logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Sony CDX-GT20 w Skoda Fabia – jak podłączyć, by wyłączało się po wyjęciu kluczyka?

geny2 13 Lip 2008 09:44 9159 9
REKLAMA
  • #1 5337683
    geny2
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    mam w skodzie radio sony cdxgt20 na początku było podłączone tak że musiał być włączony zapłon czyli czerwony z czerwonym żółty z żółym
    przepiołem czerwony żeby można było włączyć radio bez zapłonu
    ale jak zrobić żebym mógł włączać radio bez zapłonu a żeby sie wyłączyło po
    zakończeniu jazdy i wyłączeniu kluczyka ze stacyjki
  • REKLAMA
  • #2 5337962
    toom34
    Poziom 11  
    takie rzeczy to tylko w erze...

albo rybki albo akwarium
  • #3 5338332
    geny2
    Poziom 12  
    jak niewesz to poco piszesz mogą byc i rybki i akwarium tak właśmie miałem zrobione w renault kangoo włączyłem radio zapaliłem samochód a po skończonej jeżdzie wyłączając kluczyk wyłączało się radio
  • REKLAMA
  • #4 5338351
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Dobrze panie geny2. Ale co to było za radio?
    Bo obawiam się, że z sonym, to toom34 ma niestety rację.
  • #5 5339245
    geny2
    Poziom 12  
    nie no ok to trzeba napisać że sony nie da rady bo te typy tak mają a nie z rybkami wyjeżdzać
    to było radio blaupunkt
  • REKLAMA
  • #6 5339472
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    W ktorej pozycji mozesz teraz wlaczyc radio,ACC czy ON bo nie bardzo rozumiem twoj opis?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 5339627
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Teoretycznie wszystko można zbudować na kilku przekażnikach, nawet komputery kiedyś tak robili, tylko że widzę że kolega coś sobie umyślił mało realnego do wykonania w prosty sposób.
    Tylko OEMowe radia mają taką logikę zapłonu że mogą działać na jednym plusie a niestet produkty Sony mają to wykoślawione. Wszystko można zrobić jak się pomyśli tylko że będzie to przerost formy nad treścią.

SławeK
  • #8 5339700
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    radio montowane fabrycznie a radio kupine w sklepie to wielka różnica.... Nie da się łatwo, trudniej można
  • REKLAMA
  • #9 5340924
    geny2
    Poziom 12  
    radio blaupunkt kupowałem w sklepie i tylko podpiąłem pod kostkę w kangoo i tak już było że można było włączyć bez kluczyka a jak zapaliłem samochód i póżniej zgasiłem to się automatycznie wyłączało
    ale może sony nie da rady w prosty sposób żeby tak było
  • #10 5340984
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    W partnerze jest nawet opcja załaczania radia po otwarciu drzwi... Proponuję kontrolkę i przeglad przewodów w kostce - być może instalacja radia umożliwia takowe podłączenie.
    Jeśli nie - pozostają kombinacje z dokładaniem prostego układu i przycisku do załaczania radia, wyłączenie nastąpi po wyłączeniu stacyjki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia radia Sony CDX-GT20 w Skodzie Fabii tak, aby można było włączyć radio bez zapłonu, ale jednocześnie radio wyłączało się automatycznie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Użytkownik zmienił podłączenie zasilania (czerwony przewód) na stałe zasilanie, co umożliwiło włączanie radia bez kluczyka, lecz radio nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka. W odpowiedziach wskazano, że radia Sony tego typu mają specyficzną logikę zasilania, która utrudnia takie rozwiązanie bez dodatkowych układów elektronicznych lub przekaźników. Przykłady innych marek, jak Blaupunkt, pokazują, że niektóre modele fabrycznie umożliwiają automatyczne wyłączanie radia po wyjęciu kluczyka. Sugerowano również sprawdzenie instalacji i ewentualne zastosowanie dodatkowych układów sterujących lub przycisków, gdyż radia kupowane w sklepie różnią się od fabrycznych pod względem integracji z instalacją pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA