Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Omega 2CD Diamant-sch instalacji.

eugene 09 Paź 2002 10:38 4296 15
  • #1 09 Paź 2002 10:38
    eugene
    Poziom 26  

    Szukam schematu instalacji do opla Omegi -wersja CD Diamant rocznik 90 silnik 20CNe (multiwtrysk,2 litry).
    Mam pare drobnych usterek (sterowanie lewego lusterka i prawego reflektora nie chodzi ) oraz chcialbym zainstalowac najprostszy autoalarm sprzezony z centralnym zamkiem.
    Moze jakies sugestie i materialy ?

    0 15
  • #3 09 Paź 2002 11:56
    eugene
    Poziom 26  

    Dzieki Robi.Zamek i jeszcze troche sobie sciagnalem. Czekam na wiecej. Podobno schematy elektryki wraz z diagnostyka sa dostepne na CD ?

    0
  • #4 09 Paź 2002 22:39
    0__0
    Poziom 30  

    http://www.opelomega.prv.pl/

    Tez jezdze podobnym (z innym silnikiem) u mnie nie bylo lewego sw.mijania - okazalo sie ze pekl przewod w wiazce :) Regulacja lewego reflektora tez nie dziala , ale to musi poczekac.Jak bedziesz instalowal alarm zamontuj sobie domykanie szyb -potrzeba tylko 1 diode (wg schematu instalacji)
    Czesc schematow jest w TIS ale bardzo kiepskiej jakosci , diagnostyka owszem jest opisana , niestety bardziej zaawansowane regulacje (typu grzebania w ustawieniach komputerka czy fabrycznego alarmu) wymagaja oplowskiego testera . Jesli masz stale lacze to warto sciagnac TISa - na pewno jest w nim wiecej informacji niz w ksiazkach z serii "sam naprawiam"

    0
  • #5 10 Paź 2002 08:27
    eugene
    Poziom 26  

    Dzieki o___o za schematy.Nie wiem tylko skad sciagnac TIS-czyzby Techniczna Informacja Serwisowa ?. Jaki alarm bys polecil-chodzi mi o mozliwie tanie rozwiazanie,sprzezone z centralnym , bez opcji odcinania zaplonu, ew. z piezo lub czujnikiem uderzeniowym no i drzwi i klapy oczywiscie !
    A swoja droga eksploatacja tego samochodu po kilkunastu latach jazdy polonezem to prawdziwa przyjemnosc!
    Tym wieksza ,ze od dwoch tygodni mam gaz. Testowalem go na razie w jezdzie miejskiej i pali ok. 15l gazu (noge mam "ciezka" i nie dlawie go na niskich obrotach) ,co przy 13litrach benzyny w analog warunkach jest chyba normalne ?
    Dziekuje jeszcze raz kolegom i pozdrawiam

    0
  • #6 10 Paź 2002 19:49
    0__0
    Poziom 30  

    Zuzycie paliwa jak najbardziej normalne :) - moj pali ok 20l LPG , benzyny bierze od 11l( przy bardzo oszczednej jezdzie) do ok 30l (pedal w podlodze :)
    Co do TISa to
    http://bengamin.republika.pl/
    - jest jeszcze EPC czyli katalog czesci
    TIS i EPC mozna sciagnac tez z sieci p2p (np edonkeya) ale idzie naprawde wolno (ja sciagalem przez 2 tygodnie nowszego TISa 2cd)
    Co do alarmow to ci niestety nie pomoge - nie zajmuje sie tym zawodowo, tyle co sobie montuje co pare lat przy zmianie pojazdu.

    0
  • #7 11 Paź 2002 15:27
    eugene
    Poziom 26  

    Jeszcze raz dzieki. Poprobuje w pszyszlym tygodniu. Przy okazji pytanie co oznacza lampka "Kuhlmittel spiegel ". Sadzilem ze to jest poziom plynu chlodniczego. Dolalem ponad kreske i nie zgasla. Jest ona miedzy kontrolka oleju a uszkodzeniem sw. mijania. Pozdrawiam ,zyczac udanego weekendu.

    0
  • #8 11 Paź 2002 18:29
    0__0
    Poziom 30  

    To jest poziom plynu chlodniczego - sprawdz moze jakies zabrudzenia zablokowaly ci plywak na osi - u mnie sie tak zdarzylo .

    0
  • #9 18 Paź 2002 13:37
    eugene
    Poziom 26  

    Dzieki raz jeszcze.Plywaka nie bylo w ogole.Dorobilem pierscionek ze styropianu pod magnes i kontaktron zaczal przelaczac. Teraz mam problem z tapicerka drzwiowa,bo musze ja zdjac, a nie wiem co ja trzyma w srodku (Dookola sa zatrzaski , a na dole dwa wkrety). Musze polaczyc wypiete pasmo od lusterka , w ktorym elektryczna regulacja nie dzialala.
    Moze ktos probowal tez rozbierac silniczek od regulacji swiatel ?-u mnie nie dziala przekladnia slimakowa, choc silnik sie kreci.(nowy ok 150PLN)

    0
  • #10 21 Paź 2002 15:24
    eugene
    Poziom 26  

    Oczywiscie niepotrzebnie zdejmowalem tapicerke (sa jeszcze trzy blachowkrety w centrum drzwi , dostepne po zdjeciu zaslepek klamki i uchwytu do zamykania).
    Wystarczylo odkrecic trzy blachowkrety na wysokosci lusterka od wewnatrz i polaczyc pasmo wtykami.
    Lusterko ozylo !!! Kawalek TIS-a juz sciagnalem . Dzieki za zainteresowanie i pozdrawiam.

    0
  • #11 24 Sty 2003 21:19
    pelcbog
    Poziom 17  

    Jeżdze już (lub tylko 1,5 roku ) po zmianie z Poldka też na gazie jazda nie do porównania ,ale ten przepał 15-18 do 20 litrów gazu w zimie po mieście jest trochę przerażające na trasie a jadę z Podlasia do Bieszczad bo tam mam rodzinę pali 9,5 do 11 litrów.Nie ciesz się za bardzo .Po roku wychodzą "głupoty" które zanim znajdziesz prawdziwą przyczynę będą cię drogo kosztowały.Teraz coś na dziurach mi stuka (oczywiście w Stacji obsługi podali mi inną przyczynę po wymianie tych części nic nie pomogło)
    Zanim zlokalizowałem przyczyny strzelania w "w gażnik" po 1 rocznym jeżdzeniu wydałem 500zł niepotrzebnieokazał się że to tylko przewody.Ucisz emocje i zbieraj na naprawy.

    Też jestem zainteresowany dołożeniem alarmu z pilotem do zamykania i otwierania centralnego zamka gdyby ktoś miał jakąś propozycje będę wdzięczny.

    P.S
    Też pościągałem te pliki TIS-em i ten drugi 'ale nie mogę ich uruchomić gdyż pyta się ojakiś numer a pytanie do właściciela tych katalogów też nie dały odpowiedz na to pytanie.

    Z POZDROWINIAMI BOGDAN

    0
  • #12 24 Sty 2003 22:31
    pelcbog
    Poziom 17  

    Jak w podanym schemacie można znależć imobilzajder.Mam 3 stykowy
    odrębny od kluczyka i tylko jeden.Gdy zgubię będę miał problemy i dlatego się pytam.

    0
  • #13 03 Lut 2003 13:48
    eugene
    Poziom 26  

    Z alarmow jestem zielony. Pierwszy w zyciu dopiero mam zainstalowac samodzielnie jak sie ociepli.
    Moje auto niezaleznie od temperatury pali ok 16l gazu (czyste miasto-srednio 8km) . W trasie podobnie jak Twoje: 8l przy 100km ,a 12l przy 120-140km . Na razie przezylem tylko jedna niespodzianke jak skonczyla sie benzyna ( do odpalenia jest niezbedna w mojej instalacji) i zapowietrzyly sie wtryski. Odpalil dopiero na holu.
    A stukaly pewnie tulejki przy amortyzatorach ? Pozdrawiam

    0
  • #14 16 Paź 2006 10:55
    hacku
    Poziom 1  

    Mam opla omege 89r 2.0 z gazem ---> na gazie autko odpala i chodzi bez zarzutów --> nie mogę jednak odpalić na benzynie --> zauważyłem że nie dochodzi napięcie do pompy paliwa (pompa jest sprawna) --> jakieś pomysły ??? byłbym bardzo wdzięczny --> Pozdrawiam

    0
  • #15 16 Gru 2006 17:17
    andrzej887
    Poziom 13  

    sprawdż bezpiecznik nr 16,jak ok to stawiam na przekażnik

    0
  • #16 17 Gru 2006 17:17
    eugene
    Poziom 26  

    Hacku
    wystarczy wymienic przekaznik od pompy paliwa(to ten wiekszy w pudelku przy szybie od strony kierowcy, pod klapa oczywiscie ). W zasadzie to nie trzeba go wymieniac, wystarczyloby przelutowanie po uprzednim zdjeciu plastikowej oslony. Jest tam plytka drukowana , na niej kilka elementow i bardzo czesto robia sie zimne luty....

    0