logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja NT1 Plus Aethra V5.39 - problem z wyświetlaniem numeru dzwoniącego

telesystem 16 Lut 2004 20:49 3370 12
REKLAMA
  • #1 505988
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Witajcie ! Mam maly problem z konfiguracja zakonczenia NT1 Plus aethra V5.39, problem dosyc banalny ale daje do myslenia, nie mam na codzien doczynienia z nt-kami ale ten mam u siebie zamontowany i chcialem go zrobic tak aby na jednym porcie byl jeden numer a na drugim inny numer oczywiscie zakladamy ze jest reset po wczesniejszym odlaczeniu zasilania i linij, nastepnie nastepnie wejscie w tryb programowania (po przylaczeniu linij i zasilania !) i komendy *11*1xxxxxxxx#, *12*2xxxxxxxx# i *21*3xxxxxxxx#, po takim ustawieniu na pierwszym porcie mam numer1 i 2 a na drugim numer 3 i oczywiscie wszystko ok. ale teraz ja dzwonie z numeru 1(2) to na telefonie odbiorcy wyswietla sie numer 1 a jesli dzwonie z numeru 3 to na telefonie odbiorcy wyswietla sie numer 1! a ja chcialbym zeby wyswietlal sie numer 3, probowalem roznych sposobow i niemoge sobie z tym poradzic, znajomy mowil zeby sobie wprowadzic *65# a potem #43# i niema cudow zeby to nie zadzialalo wiec zastanawiam sie gdzie popelniam ten szkolny blad ! acha zakonczenie wymienialem tez na telefonice i bez zmian wszysto identycznie, po stronie tp jest ok. bo sprawdzalem nie chce sie pytac starszych kolegow z tp bo moze jest to naprawde banalna sprawa i chcialbym sobie jakos z tym poradzic, prosze o kilka wskazowek bardziej doswiadczonych kolegow bo siedze po kilka godzi dziennie przy tym az wstyd zeby trzy dni sie z tym meczyc mzjac instrukcje !
    Pozdrawiam
    Michal
  • REKLAMA
  • #2 507322
    kropka73
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam

Odłączenie NT od zasilania i linii nie powoduje resetu ustawień urządzenia.

Najpierw parę pytań:
    0. Masz DDi czy MSN - pewnie głupie pytanie - i jaki operator?
    1. Czy NT dołączone jest do napięcia 230V?
    2. Czy dzwoniąc z aparatu podłączonego do portu a1b1 i dzwiniąc na numer przypisany do tego portu masz zajętość?
    3. Analogicznie dzwoniąc z portu a2b2 na numer przypisany do portu a2b2 masz zajętość?
    4. Czy numery są wpisane w standardzie np 61 7654321 czy też w numeracji skróconej 4321 lub 321?
    61 jest tu kierunkowym a 7654321 numerem własnym abonenta
    np:
    *11*617654321#
    *11*4321#
    *11*321#

5. Jak to nie pomoże to wejdź w program NT i zrób reset do ustawień domyślnych *98# i wpisz MSN od początku

Pozdrawiam
    Tomasz K.
  • REKLAMA
  • #3 507373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 507386
    kropka73
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    :arrow: Do PICII
    Też nie jestem o tym przekonany dlatego piszę wszystko od początku
    Pozdrawiam
    Tomasz K
  • REKLAMA
  • #5 507400
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 507800
    telesystem
    Poziom 22  
    mysle ze bardo wyczerpujaco opisalem to o co mi chodzi, jesli chodzi o reset to oczywiscie mialem na mysli ze po przylaczeniu wszystkiego (zasilanie i linia) robie *98# bo *99# robie oczywiscie bez linii, i przy ustawieniach standardowych robie to niezbedne minimum jakie jest programowanie MSN (oczywiscie kierunkowy bez zera i reszta) tak jak opisalem w pierwszym poscie, wiecej szczegulow bede mogl podac wieczorem jak bede w miejscu zainstalowania..
  • #7 508147
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Miałem taki przypadek, wina leżała u operatora (pomimo własciwych ustawień NT nie pracowało tak jak chciałem) po monitach w TP ruszyło wszystko.
    Można też spróbować wymienić NT. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 508350
    telesystem
    Poziom 22  
    sam nie wiem co dalej zrobic z tym problemem, mysle ze wykonalem prawie wiekszosc czynnosci zwiazanych z konfiguracja a po stronie tp podobno wszystko ok. a co do zakonczenia NT to zmienialem wczesniej mialem Telefonice a teraz mam aethra, wymienilem z mysla ze problem jest w zakonczeniu bo standardem sie stalo ze na 10 nt jeden jest sprawny ja mialem szczescie bo na 3szt 2 byly sprawne (chyba...)
    Pozdrowienia
  • #9 508650
    telesystem
    Poziom 22  
    Zrobilem reset poraz xx i przypisalem te trzy numery tak jak instrukcja mowi i oczywiscie nic sie nie zmienia, jeden z kolegow pytal czy mam zajety numer jesli "podniose sluchawke" i na niego dzwonie to sprawdzilem i jest on zajety ta sama sytuacja jest z nastepnym portem,
    zastanawiam sie jakiego numeru niemam przypisanego oczym mowil PICIA, moze faktycznie jest jakis drobiazg o jakim zapomnialem. Dodam jeszcze ze jak podlacze telefon ISDN to bezproblemowo moge decydowac z jakiego MSN chce wychodzic korzystajac z takiej opci w menu aparatu, oczywiscie ze wzgledu na sytuacje nie podlanczam tego telefonu aby sie nie namieszalo jeszcze bardziej. Jak ktos ma jakies pomysly to bedzie milo i jak ktos z Was przyjedzie do Zywca to zapraszam serdecznie na piwo oczywiscie Zywieckie ! mamy nowa karczme naprzeciwko firmy wiec... nocleg tez sie znajdzie !
    Pozdrowienia
    Michal
  • #10 508790
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Sprobuj jeszcze wprowadzić fikcyjne numery na porty niewykozystane,
    nieraz pomaga lub sprobuj jeszcze raz wyzerować NT-ka i wprowadzić tylko jeden numer MSN np na 1 port i sprawdzić czy tym numerem się identyfikuje i tak po kolei wszystkie pozostałe numery. Też jeszcze raz przestudjowałem instrukcje iwychodzi że w standardzie te usługi są aktywne. Sprubuj tak jak opisałem i dja znać o efektach, ja jak będę miał dostęp do NT gdzieś u klienta to jeszcze sprawdzę to u siebie.
    Powodzenia :)
  • #11 508816
    telesystem
    Poziom 22  
    ok. sprawdze.
  • #12 508886
    telesystem
    Poziom 22  
    a wiec tak, po resecie zaprogramowalem numer *11*222222222# *21*tu wpisalem jakies tam cyferki# i dalej wyswietla sie numer "111111111" a wcale go nie programowalem, jak dzwonie na 111111111 to wyswietla blad ale jak dzwonie na 222222222 to jest ok. ale dalej wyswietla ten 11......... z trzecim numerem jest identyczna sytuacja jak bym nie i gdzie programowal to zawsze wyswietla sie ten pierwszy numer 11111111 a przychodzace sa tak jak sobie zaprogramuje i na jakim porcie jakie numery chce miec wszystko sie zgadza tylko wychodzace sa zawsze z nr 111111111

przypomne ze mam 3 MSN
    111111111, 222222222, 333333333....
    i tak to wyglada.....
  • #13 509123
    telesystem
    Poziom 22  
    no wiec problem rozwiazany ! tak jak mowilem ze to musi byc drobiazg i tak wlasnie bylo, problem byl po stronie numerow jakie programowalem, moj blad to wpisywanie numerow msn z numerem kierunkowym !(kropka73 wspomnial ten temat w swojej wypowiedzi lecz w pierwszej chwili trudno sie nad tym zastanawiac majac instrukcje ! dziekuje )
    a musi byc bez numeru kierunkowego, w blad wprowadzila mnie instrukcja od telefoniki jaka mialem wczesniej i tam jest napisane ze numer musi byc wpisywany wraz z numerem kierunkowym bez zera a w nt aethra nic na ten temat nie bylo wiec wpisywalem z kierunkowym, moze tylko u mnie tak jest ze ten kierunkowy jest juz gdzies przypisany w systemie ale tak czy inaczej dziala idealnie. Dzieki za pomoc ! a zaproszenie do Zywca oczywiscie nadal aktualne !
    Pozdrawiam
    Michal

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji zakończenia NT1 Plus Aethra V5.39, polegającego na nieprawidłowym wyświetlaniu numeru dzwoniącego na telefonie odbiorcy. Użytkownik chciał przypisać różne numery MSN do dwóch portów, jednak przy połączeniach wychodzących z numeru trzeciego portu wyświetlał się numer pierwszego portu. Po wielu próbach resetów (*98#), ponownym programowaniu numerów MSN oraz konsultacjach z operatorem TP, problem pozostał. Ostatecznie rozwiązanie polegało na prawidłowym wpisaniu numerów MSN bez numeru kierunkowego, gdyż wcześniejsze wpisywanie z kierunkowym powodowało konflikt i błędne wyświetlanie numeru. W konfiguracji NT1 Plus Aethra numery MSN muszą być wpisywane w formacie bez prefiksu kierunkowego, co różni się od instrukcji wcześniejszego urządzenia Telefonica. Po poprawnym wpisaniu numerów problem z wyświetlaniem numeru dzwoniącego został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA