logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zregenerować starą baterię Ni-MH i usunąć efekt pamięci?

Crahen 17 Lut 2004 14:51 3835 12
  • #1 506364
    Crahen
    Poziom 11  
    Witam. Mam pytanko, czy da sie jakoś zregenerować starą baterie Ni-MH, tzn usunąć efekt pamięci, aby bateria myślała ze jest nowa.
    jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o odpowiedź.
    Z góry dzieks.

Pozdrawiam.

Crahen
  • #2 506437
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Mozna popróbować rozładowywać małym prądem. Kiedyś się tak pobawiłem z akumulatorem od komórki którego nie mogłem dokupic i troszkę pomogło ale i tak przy najblizszej okazji kupiłem nowy.
    Aby rozładowac potrzeba:
    - odpowiedni rezystor (dobrany eksperymentalnie) tak aby pobór prądu wykosił 10-20mA;
    - woltomierz kontrolujący aktualne napięcie na akumulatorze (nie rozładowywac poniżej 0,65V na ogniwo (dla akumulatora 3,6V bedzie to 1, 95V);
    po osiągnieciu tej wartości przerwac rozładowanie, odczekac i ponownić, naładować i rozładowac kilka razy.
  • #3 506505
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ludzie kochani, czy nie możecie czasem się wysilić i wcisnąć guzik szukaj?! Szlag mnie trafia jak poraz piędziesiąty widzę ten sam temat.
  • #4 506740
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    mnie tez dlatego prawie mnie juz tu nie ma, ale do autora postu mam pewne stwierdzenie: bateria sie zuzywa jak prezerwatywa, nie jest do regeneracji, zwlaszcza dziurawa.
  • #5 507162
    Crahen
    Poziom 11  
    HeHe. Okey. Bez nerwów.
    W takim razie uznaję to pytanie za retoryczne...
  • #6 507254
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    haha - kolego dziur - mały zakup bym Ci polecał - UBA4 - zobaczysz co to cacko robi z efektem pamięci w Ni-MH - prezerwatywa - owszem nie to regeneracji - ale akumulator ?? czemu nie - wiedza to podstawa ale sprzet tez. Pozdrawiam.
  • #7 507312
    Crahen
    Poziom 11  
    Daniel_GSM napisał:
    haha - kolego dziur - mały zakup bym Ci polecał - UBA4 - zobaczysz co to cacko robi z efektem pamięci w Ni-MH - prezerwatywa - owszem nie to regeneracji - ale akumulator ?? czemu nie - wiedza to podstawa ale sprzet tez. Pozdrawiam.

A moze bys tak kolego Danielu powiedzial cos wiecej na temat tego o czym wspomniales :?: :!:
  • #8 507592
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Opcja "szukaj" opisywałem już ten tester w elektrodzie - podawałem rowniez linki
  • #9 507622
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Daniel_GSM napisał:

bez jaj , jak jest cos do wymiany to trzeba to wymienić , owszem można poprawić stan batt ale i tak zaraz się ponownie wyłoży , a ten sprzęt to nie jest żadne cacko to taiwan :wink:
  • #10 507868
    jerry77
    Poziom 26  
    Zgadza się, to nie jest żadne cudowne cacko, oczywiście w znaczący sposób ułatwia pracę, ale jeśli ogniwo jest już zużyte, to nic nie pomoże. Jęzeli bateria jest w miarę nowa i efekt pamięci spowodowany jest np. zbyt częstym doładowywaniem to mamy duże szanse na poprawienie jej parametrów. Ale przy jednej sztuce to samo zrobimy domowymi metodami. Tu jest dosyć szczegółowy opis urządzenia http://www.smartel.rad.pl/uba4.htm
  • #11 508238
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    OK panowie "Specjaliści" - skoro taka jest wasza opinia to pozostawiam to Wam....
    Używam tego urządzenia od 2 lat - nigdy nie zawiodło - i nie żadnej Taiwan tylko Kanadyjski producent.
    Nikt nie mówił i nie pisał o baterii która ma 5 lat - nie wierzycie - wkrótce zmieszcze wydruki testów baterii przed i po kondycjonowaniu - zobaczycie jak ładnie wygląda charakterystyka.
  • #12 508294
    jerry77
    Poziom 26  
    Crahen pisał, że jest to stara bateria. Charakterystyka oczywiście wygląda ładnie, ale tylko chwilowo.
  • #13 508706
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    co do pochodzenia sprzętu , to nawet kanada kupuje na taiwanie i sprzedaje jako swoje , albo jest produkowanie na taiwanie a składane w kanadzie :wink:

a co do charakterystyki może po niby regeneracji na wydruku jest ok , ale po kilku cyklach tak ładnie nie będzie wyglądała ...
    praktycznie wystarczy taką baterię kilka razy naładować większym prądem i rozładować wiekszym obciążeniem i wszystko ot cała tajemnica tego testera ...

praktycznie baterię która jest często doładowywana wystarczy dwa razy na miesiąc rozładować do zera i naładować by przedłużyć żywotność batt , oczywiście jeżeli jest najgorsze dziadostwo :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Regeneracja starych baterii Ni-MH i usunięcie efektu pamięci jest możliwe w ograniczonym zakresie, zwłaszcza gdy bateria nie jest całkowicie zużyta. Jedną z domowych metod jest wielokrotne rozładowywanie małym prądem (10-20 mA) do napięcia nie niższego niż 0,65 V na ogniwo, a następnie pełne naładowanie i powtarzanie cyklu, co może częściowo poprawić parametry baterii z efektem pamięci spowodowanym częstym doładowywaniem. Specjalistyczne urządzenia, takie jak tester UBA4, ułatwiają kondycjonowanie baterii Ni-MH poprzez cykle rozładowania i ładowania, co może poprawić charakterystykę baterii, jednak ich skuteczność jest ograniczona do baterii stosunkowo młodych i nieuszkodzonych. W przypadku baterii bardzo starych lub fizycznie uszkodzonych regeneracja jest mało efektywna i zalecana jest wymiana ogniw. Regularne rozładowywanie do niskiego poziomu i pełne ładowanie co kilka tygodni może przedłużyć żywotność baterii z efektem pamięci. W dyskusji podkreślono, że wiedza i odpowiedni sprzęt są kluczowe, a niektóre opinie wskazują na ograniczenia i sceptycyzm wobec skuteczności dostępnych metod i urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA