logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda zenera czy prostownicza i jaka ?

Bogdan9999 25 Lip 2008 02:58 2847 7
REKLAMA
  • #1 5376030
    Bogdan9999
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam opiszę w skrócie o co mi chodzi.
    Ostatnio na allegro kupiłem zestaw do sterowania zamkiem centralnym i teraz tak na schemacie podłączenia przy kabelku który sie podłącza pod kierunki jest napisane aby podpiąć je przez diode zenera. Teraz moje pytanie po co i jaka diodę wybrać na alegro ą różne i nie mam pojęcia jaką wybrać aby była dobra i czym sie sugerować ? Proszę o pomoc Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5376748
    Bogdan9999
    Poziom 11  
    Ok dzieki ale mam jeszcze jedno pytanie czym trzeba sugierować sie przy ich wybieraniu i dlaczego dlaczego np. 3 amperowa a nie 2 amperowa i czemu 40V a nie np 20V ?? Sory że tak wałkuje ale chciałbym to wiedzieć. Pozdrawiam
  • #4 5376947
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Diodę Zenera wybiera się na napięcie Zenera i maksymalny prąd wsteczny przebicia.
  • REKLAMA
  • #7 5377149
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Dioda Zenera jest zbudowana z silniej domieszkowanego półprzewodnika i dzięki temu ma ciut niższe napięcie przewodzenia niz zwykła prostownicza. Autor instrukcji pewnie nie słyszał o diodach Schottky.
    Zastosuj najnormalniejszą diodę prostowniczą trzyamperową, a jak możesz kupić Schottky trzyamperową - to ją.
    Dlaczego trzyamperową? Bo żarówka kierunkowskazu przy włączeniu pobiera dużo więcej, a przy świeceniu prawie 2A.
    Na jakie napięcie? Jakiekolwiek, byle wyższe niż 17-18 V, bo tyle może być czasami w instalacji.
    I nie żadną diodę Zenera.
    Koniec kropka.
  • REKLAMA
  • #8 5378931
    Bogdan9999
    Poziom 11  
    Takiej odpowiedzi oczekiwałem wielkie dzięki za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru diody do sterowania zamkiem centralnym, gdzie w instrukcji podłączenia kierunkowskazów sugerowano użycie diody Zenera. Wyjaśniono, że dioda Zenera jest stosowana w kierunku zaporowym, a w kierunku przewodzenia zachowuje się jak zwykła dioda prostownicza. Jednak w praktyce do separacji sygnałów kierunkowskazów lepiej zastosować diodę prostowniczą o prądzie znamionowym około 3 A, gdyż żarówki kierunkowskazów mogą chwilowo pobierać prąd znacznie przekraczający 2 A. Napięcie diody powinno być wyższe niż maksymalne napięcie w instalacji, czyli powyżej 17-18 V. Zalecane jest użycie diody Schottky o podobnych parametrach ze względu na niższy spadek napięcia przewodzenia. Wybór diody Zenera nie jest tu właściwy, gdyż jej charakterystyka i zastosowanie różnią się od potrzeb układu sterowania kierunkowskazami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA