logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć uprawnienia gazowe i gdzie je zrobić?

shel82 21 Lip 2008 18:22 93282 48
Najlepsze odpowiedzi

Jak zdobyć uprawnienia gazowe do serwisowania i autoryzacji kotłów oraz gdzie zrobić kurs i egzamin?

Uprawnienia gazowe robi się na kursie i egzaminie kwalifikacyjnym, które najczęściej organizują NOT, ZDZ lub SEP, a o termin i miejsce najlepiej pytać w lokalnej gazowni albo oddziale SEP [#5565890][#5448566][#6554810] Na forum wskazano, że na start potrzebne są świadectwa kwalifikacyjne E w grupie 3 dla urządzeń i instalacji gazowych, a przy montażu i naprawach kotłów gazowych padały też wymagania E1 oraz E3; E2 nie było tu uznawane za potrzebne do domowych kotłów gazowych [#6554810][#6680204] Jeśli chcesz zostać autoryzowanym instalatorem lub serwisantem konkretnej marki, same uprawnienia nie wystarczą — trzeba zgłosić się do producenta, przejść jego szkolenie i spełnić warunek praktyki [#5448566][#5568729][#6467831] W przypadku De Dietrich pierwsze uruchomienie („zerowe”) musi wykonać autoryzowany serwisant, a gwarancja zależy od wpisu w karcie uruchomienia [#6467831][#6468239] W praktyce droga wygląda więc tak: najpierw kwalifikacje gazowe/elektryczne, potem doświadczenie i dopiero autoryzacja producenta [#5568729][#5448566]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 5364046
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Witam, dokładnie jak w temacie, tzn. chciałbym zrobić sobie takie uprawnienia, szukam w necie, ale jakoś konkretnie nie mogę tego pojąć.
    Jeżeli ktoś może mi opisać jak to po kolei się odbywa i jakie uprawnienia trzeba zdobyć z góry dzięki!
    Wiem, że trzeba mieć uprawnienia SEP 1kV oraz uprawnienia gazowe. Seposkie mam, ale nie wiem dokłanie gdzie mogę zrobić gazowe?
    Potem są jeszcze jakieś uprawnienia zerowe, uprawnienia z autoryzacją danej firmy itd. - jak to jest, może ktoś opisać?
  • #2 5365726
    kartuzy3000
    Poziom 11  
    musisz isc do firmy i zatrudnic sie jako czeladnik i powoli jak bedzieszmial pare lat praktyki zdac examin
  • #3 5365765
    dariusz1
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Musisz poszukać kto prowadzi kursy na tego typu uprawnienia, Wiem ze odemnie z firmy jeździli kiedyś do warszawy, natomiast nigdy nie potrzebowali uprawnień elektrycznych, bo to inna bajka, chyba ze jakaś firma sama sobie życzy i chce mieć człowieka i do gazu i prądu. poza tym jest różnica, jakie gazy. co innego tlen, co innego gazy palne. możesz zapytać w sep powinni wiedzieć gdzie sa prowadzone kursy kwalifikacyjne w twojej okolicy
  • #4 5365805
    shel82
    Poziom 18  
    Hmm, chodzi dokłandie o to, że po zamotowaniu np. kotła firmy De Dietrich gwarancję musi podbić serwisant - autoryzowany i ja własnie chciałbym zostać takim serwisantem ;)
  • #6 5396740
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    Jeśli chcesz zostać serwisantem "De Dietrich" to tylko z nimi się nich się dowiesz jakie warunki musisz spełnić.A co do uprawnień gazowych ,najbliższy zakład gazowniczy powinien wiedzieć kto organizuje kursy i egzaminy.
  • #7 5400855
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    Witam.
    Co do uprawnień gazowych,to termin i miejsce egzaminu na pewno poda ci gazownia.Proponuję zaliczyć kurs doszkalający przed egzaminem-łatwiej zdać.Uprawnienia SEP do 1kV nie są konieczne,wymagane są za to uprawnienia energetyczne.
  • #8 5448566
    mirrzo

Ocena: 2609
    Akurat gazownia jest do czegoś innego powoływana, niż do prowadzenia jakichś tam uprawnień. Oni też wysyłają na kursy swoich pracowników.
    Kursy na uprawnienia energetyczne tj. Grupy 1, 2 i 3 organizuje np. ZDZ, NOT itp
    Natomiast, żeby zostać SERWISANTEM urządzeń danej marki, należy zwrócić się do konkretnej firmy. Jeżeli będą zainteresowani, to skierują Ciebie na kurs i po zdaniu egzaminu możesz nim zostać. Jednak nie taka to prosta droga: najpierw PRAKTYKA. Może najpierw zdobądź status Instalatora Autoryzowanego
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #9 5448791
    1950
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    oj długa droga przed Tobą,
    licz co najmniej 5 lat w zawodzie, ileś zainstalowanych kotłów De Dietricha różnych mocy,
    i co najważniejsze muszą Cię chcieć do serwisu fabrycznego,
  • #10 5449202
    cynio_68
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Tak jak kolega piał, do Autoryzowanego serwisanta to masz jeszcze daleką drogę, tym bardziej że wnioskuję, iż nie masz jeszcze żadnego doświadczenia.
    W celu zdobycia uprawnień proponuje zgłosić się do rejonowego przedstawicielstwa SPE (Stowarzyszenia Polskich Energetyków). Tam po odbyciu odpowiedniego szkolenia i pomyślnym zdaniu egzaminu otrzymasz czasowe Świadectwo kwalifikacyjne. Ja takie posiadam (elektryczne i gazowe) i jest ono honorowane przez dostawców kotów na naszym rynku. Pozdrawiam i życzę powodzenia ( i cierpliwości).
  • #11 5565587
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Żeby napić się piwa nie trzeba inwestować w browar.Poproś jakiegoś instalatora żeby podbił montarz a uruchomienie zerowe zrobi serwis bezpłatnie
  • #12 5565648
    mirrzo

Tu nie chodzi o to piwo, lecz człek pyta o możliwość zdobycia uprawnień, bo ma zamiar zająć się tym fachem. Dobrze to odczytuję ?
    Tak na marginesie, to już chyba nie ma idiotów, co stawiają stempelki...
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 5565844
    shel82
    Poziom 18  
    mirrzo napisał:
    Tu nie chodzi o to piwo, lecz człek pyta o możliwość zdobycia uprawnień, bo ma zamiar zająć się tym fachem. Dobrze to odczytuję ?
    Tak na marginesie, to już chyba nie ma idiotów, co stawiają stempelki...

Dokładnie, ale moje poszukiwania i tak dają słabe efekty, ponieważ nie mogę znaleść informacji o podpisaniu umowy z jakimś producentem, to jakiś zamknięty interes ;(
  • #14 5565890
    mirrzo

Na co Ci jakaś umowa z producentem? Mówiłeś o uprawnieniach.
    Podpowiem Ci troszkę. Skontaktuj się np. z TERMETem o uprawnienia Instalatora Autoryzowanego. Wyznaczą Ci termin szkolenia i możesz je odbyć. Tu masz kontakt do nich
    http://www.termet.com.pl/strony/szkolenia_info.htm
    Jednak warunkiem ich uzyskania jest posiadanie uprawnień SEP, gazowych i elektrycznych. Tu masz np jeden z kontaktów http://www.agencjaenergetyczna.pl/uprawnienia.html
    Tak jest we wszystkich firmach, że najpierw musisz mieć SEP .
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #15 5566123
    shel82
    Poziom 18  
    Hmm, ale z tego co się orientowałem to np. jak się chce odebrać świeżo zamontowany piec - podpić gwarancję, którą producent uzna, trzeba mieć uprawnienia, trzeba pracować dla danej firmy np. kocioły De Dietrich?
    Chyba, że mozna inaczej - dlatego pytam, bo dokładnie nie wiem?
  • #16 5568729
    mirrzo

Nie znam zasad De Dietricha, ale z reguły Instalator Firmowy w innych firmach( np Termet, Junkers), o którym pisałem powyżej może odpalać urządzenia zamontowane przez siebie, natomiast tylko Serwis jest upoważniony do pierwszego uruchomienia. Tak czy siak, masz długą drogę przed sobą w tej działce, jeżeli myślisz o tym poważnie.
    Zatem : najpierw uprawnienia SEP, gazowe i elektryczne, później autoryzacje Instalatora Firmowego, a potem Serwis
    Powodzenia i pozdrawiam
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #17 5579666
    akwedukt
    Poziom 24  
    Poszukaj firmy ''ELPRO'' prowadzą szkolenia we współpracy z TADMAREM.Potem zgłoś się do DE DIETRICHA gdzie przejdziesz szkolenia dla instalatorów.Odpal kilkadziesiąt kotłów i uzasadnij firmie że serwis jest potrzebny na twoim terenie.Obowiązkowe jest też prowadzenie działalności gospodarczej.Sewisantami nie zostają przypadkowi ludzie lecz specjalnie wyselekcjonowani, liderzy na rynku grzewczym posiadają 200-300 osób.Życzę sukcesów .
  • #18 5636731
    better
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam

chciałbym instalować systemy solarne tej samej firmy lecz do szkolenia które firma organizuje są potrzebne szkolenia gazowe d,e może wiecie gdzie można owe szkolenia zrobić? (podobno trwają 3 4 dni) jestem z woj podlaskiego
  • #19 5639884
    mirrzo

Kursy na uprawnienia energetyczne tj. Grupy 1, 2 i 3 organizuje np. ZDZ, NOT itp

Ale do czego są tu potrzebne takie uprawnienia ?
    ma się to nijak do sprawy.
    Samo szkolenie na solary możesz odbyć w dużych hurtowniach(oni to organizują), czasem też u producenta. W podlaskim poszukaj tu: http://www.biawar.com.pl Niemniej jednak musisz mieć praktykę, żebyś nie odwalił. Proponuję, żebyś zatrudnił się u kogoś, kto to robi i zmontował ładnych parę sztuk, tak dla wprawy. Bez tej wiedzy możesz nawywijać i klientom i sobie
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #20 5640459
    better
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    firma dedietrich organizuje szkolenia i aby cały zestaw móc zamątować trzeba posiadać uprawnienia na d, e Link przecierz jak ktoś nie ma kotła żeliwnego to trzeba go zamontować a do tego trzeba posiadać uprawnienia

pierwsze 2 solary będe u teścia i u babki montował (to uznam za staż) bo w moich okolicach nie ma firm zajmujących się ową dziedziną + jaka firma cię zatrudni abyś zamontował pare kolektorów i im konurencję otworzył ? (wiem że można nie mówić że chce się zatrudnić jedynie dlatego aby się podszkolić ale to nie zmienia faku iż nie ma owych firm w moich regionach ) :))
  • #21 5642204
    mirrzo

Jak chcesz się szkolić to TY MUSISZ iść "po prośbie", a nie czekać, aż do Ciebie przyjadą szkoleniowcy.
    Pisałem już, że w twoich stronach BIAWAR robi takie szkolenia. Skontaktuj się z nimi.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #22 5645803
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ten staż u teściowej to przejaw zemsty czy sympati (żart)
  • #23 5685024
    lisztwank
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Powiem tak z własnego doświadczenia , posiadam uprawnienia do odpalania i serwisowania kotłów VIESSMAN , FERROLI I DE DIETRICHA , odpaliłem tego trochę sztuk najwięcej FERROLI i doszłem do wniosku że jest to skórka za wyprawkę ponieważ za uruchomienie dostajesz 50-100zł od firmy produkującej kocioł i to z opóźnieniem nigdy w terminie , za dojazd kasujesz klienta który ma z reguły problem z zapłatą bo twierdzi że uruchomienie ZEROWE jest bezpłatne i tyle go to obchodzi ciągle się tłumaczysz , jak nawali kocioł to dla klienta nie winny jest producent tylko serwisant który uruchamiał i sprzedawca który mu to sprzedał , parę razy spodkałem się z klientami którzy uważali że jak zapłacą za przegląd przed sezonem to jak nawali to naprawiasz im za darmochę, ja już dałem sobie spokój z kotłami wiszącymi bo zarobek żaden i zawsze jakieś problemy , także daruj sobie to serwisowanie bo tylko przysporzysz sobie problemów , zajmij się czymś co przynosi jakies zyski a te wisielce zostaw w spokoju , dobra rada , ja już od dawna robię duże rzeczy powyżej 100kW i tylko firmom żadnych klientów indywidualnych , roboty tyle samo a kasa dużo większa i firma nigdy albo naprawdę rzadko negocjuje cenę .
    Pozdrawiam i życzę sukcesów
  • #24 5686068
    akwedukt
    Poziom 24  
    W pełni się gadzam , zawsze winny jest serwisant.Po kilku latach serwisowania można napisać książkę o tematyce komediowo -kryminalnej.
  • #25 5686205
    mirrzo

To dlatego, że wszystko robili FACHOWCY, a serwisant się czepia.
    Poza tym, ktoś te wieszaki musi naprawiać. Ja nie narzekam. Jest OK.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #26 5692830
    akwedukt
    Poziom 24  
    Sorry ale myślący serwisant musi współpracować nawet z tzw FACHOWCAMI , swoim czepianiem i ględzeniem tylko zniechęci instalatora żeby montował serwisowane przez niego urządzenia i jesli jest mało obrotny to sam je będzie montował.Inną sprawą jest jakość wykonywanych usług przez tzw FACHOWCÓW,pseudo serwisantów którzy chcą naprawiawiać kotły a mają problem z doborem zestawu spalinowego ,może kogoś tutaj urażę ale jest takich wielu i to na tym forum.
  • #27 5710361
    lisztwank
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Wiem że są zestawy które nazywają się powietrzno-spalinowe do kotłów Turbo i Kondensacyjnych a nie spalinowe, jeżeli chodzi o to samo to wybacz ale od kiedy serwisant to dobiera , serwisant przyjeżdza do kotła który zamontował Pan Kowalski FACHOWIEC, no chyba że serwisant sprzedaje a potem uruchamia kocioł i również go serwisuje. Z reguły ten zestaw spalinowy-powietrzny dobiera sprzedawca i serwisant postawiony zostaje przed faktem dokonanym . Jeżeli jest dobrze dobrany i zamontowany to sukces , a jak źle to znowu obrywa się serwisantowi że się nie zna i marudzi bo Pan sprzedawca powiedział że będzie pasować a co za tym idzie również poprawnie działać.
    Dlatego nie widzę sensu zabawy z tymi wisielcami i każdego będę od tego odciągał.
    Pozdrowienia dla wszystkich wytrwałych serwisantów kotłow wiszących.
  • #28 5713691
    akwedukt
    Poziom 24  
    Właśnie spalinowe,Często wykorzystuje się kanał murowany 14-14cm i umiejscawia tam rurę spalinową o średnicach 60-80mm pobieranie powietrza z nad budynku następuje szczeliną pomiędzy rurą spalinową a istniejącą ścianą komina .I to się nazywa zestaw spalinowy. A co do fachowości wykonawców to trzeba im pomóc ,jeśli się zniechęcą będą montować eco-groszek.A te wisielce to głównie kondensaty których jest coraz więcej,ludzie potrafią liczyć kasę .
  • #29 6467593
    unblack
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam

Czy dobrze rozumiem, ze majac uprawnienia i pewne doswiadczenie w montazu instalacji moge sam u klienta zmontowac instalacje do np podgrzewania wody z urzadzeniami np fitmy De Dietrich, ale przed uruchomieniem wzywam serwisanta i on podbija gwarancje i wszyscy sa zadowoleni?
    Czy moze jeszcze na jakichs innych zasadach to dziala?
    Czy spotkaliscie sie drodzy forumowicze z takimi praktykami, ze sam ktos sobie zmontowal instalacje (zlota raczka) z markowymi urzadzeniami? Co wtedy z gwarancjami? Zakladam,ze traci sie wtedy gwarancje.

Pozdrawiam:)
  • #30 6467831
    serwisant73
    Ocena: 1258
    Słusznie zakładasz.Każdy producent kotłów stawia warunek,że aby uzyskać gwarancję,pierwsze odpalenie-tzw.zerowe-musi wykonać autoryzowany serwisant,lub instalator-tak jest np.w przypadku deDietricha.Ale i inni producenci kotłów polegają w tej materii na sieci instalatorów autoryzowanych.Natomiast nie mają oni już uprawnień do dokonywania napraw gwarancyjnych.(mowa o wspomnianych instalatorach)

Podsumowanie tematu

✨ Aby zdobyć uprawnienia gazowe, należy ukończyć odpowiedni kurs kwalifikacyjny organizowany przez instytucje takie jak SEP, NOT, ZDZ czy ośrodki szkoleniowe współpracujące z firmami branżowymi (np. ELPRO, TADMAR). Uprawnienia gazowe typu E są wymagane do podłączania i serwisowania urządzeń gazowych o mocy do 50 kW, natomiast uprawnienia typu D dotyczą pracowników i urządzeń o większej mocy. Do serwisowania i uruchamiania kotłów gazowych konieczne jest posiadanie uprawnień SEP (do 1 kV) oraz uprawnień gazowych, a także praktyka zawodowa, często wieloletnia. Aby zostać autoryzowanym serwisantem konkretnej marki (np. De Dietrich, Termet, Viessmann, Ferroli), należy przejść dodatkowe szkolenia organizowane przez producenta i zdobyć autoryzację, co zwykle wymaga zatrudnienia w firmie serwisowej i doświadczenia praktycznego. Pierwsze uruchomienie kotła (tzw. uruchomienie zerowe) musi wykonać autoryzowany serwisant, co jest warunkiem zachowania gwarancji producenta. Montaż instalacji przez osoby nieposiadające uprawnień i autoryzacji może skutkować utratą gwarancji. Uprawnienia energetyczne grup 1, 2 i 3 dotyczą różnych zakresów urządzeń i instalacji, a ich zdobycie wymaga zdania egzaminu po kursie. W przypadku kotłów o mocy powyżej 50 kW obowiązują bardziej zaawansowane wymagania dotyczące uprawnień. W praktyce serwisowanie kotłów gazowych bywa trudne i mało opłacalne, wymaga współpracy z instalatorami i odpowiedzialności za prawidłowy montaż oraz eksploatację. Do podłączenia kuchenek gazowych wystarczają uprawnienia typu E. W przypadku instalacji solarnych również wymagane są odpowiednie szkolenia i praktyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA