logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-On LTR-52327S - nagrywarka nie czyta płyt, wydaje piskliwe dźwięki

Vinegere 23 Maj 2005 17:25 1679 9
REKLAMA
  • #1 1518427
    Vinegere
    Poziom 11  
    Witam
    Mam nagrywarkę Lite-On 52327S. Ostatnio przestała czytać płyty, dodatkoo wydaje dość nietypowe dźwięki czasami - taki "wysokotonowy" pisk zbliżony do tego, jaki wydają niektóre zasilacze impulsowe. Rozkręciłem obejrzałem, ale nie znam się na tym - na mój gust wszystko wygląda ok. Wsuwam tackę, głowica troszkę się rusza, soczewka idzie w górę i w dół (w tym momencie czasem jest ten pisk - płyta ciągle stoi w miejscu). Czasem - nie zawsze - nagrywarka zakręci płytą i tyle. Nic nie czyta. Przeczyściłem soczewkę (przedmuchałem, jak nie pomogło to potraktowałem odrobiną wody destylowanej), ale wciąż to samo. Jak myślicie co to może być? Jest sens naprawiać? Może zrobią mi to w jakimś nieautoryzowanym serwisie w sensownej cenie (tzn. poskładają jedną działającą z mojej + jakiejś innej niedziałającej)? Ktoś to w ogóle naprawia?
  • REKLAMA
  • #2 1518455
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    spróbuj ciągle kręcić płytą używając ręki ;) może się zdecyduje i ruszy :D mam tak z jednym CTX :)
  • #3 1518466
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Spróbuj delikatnie pokręcić potencjometrem na głowicy (przeważnie ogwrotnie do ruchu wskazówek zegara).
  • REKLAMA
  • #4 1518696
    Vinegere
    Poziom 11  
    -=[OLO]=- napisał:
    Spróbuj delikatnie pokręcić potencjometrem na głowicy (przeważnie ogwrotnie do ruchu wskazówek zegara).

Tak dla pewności - chodzi o to, co zaznaczyłem czerwoną strzałką (w dwóch rzutach)?

Ps. Wie ktoś jak zamieścić obrazek, żeby wyświetlał się automatycznie?
    obrazek zmienił (TJT)
    Załączniki:
    • Lite-On LTR-52327S - nagrywarka nie czyta płyt, wydaje piskliwe dźwięki PICT0283_[1].jpg (104.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lite-On LTR-52327S - nagrywarka nie czyta płyt, wydaje piskliwe dźwięki PICT0284.JPG (67.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1518730
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Zgadza się to jest to zaznaczone strzałką.

Obrazki się nie wyświetlają bo są za duże
  • REKLAMA
  • #6 1518820
    Vinegere
    Poziom 11  
    k4be napisał:
    spróbuj ciągle kręcić płytą używając ręki ;) może się zdecyduje i ruszy :D mam tak z jednym CTX :)

Też tak w jakimś CD-ROMie miałem. Technika jest przednia, bo mi też pomagało - 1,5 roku używałem otwartego napędu właśnie z tego powodu ;), potem padł już całkowicie. Niestety tym razem nic to nie daje :(.
  • #7 1518887
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Naprawa nieopłacalna. Wymień na nowy.
  • #8 1519104
    Vinegere
    Poziom 11  
    -=[OLO]=- napisał:
    Zgadza się to jest to zaznaczone strzałką.

Pokręciełem trochę - nie pomogło. Próbowałem w obie strony :(.
  • #9 1519200
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Zobacz czy któryś z układów scalonych nie grzeje się za bardzo (szczegulnie ten sterujący prędkością silniczka napędzającego płytę, często prztkryty jest metalową płytką)
    Załączniki:
    • Lite-On LTR-52327S - nagrywarka nie czyta płyt, wydaje piskliwe dźwięki IM001948.JPG (16.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1519418
    Vinegere
    Poziom 11  
    -=[OLO]=- napisał:
    Zobacz czy któryś z układów scalonych nie grzeje się za bardzo (szczegulnie ten sterujący prędkością silniczka napędzającego płytę, często prztkryty jest metalową płytką)

Z tego co widzę, to u mnie jest BD7902FS - na sieci wyczytalem, ze to ten od silniczkow ;). Nie wiem jaka powinien miec temperature, ale gdy czytnik nie jest uzywany, to jest zimny. Gdy wkladam plytke to dosc szybko nagrzewa sie i w ciagu tych kilku sekund kiedy czytnik probuje rozpoznac plyta staje sie goracy. Czy za bardzo to nie wiem - nawet kiedy ma najwyzsza temp. wciaz jestem w stanie dotykac go palcem (gora palca dokladniej ;)) wiec chyba temp. jest ok. Bardziej grzeje sie najwiekszy uklad jaki jest w napedzie - MT1588AE, ale wyglada mi to na "mozg" calego napedu, wiec wieksza temperatura pewnie jest do przyjecia (ten uklad jest goracy caly czas, niezaleznie czy probuje odczytac plyte - parzy ale bez przesady - jestem w stanie dotykac go przez jakies 4 sekundy).
    Poprawka - ten najwiekszy uklad tez grzeje sie przy probie odczytania plyty, normalnie nie jest goracy. Po prostu stygnie duzo dluzej - dlatego sadzilem, ze goracy jest caly czas.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka Lite-On LTR-52327S przestała czytać płyty i wydaje wysokotonowy pisk podobny do dźwięków zasilaczy impulsowych. Mechanizm tacki i ruch soczewki działają, lecz płyta zazwyczaj nie jest odczytywana, a czasem tylko kręci się bez efektu. Próby czyszczenia soczewki wodą destylowaną nie przyniosły poprawy. Sugerowano ręczne obracanie płyty oraz delikatne regulowanie potencjometru na głowicy laserowej, jednak bez skutku. Sprawdzono temperaturę układów scalonych: BD7902FS (sterownik silniczka) nagrzewa się podczas próby odczytu, ale nie nadmiernie; większy układ MT1588AE, pełniący funkcję kontrolera napędu, również się nagrzewa, co jest normalne. Wskazano, że naprawa może być nieopłacalna, a wymiana urządzenia na nowe jest rekomendowana. Pojawiła się też sugestia, czy możliwe jest złożenie działającej nagrywarki z części dwóch uszkodzonych egzemplarzy w serwisie nieautoryzowanym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA