logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić przepływ powietrza w nietypowej obudowie z zasilaczem z przodu?

mtaton 13 Lip 2008 13:45 4178 12
  • #1 5338306
    mtaton
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam
    Posiadam dosyć odmienną obudowe jest podłużna i niska a zasilacz jest umiejscowiony z przodu,załąnczam zdjęcia jedyną zmienioną rzeczą jest Grill z boku:D

Znalazłem na forum wiele tematów o moddingu pomogły mi bardzo ale moja obudowa jest inna niż wszystkie więc zastanawiam sie nad samym przepływem powietrza,oczywiście już bok obudowy napoczątku idzie do wycięcia i zastąpienia go pleksią.Oto reszta zdjęć

Bez boku i frontu:

Przód tak gdzie napędy mam na takie otwierane klapki:

A to sam bok:

I dziwnie umiejscowiony zasilacz widać na którymś zdjęciu wcześniej

Proszę odrazu nieusuwać postu jest to ważne dla mnie.

Proszę niezwłocznie poprawić swój post zgodnie z punktem 10.9 regulaminu oraz o poprawienie zdjęcia, które kolega źle zamieścił, niezastosowanie się do zaleceń moderacyjnych skutkować będzie ostrzeżeniem.

Poprawiłem
  • #2 5338319
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Jakie masz temperatury ??
    Jaka to konfiguracja komputera ??
  • #3 5338477
    mtaton
    Poziom 21  
    Core 2 Duo 2.13
    płyta główna ECS P4M890T-M
    Grafika nVidfia7900GS
    1Gb ram
    zasilacz 400W
    temperatury
    HDD35Stopni
    VGA 44Stopnie
    Procek 43stopnie
    Płyta główna[CHIPSETY]34stopnie przy otwartej obudowie
    Komputer składałem sam
    wszystko mnie wyszlo 760zł
    Napiszcie mi oc moge w tym zmienic bo prohekt pleksi juz mam
  • #4 5338517
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Temperatury są ok

Co chcesz osiągnąć pisząc modding ??
    Chcesz oświetlić kompa ??
    Coś pozmieniać ?
    bo z tego co wyczytałem to pisałeś tylko o chłodzeniu

Przy otwartej obudowie nie przepływa powietrze tak jak powinno
  • #5 5338539
    mtaton
    Poziom 21  
    wiem ale mi chodzi głównie o wygląd jakieś neonki czy coś i nietylko teraz mam 1 diode led 12V u góry obudowy tak zeby mi oswietlała lekko wnętrze
  • #6 5338561
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Możesz kupić neony :D
    Kolorowy wentylator w plexi

Kiedyś myślałem o kupieniu markera UV pomalowaniu czegoś w kompie, i podświetlenie tego LED UV :P
    ten pomysł nie był testowany, więc nie wiem jak to zadziała

Zasilacz możesz dać w obudowę plexi, żeby był przeźroczysty

Jak się znasz i ci się chce, to możesz też sobie zrobić całą obudowę z plexi :P
    Wszystko w kompie widać :P

Do podświetlenia możesz dodać włącznik/wyłącznik, jakby ci w nocy przeszkadzało :P (np jakbyś oglądał film, albo zostawił kompa na noc włączonego, żeby nie świeciło

Takie oświetlenie prądu pobiera bardzo, ale to bardzo mało

Itp. :)
  • #7 5338576
    mtaton
    Poziom 21  
    ok ej mam pytanko czy jeśli podłącze 2 wiatraki i diody do Fun to niebedzie jakos wolniej mi sie krecily albo zasilacz bedzie mało wydajny
  • #8 5338589
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Sadzę że będą

Ale możesz to podłączyć do molexa :P
    zólty - 12V
    czerwony - 5V
    czarne - 0V (masa)

diody pobierają tylko 20-30mA
    zasilacze mają średnio po 12-13A czyli 12000mA-13000mA

Więc na zasilaczu to nie zrobi większe różnicy, gorzej jakbyś chciał podłączyć 800-1000ledów :P:P

MOWA O LEDACH 3V
  • #9 5338651
    mtaton
    Poziom 21  
    ok a czy kiedy podłącze właśnie pod Molex sterte wiatraków niebedą sie wolniej kręciły dlatego ze bede pod 1 molex
  • #10 5338693
    Szymciosek
    Poziom 19  
    molexa mozesz rozdzielic

czyli np majac jednego molexa mozesz z niego zrobic 2

na tym rysunku masz zrobione jak to zrobic :P
    rysunek robiony na szybko ale mam nadzieje ze bedziesz wiedzial o co chodzi :P
  • #11 5339437
    mtaton
    Poziom 21  
    To wiem jak go rozgałęzić
    Ale mam jeszcze włączony 2 zasilacz bo mam sybwoofer samochodowy podłączony do niego to wszystkie akcesoria podłącze do niego
  • #12 5339445
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Jak najbardziej możesz podłączyć oświetlenie pod drugi zasilacz :P

Jak będziesz miał pytania to pisz na gg 4975334 żeby nie było że spamujemy :P
  • #13 5341589
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    jak będziesz miał ten bok z plexi, to na allegro widziałem taki giętki neon, możesz coś "z niego napisać" i przykleić do plexi :) Albo przymocować dookoła plexi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawy przepływu powietrza w nietypowej, podłużnej i niskiej obudowie komputerowej z zasilaczem umieszczonym z przodu. Użytkownik posiada konfigurację z procesorem Core 2 Duo 2.13 GHz, płytą główną ECS P4M890T-M, kartą graficzną Nvidia 7900GS, 1 GB RAM oraz zasilaczem 400W. Temperatura podzespołów jest w normie (HDD 35°C, VGA 44°C, CPU 43°C, chipset 34°C przy otwartej obudowie). Planowane jest zastąpienie bocznego panelu pleksi, co ma poprawić wentylację i estetykę. Poruszono kwestie podłączenia dodatkowych wentylatorów i diod LED do zasilacza oraz molexa, z uwzględnieniem obciążenia i stabilności obrotów wentylatorów. Sugerowano rozgałęzienie molexa dla wielu wentylatorów oraz możliwość podłączenia oświetlenia do drugiego zasilacza (np. subwoofera). Wskazano także na opcje moddingowe, takie jak neony, kolorowe wentylatory, malowanie markerem UV i zastosowanie przezroczystej obudowy z pleksi z podświetleniem LED, co poprawi wygląd wnętrza komputera bez znacznego zwiększenia poboru mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA