logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zaprogramować kości 29LV160CBTC i 29LV800CBTC?

maciuś1 18 Lip 2008 20:15 5167 3
REKLAMA
  • #1 5355565
    maciuś1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam!
    Kupiłem programator Universal Flash Programmer v6.03 razem z Adapter 16-bit Flash Board TSOP48 oraz Adapter dla pamięci Flash TSOP48 Prof. ZIF -
    wszystko w Epsilon-ie. Programuję ( a przynajmniej staram się to robić ) kości 29LV160CBTC i 29LV800CBTC. Program do obsługi programatora to Willem 0.97ja, Device MBM29LV800-B i MBM29LV160-B reszta ustawień jest standardowe. Device ID czyta poprawnie, kasowanie, programowanie i
    weryfikacja przebiegają poprawnie. Niby wszystko OK i tu zaczynają się schody. Dokładnie to razem ze znajomym serwisujemy naszą lokalną sieć
    bezprzewodową i jak to czasami bywa coś się uszkodzi sprzętowo lub programowo. Część urządzeń programuję przez konsloę i tftp niektóre z popalonymi po burzy portami i radiem odkładam jako "dawcy" flash-y, ramu i innych rzeczy. Przy uszkodzonym bootloaderze zamieniam kości flash te od dawców i sprzęt chodzi dalej. Ale teraz chciałem zaprogramować te kości i dalej je wykorzystać w sprzęcie a tu zonk.

Wariant 1
    Więc tak ze sprawnego urządzenia przez konsolę i tftp zgrywam cały obszar flash-a do ramu a następnie na dysk w postaci pliku bin. Potem tem plik ładuję do Willema i programuję pamięć . Cały proces odbywa się
    poprawnie. Lutuję kość do sprawnego urządzenia i ....... nic.

Wariant 2
    Wyciągam kość z działającego urządzenia. Willem ją zczytuje. Po zakończonej operacji zapisuję ten plik na dysku i jednocześnie nie kasując zawartości bufora wkładam i programuję następną kość.
    tak jak poprzednio ........ nic.

Wariant 3
    Pobrałem plik Link
    ładuję do bufora w Willemie i programuję i tak jak wyżej wszystkie etapy OK lutuję i ............. nic.
    Więcej pomysłów nie mam . Proszę pomóżcie bo ja już jestem zdesperowany. W tej chwili nie zależy mi na tych urządzeniach tylko na
    fakcie jak zaprogramować te kości, gdzie robię błąd, jak ustawić program
    a dokładniej jakie parametry pozmieniać .
    A może trzeba programować w trybie 8/16 bit
    Urządzenia to WL-5460AP WL-5450AP EW-7206APG
    Jak poprawnie zaprogramować kości 29LV160CBTC i 29LV800CBTC?
    Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam Marcin B.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5356172
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Było sobie najpierw ściągnąć plik do wgrania tylko zwrócić uwagę czy jest pełny (z botloaderem), bo większość dostępnych plików jest mniejsza od pojemności pamięci czyli bez botloadera, np dla 29LV160 powinien mieć 2MB. Jak jest trochę mniejszy to szukaj innego.
    Druga sprawa to było sobie najpierw skopiować uszkodzoną zawartość i porównać z tą ściągniętą czy tak samo się zaczynają i czy nie mają pozamienianych bajtów tzn. w programie willema jest taka opcja:
    kliknij Wykonaj i na dole masz Zmień Bajt. Zobacz co się stanie z buforem (pozamieniają się bajty) a następnie wgraj to do Flasha.
  • REKLAMA
  • #3 5356842
    maciuś1
    Poziom 12  
    Witam!
    Pliki które wgrywam są pełne 2MB dla kości 29LV160 mają bootloader.
    Kopiowałem nawet obszar 0x00000000 - 0x00010000 ze sprawnego flasha i wgrywałem do nowego - na sprawnym rusza a na nowym nie. to samo robiłem też z pod konsoli czyli kopia tego obszaru do ramu, z ramu tftp na dysk do pliku bin, Willemem do pamięci i też nic.
    Nie próbowałem jedynie zamieniać bajtów. Może tu jest haczyk bo kiedy chciałem przypadkowo otworzyć ten plik programem ic-prog to na początku pytał czy zamienić bity. Spróbuję i tego może akurat. :?:
    Dzięki za zainteresowanie.
  • #4 5362143
    maciuś1
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Przepraszam za pisanie post pod postem ale chcę sprawę wyjaśnić.
    Pliki których używałem były dobre nawet ten spreparowany ze sprawnego flasha był dobry. Miałeś rację z tą zamianą bajtów. Po załadowaniu pliku i zamianie bajtów, wgraniu do pamięci i wlutowaniu kości do układu procek ruszył na bootloaderze i dalej po tftp doprogramowałem resztę.
    Jestem ci bardzo wdzięczny za radę i dostajesz ode mnie "pomógł" .
    Mam tylko jeszcze jedno pytanie - dlaczego trzeba zamieniać bajty przy programowaniu nawet we wsadzie który Willem sam wcześniej sczytał ?
    Jeżeli ktoś wie to proszę o wypowiedź. Pozdrawiam Marcin B.
REKLAMA