logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTH-29U7K-100D - TV nie uruchamia się, dioda miga na zielono.

jacmac 29 Sty 2017 12:15 1290 12
REKLAMA
  • #1 16236810
    jacmac
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam.
    OTVC Daewoo DTH-29U7K-100D chassis CP-830F. TV nie daje się uruchomić. Objawy są takie:
    1. Po włączeniu wyłącznika głównego dioda na froncie świeci migając na zielono z częstotliwością ok. 1 Hz.
    2. Napięcie VIN na nóżce 4 I801 (przetwornica zasilająca) ok. 13V, waha się ok. 0,1 V mniej więcej w takt tego migania.
    3. Napięcie wejściowe I823 (zailacz 5V standby) waha się od 2 do 8 V, reszta napięć standby też oczywiście.
    Od czego zacząć? :)
  • REKLAMA
  • #3 16237548
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Ponieważ autor w raporcie uznał wypowiedź kolegi wyżej za dowcipną, dopowiem że wcale nie musi być dowcipna, na dodatek można samemu to zweryfikować chociażby na podstawie setki tematów które już były poruszane.
  • #4 16237761
    jacmac
    Poziom 10  
    Gdyby moderator zadał sobie trud przeczytania tego co napisano na temat usterek płyty CP-830F to by się dowiedział że takiego zestawu objawów nie zgłaszano. Rada bym zaczął od pilota jest bezdennie głupia. Naprawdę macie swoich użytkowników za głupców którzy sprawdzając TV nie spróbują go uruchomić używając oczywistych metod? Oraz sprawdzić czy pilot działa? Na ten wypadek uprzejmie powiadamiam że pilot jest sprawny i używając go nie da się uruchomić telewizora. Mając nadzieję że wreszcie problem dla was stał się zrozumiały, pozwolę sobie zaczekać na radę kogoś bardziej pożytecznego.
    Życzę mnóstwo wesołego doradzania i moderowania, oby nie w moim wątku.
  • REKLAMA
  • #5 16237771
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3930
    @jacmac Zacznij od dokładnego sprawdzenia zasilacza . Co jest uszkodzone ...
  • REKLAMA
  • #6 16237821
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1991
    jacmac napisał:
    Życzę mnóstwo wesołego doradzania i moderowania, oby nie w moim wątku.

Bo co mi zrobisz kolego?

Nie we wszystkie pomiary tych, którzy nie dali się poznać, wierzę bezgranicznie. Zwłaszcza, że dioda - mimo podobno spadku napięcia przed stabilizatorem 3,3V stby w okolice 2V - i tak cały czas świeci. ;)
    Natomiast odnoszę wrażenie, że naprawiający w ogóle nie rozumie jak działa ta przetwornica. Chociaż - podobno - czytał tematy o tym chassis. A jeśli faktycznie czytał, to wymiana dwóch elementów "na dzień dobry" oraz pomiar zupełnie innego napięcia również powinny zostać wykonane i opisane!
    Poza tym w pierwszej wiadomości miał obowiązek napisać również to, że ma sprawny pilot. I to naprawdę sprawny, a nie obecnie dokupiony jakiś chiński zamiennik!

P.S. Gratuluję wiedzy temu, kto autorowi klepnął plusika. ;)
  • REKLAMA
  • #7 16237832
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 525
    jacmac napisał:
    Rada bym zaczął od pilota jest bezdennie głupia.

Nieprawda.
    jacmac napisał:
    Gdyby moderator zadał sobie trud przeczytania tego co napisano na temat usterek płyty CP-830F to by się dowiedział że takiego zestawu objawów nie zgłaszano.

Użycie wyszukiwarki, to twoje zadanie. Gdybyś łaskawie z niej skorzystał, to znalazłbyś niejeden temat dotyczący blokady rodzicielskiej w tym chasis.
  • #8 16249550
    jacmac
    Poziom 10  
    Z opisu jaki przedstawiłem w pierwszym poście wynikało jasno że przetwornica próbkuje. Poszukałem najczęstszej przyczyny i znalazłem popsuty, zwarty końcowy tranzystor odchylania H. Po wymianie na zamiennik MD2009DFX (Lewandowscy) telewizor działa. Majsterklepkom i wesołkom plotącym o pilocie, kontroli rodzicielskiej czy obowiązkach pytającego doradzam myślenie przed napisaniem czegokolwiek. Wszak odpowiadanie, zwłaszcza jak się nie wie, nie jest obowiązkowe.
  • #9 16249949
    mirex
    Poziom 43  
    A ja ci napisałem, że nie rozumiesz jak to działa i że brak jest pomiaru bardzo istotnego napięcia, który to pomiar by ci wszystko wyjaśnił. ;)
    Ale skoro masz się czegoś nauczyć, to sobie poczytaj, z jakiego obwodu jest produkowane napięcie STBY.
    Amen.
  • #10 16250030
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 525
    jacmac napisał:
    Poszukałem najczęstszej przyczyny i znalazłem popsuty, zwarty końcowy tranzystor odchylania H. Po wymianie na zamiennik MD2009DFX (Lewandowscy) telewizor działa.

Można by rzec: rewelacja!
    jacmac napisał:
    Z opisu jaki przedstawiłem w pierwszym poście wynikało jasno że przetwornica próbkuje.

W takiej sytuacji pomiar owego tranzystora powinien być jako pierwszy, zanim założyłeś temat. No ale ... ty uważasz, że próbujący ci pomóc, to wesołki i majsterklepki. Rada od majsterklepki: zwróć uwagę na dorobek naForum wesołka, który podsunął ci wskazówkę z pilotem, oraz swój.
  • #11 16250109
    Dejwid Koperfilc
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    "Po wymianie na zamiennik MD2009DFX (Lewandowscy) telewizor działa."

Długo nie podziała. :) Taka sobie sugestia od kolejnego majsterklepki. :)
  • #12 16376190
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Czytając ten wątek dowiedziałem się jednego: konstruktywny post tylko kolegi jacmac . Reszta prezentuje postawę wiem ale nie powiem. To jest FORUM i ludzie o różnym doświadczeniu szukający porady, wskazówki itp... Obecnie uległ uszkodzeniu prawie identyczny TV. Posiadam doświadczenie w technice m.cz. , troszkę w TV. Myślałem o zgrozo ,że czegoś od bardziej doświadczonych kolegów się dowiem. Okazuje się jednak iż poziom forum zaczyna przypominać forum Oet'u. Szkoda tylko iż moderator nie wziął się za takie "porady" Takie małe przemyślenia.
  • #13 16376194
    mirex
    Poziom 43  
    scotch napisał:
    Obecnie uległ uszkodzeniu prawie identyczny TV.

Więc o nim też jest "milion" tematów na forum. Skorzystałeś? Czy szkoda ci czasu na czytanie?
    Je≤li skorzystałeś z wiedzy już zawartej na forum (bo po to ono jest, by czytać, a nie klepać w kółko to samo), to pochwal się - przykładowe tematy, twoje działania w związku z nimi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Daewoo DTH-29U7K-100D z chassis CP-830F nie uruchamia się, dioda miga na zielono z częstotliwością około 1 Hz. Użytkownik zauważył niestabilne napięcia na zasilaczu, co sugeruje problemy z przetwornicą. Po wymianie uszkodzonego tranzystora odchylania H (MD2009DFX) telewizor zaczął działać. W dyskusji pojawiły się nieprzydatne sugestie dotyczące pilota oraz blokady rodzicielskiej, które nie miały związku z problemem. Użytkownicy podkreślili znaczenie dokładnych pomiarów i znajomości działania przetwornicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA