logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

bateria (rozmrażanię i zamrażanie aby dłużej trzyumała ) ???

Łukaszos 18 Cze 2005 15:17 3900 6
  • #1 1587755
    Łukaszos
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    gdzieś czytałemn chyba na elektrodzię nie pamietam że jak wykona się cykl zamrożeń i rozmrożeń batri to że ona dłużej trzyma ... powiedzcie jak to zrobić i co to daję i czy to działa
  • Pomocny post
    #2 1587847
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    do wszelkich czarów tego i podobnego typu miałem i nadal mam bardzo sceptyczne podejście, ale muszę przyznać że sprawdziłem ten z bateriami .
    Wkładasz na 2doby owiniętą w np gazetę acu(NIcd lubNiMH - z litowymi chyba nie można ale dokładnie nie wiem) do zamrażalnika po czym wyjmujesz i zostawiasz na 1 dobe w temp pokojowej by się rozmroziła.Następnie formujesz acu małym prądem pare razy-czyli tak jak z nową baterią.U mnie bateria rzeczywiście się zregenerowała gdzieś do ok 80% swej pierwotnej pojemności.Dziwne ale tak było.Jak długo to pociągnie to nie wiem i może wypowiedzą się inni.

ftb
  • #3 1587991
    Łukaszos
    Poziom 12  
    a z li-ion można i czy cos to da jak zrobię to z baterią li-ion ..............czy nawet nie opłaca się robić

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

to jak można to robicz li-ion czy nie
  • #4 1589357
    Łukaszos
    Poziom 12  
    to nik tego nie robił
  • #5 1589469
    vipermat
    Poziom 14  
    Ja mysle że takie sposoby to dają głónie efekt psycholaogiczny.
    Baterie sa stosunkowo tanie wieć radze kupic poprostu nową.
  • #6 1591772
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Może i ten sposób brzmi kretyńsko, ale mój kumpel zrobił tak z litowo-jonową baterią (poj. 850 miliAmperów), trzymał ją 3 dni, i przez 2 dni zostawił, żeby sie porozmrażała. potem kilka formatów, i mówi, że z 3 dni teraz trzyma 5. Nie wiem, czy to zasługa rzeczonej zamrażary, ale spróbować nie zaszkodzi :P
  • #7 1591820
    axel234
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    baterie litowo-jonowe są wrażliwe na bardzo niskie temperatury.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody regeneracji baterii poprzez cykl zamrażania i rozmrażania w celu wydłużenia ich żywotności. Metoda polega na owinięciu baterii NiCd lub NiMH (niezalecane dla litowo-jonowych) w gazetę i umieszczeniu jej na 2 doby w zamrażalniku, a następnie pozostawieniu na 1 dobę w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Po tym procesie baterię należy sformatować małym prądem, co może przywrócić do około 80% pierwotnej pojemności. W przypadku baterii litowo-jonowych opinie są podzielone; jedna relacja wskazuje na możliwą poprawę po podobnym zabiegu, jednak inne głosy ostrzegają, że baterie Li-ion są wrażliwe na niskie temperatury i taka metoda może być nieskuteczna lub ryzykowna. Część uczestników dyskusji uważa, że efekt może być jedynie psychologiczny, a ze względu na niską cenę baterii lepiej jest kupić nową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA