logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak serwis usunął bad sektory z dysku IBM DTLA-307030? Czy obawy są słuszne?

TnTJan 20 Lut 2004 13:00 1586 5
REKLAMA
  • #1 511125
    TnTJan
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam twardego IBM DTLA-307030, ostatnio zaczęły się na nim sypac bad sektory (potem system itd...), a że gwarancja dobiegała do końca oddałem go serwisu.
    Po paru dniach dysk wrócił z serwisu, w którym stwiedzono brak usterki i faktycznie gdy go podłączyłem i formatowałem nie znalazłem żadnych uszkodzeń. Mam tylko obawy, że ta naprawa jest krótkotrwała, gdy go ponownie zaczne intensywnie używać znowu pojawią sie błędy, a że gwarancja prawie się kończy nie będę już go mógł ponownie serwisować.
    Mam takie pytanie, w jaki sposób oni pozbyli się tych bad sektorów i czy moje obawy są słuszne???

Pozdrawiam
    J.
  • REKLAMA
  • #2 511219
    Kazido
    Poziom 13  
    Jesli badsectory nie sa spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi przewaznie da sie je usunac Lowformatem . A co do obaw to masz racje tez oddawalem Samsunga na gwar. pod koniec gwaracji . Zostal naprawiony ale...... jakies 3 miesiace po okresie gwarancyjnym padl :)
  • REKLAMA
  • #3 511287
    pszemeq
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam !
    Dokładnie tak jak pisze kolega pewnie zrobili lowformat. Jeśli dysk nie jest na gwarancji to już nic nie możesz zrobić ale jeśli jeszcze jest to poprostu puśc jakis bardzo "zmęczeniowy" test na nim na kilka godzin. Powinno wywoąłć ponownie awarię Może to nie jest zupełnie failr ale skoro serwis zastosował taką sztuczke ...pszemeq
  • REKLAMA
  • #4 511428
    TnTJan
    Poziom 11  
    Widzę, że jednak dobrze przypuszczałem, tak myślę puścić na nim na noc kilka filmów (dekompresować je i na nowo kompresować), a może znacie jakiś programik który by porządnie go zmęczył???
  • REKLAMA
  • #5 511481
    tyg
    Poziom 12  
    Na stronie IBM-a poszukaj narzędzia DFT (Drive Fitness Test), służy ono do testowania i naprawy (na 98% tym właśnie "naprawili" ci dysk w serwisie, ale raczej na krótko).
    Utwórz dyskietkę, zabootuj się z niej i wybierz opcję "Exerciser" z dużą liczbą powtórzeń.
  • #6 511667
    TnTJan
    Poziom 11  
    Dzięki za info, już ściągnąłem programik. Zapuszcze go na kilka nocek i zobaczymy jaki będzie rezultat
REKLAMA