logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 28PT/450A/42 GR2.2 - Warkot w głośnikach na trybie stand by, co robić?

kryspin 15 Lip 2008 18:26 1835 5
REKLAMA
  • #1 5345299
    kryspin
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam o uszkodzeniach w przetwornicach GR 2.2 pisano juz wiele. Nie znalazłem nic dla mnie.
    Tv był uszkodzony typowo. Wypalony wtyk cewek odchylania. Niestety dosyć inwazyjne.
    Po naprawie cewek i kabli. TV nie chciał się włączać. Podczas analizy, gdy miałem odłączony pin 8 TDA 8385 tv sam ruszył, a elektrolity były już wcześniej wymienione. Ale na stand by tv warczy w głośnikach. Po wymianie TDA 8385 tv startuje z podłączonym pinem 8. Jednak nadal to warczenie na stand by. Załączenie wyłącznikiem jak i pilotem jest poprzedzone dwu /trzema stukami w głosikach.
    Nie ma żadnych tętnień podczas normalnej pracy i nap. +B czasie pracy +147V a na stand by
    (są i nie wiem skąd pochodzą). Jest 75V Czy to napięcie stand by jest właściwe. Jeżeli nie szukać tu, to gdzie tego szukać.
    Opisałem najdokładniej jak potrafiłem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
  • REKLAMA
  • #2 5345389
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Trochę dziwne, bo TDA8385 rzadko pada w takich wypadkach. To chyba jeden z lepiej zabezpieczonych scalaków. No ale i to się mogło zdarzyć. Dość często razem ze scalakiem "leci" 6670.
    W stby +B masz prawidłowe - jest około 70V. Skąd? Przecież przetwornica non stop pracuje, tylko z obniżonymi napięciami.
    Stuki w głośnikach w chwili włączania w wielu modelach GR2 są podobno normalne.
    Aby dalej analizować przyczynę warkotu w głośnikach podaj dokładnie co tam jest - mono? stereo? NICAM - na jakich układach masz tor fonii.
    Jakie masz napięcia zasilania końcówki w stby? Powinno być ok. 6V.
    Tranzystor/ry "mute" działają?
    Wiele uszkodzeń toru fonii też było opisywane.
  • REKLAMA
  • #3 5345812
    kryspin
    Poziom 17  
    Uszkodzenie jest na pewno, od strony zasilania. Dwie godziny był wyłączony z sieci, i znowu problem ze startem. Pomogło odłączenie pin.8 TDA8385.
    Po odłączeniu pinu 8 za prubkuje dwa/trzy razy wystartuje i gra
    Jak sprawdzić który protektor go blokuje przy starcie.
    Jak jest na stand by to na zasilaniach widać takie przebiegi taktujące w rytm tego pykania i stąd to słychać pykanie w głośnikach.
    Uszkodzenie powstało po wypaleniu się tego gniazda cewek.
    Znalazłem na płycie nadruk :
    148V
    48V
    95V
    dlatego myślałem że jest coś nie tak.

Teraz jak to piszę dołączyłem (do próby) do +B żarówkę 75W- WYCICHŁO! Ale
    przy starcie prubkował kilka razy więcej. Elektrolity były podstawione, nie pomagało. Może ta informacja pomrze w rozwiązaniu tego problemu.
    Mam nadzieje na jakieś wskazówki a może ktoś z czymś podobnym walczył. I może się pochwalić swoim sukcesem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5346430
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Skoro uszkodzenie było na złączu cewek to możliwe, że któraś z diod 6591, 92, 6560, 61 mogła stracić parametry.
    Jak sprawdzić co faktycznie? Po prostu kolejno odłączać linie /na schemacie!/ B62, D70, D71 a na koniec +32V. Podstawiłeś tyrystor? Na pewno działa i jest skutecznie sterowany w stby?
  • REKLAMA
  • #5 5346494
    zgodny
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam! Rezystor z pozycji 3673 musi być 4K7 . A do startu C2506
  • #6 5347749
    kryspin
    Poziom 17  
    Koledzy przeryłem cały telewizor a to robiła sama końcówka mocy TDA1521 !
    Nie wierzyłem bo głos był ok. Podstawiłem do próby no sukces. Pomogła mi informacja od mirex

"Jakie masz napięcia zasilania końcówki w stby? Powinno być ok. 6V. "

U mnie było 3,6V Jeszcze raz dziękuję.
REKLAMA