
  • #10 510470
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    :arrow: Robgie :
    Z twojego opisu wynika iż twoja nagrywarka doznała standartowego uszkodzenia, tzn. padnięcia głowicy :cry: więc leć do serwisu póki masz jeszcze możliwość wymiany /(naprawy ?).
  • #11 510840
    Robgie
    Poziom 27  
    Oki dzieki za info.Jutro leci spowrotem do sklepu.mam przy okazji pytanie jaki jest koszt i czy jest mozliwa naprawa tego poza gwarancja?? tak z ciekawosci pytam
  • #12 510874
    usurus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Możesz, a raczej powinieneś zanim pójdziesz do serwisu zrobić 2 rzeczy:

1. Jeśli to winXP to wyłącz systemowy nagrywacz.
    2. W menadżerze urządzeń usuń cały kanał IDE i zrestartuj kompa, niech winda wykryje go nan nowo. Proste a czasami daje "cudowne" efekty.

pozdrawiam
    usurus
    (powered by Lite-on LTR52246S :spoko: )
  • #13 517071
    Robgie
    Poziom 27  
    To byla pierwsza rzezc jaka zrobilem wpialem ja do inengo systemu i bez zmian.juz wyslana do serwisu zobaczymy jaki wynik bedzie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Liteon 48246S, którą BIOS wykrywa, lecz nie odczytuje płyt – po włożeniu płyty pojawia się ikona, ale urządzenie nie reaguje dalej. Przyczyną może być uszkodzenie elektroniki lub głowicy laserowej, co jest typowe dla tego modelu. Zalecane jest sprawdzenie sprzętu na innym komputerze, reinstalacja sterowników ASPI oraz wyłączenie systemowego nagrywacza w Windows XP. W przypadku gwarancji warto skorzystać z serwisu, który często wymienia urządzenie na nowe, gdyż naprawa jest zwykle nieopłacalna. Dowód zakupu (paragon) jest zwykle wystarczający do uznania gwarancji, nawet jeśli karta gwarancyjna została zgubiona. Koszty naprawy poza gwarancją mogą być wysokie, dlatego rekomendowana jest wymiana w serwisie. W dyskusji pojawiły się także opinie o jakości nagrywarek Liteon i LG, z przewagą pozytywnych doświadczeń z Liteonem, mimo że modele te bywają awaryjne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA