Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo, DTL-2950K, nie startuje, migają diody czerw i ziel.

albinek 07 Lip 2008 15:55 2740 6
  • #1 07 Lip 2008 15:55
    albinek
    Poziom 9  

    Daewoo DTL-2950K, procesor TDA12021H1/N1F01
    Nie chce się włączyć. Na przemian migają diody raz czerwona, raz zielona.
    Kompletna cisza, nawet nic nie puknie. Napięcie na gałęzi głównej powoli spada ze 142V na dół.
    Podejrzewam pamięć.
    Może ktoś już coś takiego spotkał.
    Bardzo proszę o pomoc.

    Moderowany przez dzimi:

    Dział "Diagnoza" służy do opisywania usterek wraz z jej naprawą.

    0 6
  • #2 08 Lip 2008 14:55
    marek 2006
    Poziom 14  

    Sprawdź czy działa pilot bo wygłąda to na włączoną blokadę rodzicielską i z klawiatury się nie włączy a będą migać diody-taka sygnalizacja.

    0
  • #3 08 Lip 2008 15:08
    grubas
    Poziom 40  

    Kolega marek 2006 ma rację. To wskazuje na blokadę rodzicielską.
    Naprawiałem takiego TV też miał włączoną blokadę (migała dioda) ale inną usterką w nim był pęknięty lut w głowicy na wejściu antenowym (niezależna usterka).
    Musisz mieć pilota chcąc go włączyćtak jak kolega napisał.

    0
  • #4 08 Lip 2008 16:40
    albinek
    Poziom 9  

    Dziękuję koledzy za pomoc.Dokładnie tak,była blokada rodzicielska.Jest jeszcze inna usterka.Zastartuje wysokie na chwilkę i się zaraz wyłącza.Podejrzewam odchylanie V. Zamówiłem już ramkę.Jest tam trochę przegrzanych lutów na kilku opornikach.Jak podstawię scalak to odpiszę.Będę go miał w środę lub czwartek.Prawdopodobnie to będzie to.
    Dziękuję za zainteresowanie moim tematem i pozdrawiam serdecznie.

    0
  • #5 10 Lip 2008 19:08
    albinek
    Poziom 9  

    Doszedłem końca. Po zamontowaniu ramki nic się nie zmieniło. Przyczyną awarji był uszk. stabilizator I822-KIA78R08API. Nie miałem takiego, zamontowałem zwykły 7808 nie podłąnczając 4 nogi. Telewizor zaczął pracować prawidłowo.
    Dziękuję kolegom za zaiteresowanie moim tematem i za pomoc.

    Moderowany przez dzimi:

    Najpierw kolega zakłada temat szukając pomocy a po zakończeniu opisuje uszkodzenie i naprawę w dziale "TV diagnoza". Uważam że jest to naganne i udzielam ostrzeżenia.

    0
  • #6 10 Lip 2008 21:28
    mirex
    Poziom 43  

    I co? Uważasz, że to dobre rozwiązanie jak TV w stby ma zasilanie, którego nie powinno być? I jeszcze polecasz sposób naprawy w DIAGNOZACH?

    0
  • #7 11 Lip 2008 00:50
    albinek
    Poziom 9  

    Na stanby wychodzi niższe napięcie z przetwornicy,także 8V jest tylko podczas pracy. Jak tv jest wyłączony pilotem mamy tam około 5V. Nie wydaje mi się żeby mogło coś się przez to stać, jednak rzeczywiście byłoby lepiej założyć stabilizator taki jaki był.

    Nie zapoznałem się dobrze z regulaminem, popełniłem podstawowe błędy.Założyłem temat. Główną przyczynę usterki udało mi się samemu zlokalizować. Umieszczając opis usterki i sposób jej usunięcia w dziale diagnoza czułem się właścicielem pomysłu jej rozwiązania. Jednak koledzy myśleli nad nią razem ze mną i rzeczywiście była to zasługa nie tylko moja. Złamałem regulamin popełniając błąd, za co bardzo przepraszam wszystkich użytkowników forum.

    0