logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 78 + sirio omega 100cm magnes i nie słyszę mobili obok.

220V 22 Lip 2008 10:43 3103 13
REKLAMA
  • #1 5365917
    220V
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witajcie koledzy.
    Mam następujący problem z CB Alan 78, antena sirio omega 100 cm na magnes w moim clio II ph2 1,5 dci. Mianowicie jak jakiś kolega czy to w trasie czy to na światłach jest obok mnie lub za mną, to ja go prawie w ogóle nie słyszę, natomiast on mnie głośno i wyraźnie. Sprawdzałem już z 3 znajomymi i z trzema radiami: presidentem, unidenem 520 i alanem 199a. Ja ich za każdym razem nie słyszę natomiast oni mnie tak. Pytam się was w czym problem, ponieważ to moje pierwsze radio i taki zonk. Wina radia, anteny złego zestrojenia?? Proszę bardzo o pomoc.

Dodam jedynie, że w miarę zwiększania odległości pomiędzy nami, jakość odsłuchu wzrasta.
  • REKLAMA
  • #2 5366402
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Prawdopodobnie to wina złej charakterystyki ARW. Odbiornik przy mocnym sygnale mówiąc po prostu zatyka sie.
  • #3 5366411
    220V
    Poziom 10  
    Ok ale proszę o wytłumaczenie łopatologiczne co to znaczy, ponieważ nie wiem o co chodzi i proszę o rade co zrobić. Radio nowe na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #5 5366430
    220V
    Poziom 10  
    niestety nie ma. Powiedzcie mi koledzy czy je reklamować w takim razie czy wdepnąłem w kiepskie radio??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 5366445
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    To radio chyba niema RF-gaina, może tutaj pomóc regulowany przedwzmacniacz antenowy ponieważ zazwyczaj posiada on regulacje wzmocnienia w dużym zakresie a wiec może skutecznie też tłumić sygnał odbierany. To radio jest sprawne, tylko że niedopracowane.
  • #8 5366450
    220V
    Poziom 10  
    Nie jest to radio z bardzo niskiej półki ale radia z najniższej półki nie maja takich cyrków jak moje więc chyba zrobię małe halo w serwisie. Alan 199a, 101 nie ma takich problemów a jest chyba gorszym troszkę lekko radyjkiem.
  • #9 5366468
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Serwis raczej tego nie przyjmie , to nie jest usterka a wada projektu , przeważnie takie radia lepiej odbierają słabe sygnały. Dodam że taką samą wadę miał Prezident Jakson i nikt o to szumu nie robił a radio o klasę wyższe.
  • #10 5367611
    220V
    Poziom 10  
    Witam ponownie!!!
    Koledzy sprawdzałem z innymi radiami i jest to samo, dopiero na presidencie było ok, ale jedno co wam powiem podmieniłem antenę na jakaś tam zwykła 75 cm i śmiga aż miło. Jestem lewy w temacie cb i w ogóle wiec proszę powiedzcie mi dlaczego przy tej moje sirio omega była taka lipa.
  • #11 5367739
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Odpowiedz jest prosta krótsza antena to słabszy sygnał a wiec arw jeszcze wydala , jeśli używasz sirio a ta ma większy zysk to juz sygnał z anteny jest zbyt mocny i arw w odbiorniku nie wydala. Czyli optymalnym rozwiązaniem w tym przypadku jest zastosowanie krótliej anteny, ale to ogranicza nam zasieg.
  • #12 5369442
    220V
    Poziom 10  
    To jeśli jeszcze mogę, to proszę o polecenie jakiejś antenki do mojego mobila coby grało i buczało:) wszystko, kosztem zasięgu:( lub na co muszę zwrócić uwagę przy zakupie nowej aby nie zaliczyć kolejnej wtopy.
  • #13 5453190
    preem4
    Poziom 10  
    Ja używam alana 78+ z antgenką rowniez alan ml145 smiga aż miło, chciał bym jednak założyć coś krótszego bo na van-ie kiepsko sie prezentuje taaaki długi bat . myślałem o sirio ze szklaną cewką 77 cm co o tym sadzicie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia CB Alan 78 z anteną Sirio Omega 100 cm na magnes w samochodzie Clio II ph2 1,5 dci, gdzie użytkownik słabo odbiera sygnały od innych użytkowników mimo że oni dobrze słyszą jego. Przyczyną jest prawdopodobnie zła charakterystyka automatycznego ogranicznika wzmocnienia (ARW), który przy silnym sygnale "zatyka" odbiornik, co powoduje tłumienie odbieranych sygnałów bliskich. Radio Alan 78 nie posiada regulacji RF-gain, co utrudnia manualne dostosowanie czułości odbiornika. Rozwiązaniem jest zastosowanie anteny o mniejszym zysku (krótszej), co zmniejsza siłę sygnału i pozwala ARW działać poprawnie, choć kosztem zasięgu. Wymiana anteny na krótszą 75 cm poprawiła odbiór. Radio jest sprawne, ale ma niedopracowany projekt odbiornika, typowy dla urządzeń z niższej półki. Alternatywnie można rozważyć antenę z regulowanym przedwzmacniaczem antenowym. Dyskusja wskazuje, że podobne problemy występowały w innych modelach, np. President Jakson. Użytkownik prosi o rekomendacje anten krótszych do mobilnego zastosowania, akceptując kompromis zasięgu na rzecz lepszego odbioru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA