logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liteon LTR-48246S - Nagrywarka nie czyta płyt i blokuje uruchamianie systemu

qscgu 27 Gru 2005 19:05 1422 6
REKLAMA
  • #1 2120353
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Uzywalem nagrywarki Liteon przez 3 lata i jak dotąd nie bylo problemu, teraz zachowuje sie tak jakby nie kontaktowala jakby sie "zawiesila", swieci sie caly czas lampka i nie gasnie, szuflada sie wysuwa ale nie czyta plyt a czesto nawet nie chce wyjsc z 1 ekranu komputera, poprostu gdy ja podlacze to nie wejdze do windowsa. Model:
    Liteon CD-RW Drive MODEL LTR-48246S
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2120855
    qscgu
    Poziom 34  
    z tym ze jak pisalem nie uruchomie tego bo "po prostu gdy ja podlacze to nie wejdze do windowsa"
  • REKLAMA
  • #4 2121217
    hekto5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Wgrac firmware mozesz tez spod DOSa:
    http://www.cdrinfo.pl/download2kilgor.php?filename=software/utils-liteon/mtkflash180.exe&id=3304160240&baza=soft

Wracajac do Twojego problemu. Napisales, ze nie Windows nawet nie chce sie uruchomic...

Mialem podobny problem:
    Przy podlaczeniu dwoch urzadzen do jednego kanalu IDE system zwisal w trakcie startu. Ustawianie MASTER/SLAVE, zmiany kabelkow, kanalow, inne cuda nie pomogly... Dodatkowo nie mozna bylo zainstalowac Windowsa - tez zwiecha w trakcie startu instalatora, nawet z tylko gdy byl podlaczony sam HDD.

Rozwiazanie:
    Kondensatory na plycie glownej poplynely - wymiana pomogla polowicznie, czyli tylko na problemy z instalacja.
    Problem ze startem windowsa lezal w sterowniku IDE Nvidii. Po odinstalowaniu wszystko wrocilo do normy. Nie zauwazylem jakis spadkow wydajnosci.

ps. Soltek, producent plyty, przyslal mi zestaw kondensatorow do wymiany prosto z Tajwanu:D
  • #5 2150291
    qscgu
    Poziom 34  
    sproboje z tym spod dosa chociaz nie mam dyskietek :D, moze cos pokombinuje bo normalnie nie mam teraz ani CD ani nagrywarki, a ten progra do flashowania nie umie wgrac nowego firmware ps szufladka sie nie wysuwa trzeba zrobic to recznie a plyty nie startują, w kazdym razie dzieki za pomoc, jakby ktos jeszcze mial jeszcze jakies inne rozwiązanie to jestem gotow zrobic wszystko, przeczyszcilem ja ale to nic nie dalo.
  • #6 2155035
    qscgu
    Poziom 34  
    czy spotkal sie ktos z takimi objawiami?? czy da sie cos z tym zrobic bo jak nie to bede zmuszony sprzedac?
  • REKLAMA
  • #7 2155511
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Pewnie padła. 3 lata na liteona to długo. Zwykle padają po dwóch. Wsadź ją do innego kompa i zobacz.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka Liteon CD-RW model LTR-48246S po trzech latach użytkowania przestała prawidłowo działać – dioda świeci ciągle, szuflada wysuwa się ręcznie, ale urządzenie nie odczytuje płyt i często uniemożliwia uruchomienie systemu Windows. Próby wgrania nowego firmware’u z poziomu Windows są niemożliwe z powodu braku dostępu do systemu, jednak możliwe jest to z poziomu DOS, np. za pomocą narzędzia mtkflash180.exe. Jeden z użytkowników zasugerował, że problem może wynikać z uszkodzenia kondensatorów na płycie głównej lub konfliktu sterowników IDE (np. sterownika NVIDIA), co może powodować zawieszanie się systemu przy starcie. Zalecane jest sprawdzenie napędu na innym komputerze oraz ewentualna wymiana kondensatorów lub odinstalowanie problematycznych sterowników IDE. W przypadku braku poprawy istnieje duże prawdopodobieństwo uszkodzenia mechanicznego lub elektronicznego napędu, co może wymagać jego wymiany lub sprzedaży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA