logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer PD-7700 - dziwne dźwięki po nagrzaniu odtwarzacza CD

POOLDEK17 25 Lip 2008 01:53 4422 12
REKLAMA
  • #1 5375979
    POOLDEK17
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam mam taki problem slucham sobie muzyczki z płytki i jak odtwarzacz sie nagrzeje to zaczyna leciec taki dzwiek jak by plyta tarla o cos, ale to dopiero po 10-20 min zaczyna sie tak dziac. Co moze byc przyczyna tych dziwnych dzwieków w glosnikach bo jak by to byl laser to odrazu by byl taki dzwiek (tarcie plyty o cos) a on dopiero zaczyna leciec po jakims czasie...Czekam na wasze odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • #2 5376015
    rema
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Witam. Na początek wyczyść optyke delikatnie, na sucho wacikiem do uszu.
  • REKLAMA
  • #3 5376025
    POOLDEK17
    Poziom 12  
    już czysciłem spirytusem i właśnie wacikem hehe....
  • #4 5376029
    rema
    Poziom 27  
    I bląd że spirytusem bo nim się nie powinno. Skoro jeszcze działa to laserek raczej umiera. Sprawdz czy na orginalnych(tłoczonych) płytach działa dłużej. Jaki laser tam pracuje? Jak stary jest odtwarzacz?
  • #5 5376031
    POOLDEK17
    Poziom 12  
    Ale to troche chyba dziwne co, ze tylko czasami trzeszczy nieraz min nieraz 3min. Oj niewiem jaki tam jest laser i jaki stary on jest bo kupiłem niedawno na allegro i odrazu po zakupie tez trzeszczalo. No i akurat teraz jak slucham to gra pięknie ale jak go cos napadnie to trzeszczy.
  • #6 5376035
    rema
    Poziom 27  
    Przyczyną mogą być płyty z zadużą prędkością nagrane.
  • #7 5376036
    POOLDEK17
    Poziom 12  
    Właśnie juz nagrywałem chyba każdą prędkością i było to samo. Dziś przeczyściłem laser i troche jest lepiej. A w jakiej cenie sa te laserki do tego odtwarzacza, może jakiś zamiennik?

Proszę poprawić tytuł w pierwszym poście.
    Regulamin p.10.9, p.11
    [Art]
  • REKLAMA
  • #9 5376469
    POOLDEK17
    Poziom 12  
    A niema jakiegoś zamiennika? Bo ten orginalny to drogi to lepiej się opłaca nowy odtwarzacz kupic.
  • #10 5376564
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    POOLDEK17 napisał:
    A niema jakiegoś zamiennika?

Niestety nie ma, a przynajmniej w wiarygodnych i zaufanych sklepach.
    Przy zakupie sprzętu z drugiej ręki trzeba uważać, myślę że sprzedający dobrze wiedział co jest nie tak, dlatego postanowił pozbyć się odtwarzacza. Cóż - masz nauczkę na przyszłość.

Usterka prawie jednoznacznie wskazuje na laser, choć z Pioneer-ami to różnie bywa. Niestety nie naprawiałem nigdy tego modelu, więc nie jestem w stanie udzielić żadnych konkretnych wskazówek.
    Jeśli dźwięk jest trzeszczący, jakby przesterowany to na 95% wina lasera, nawet jeśli objaw nie występuje zawsze.
    Spróbuj jeszcze delikatnie przedmuchać laser sprężonym powietrzem, może jakiś paproch dostał się do optyki (pod soczewkę).
  • #11 5376570
    POOLDEK17
    Poziom 12  
    Przedmuchałem tak jak Pan mi kazał przeczyściłem na sucho. I gra do tej pory bez trzasków zmieniam płyty i wszystko narazie dobrze a gra non stop od godz 11;)) Oby tak było dobrze ciągle.

Niestety jak go wyłączyłem na jakiś czas i znowu włączyłem to znowu są trzaski;(
  • REKLAMA
  • #12 5716958
    POOLDEK17
    Poziom 12  
    zamykam temat bo już sam sobie poradziłem. I po trzaskach dużo ludzi ma z tym problemy a ja sobie sam poradziłem pokreciłem potencjometrami na płytce znajdującej sie w cd i koło laserka. I działa narazie. SUPER

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5716815&highlight=#5716815
    Regulamin p.10.1
    Poza tym ostatnia "porada" narusza p.12. Regulaminu Forum.
    Temat zamykam, mając nadzieję, że chociaż typ lasera przyda się innym potrzebującym.
    Następnym razem nie wykonywanie poleceń moderacyjnych będzie nagradzane ostrzeżeniem.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odtwarzacza CD Pioneer PD-7700, który po nagrzaniu generuje dźwięki przypominające tarcie płyty o coś, pojawiające się po 10-20 minutach pracy. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzony lub zużyty laser PEA1030, który jest oryginalnym elementem tego modelu. Czyszczenie optyki suchym wacikiem lub sprężonym powietrzem przynosi chwilową poprawę, jednak problem powraca po ponownym włączeniu urządzenia. Próby odtwarzania płyt nagranych różnymi prędkościami nie eliminują usterki. Brak dostępnych zamienników lasera w zaufanych sklepach sugeruje konieczność wymiany oryginalnego elementu lub zakup nowego odtwarzacza. Ostateczne rozwiązanie problemu zostało znalezione przez regulację potencjometrów na płytce sterującej w pobliżu lasera, co tymczasowo wyeliminowało trzaski. Jednak ingerencja w prąd lasera może skrócić jego żywotność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA