logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy IBM-DJNA-370910 - błędy po zerowaniu i formatowaniu, co robić?

cloudfly 10 Paź 2005 17:12 1432 3
  • #1 1887857
    cloudfly
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie...
    Kupiłem dysk twardy IBM z bad sector'ami. Bad sector'y znajdowały się przy końcu dysku, więc postanowiłem je usunąć. Posłużył mi do tego HDD Regenerator, który znalazł i pozbył się ich wszystkich. Jednak przy formatowaniu i skanowaniu dysku Scandisk'iem on dalej widział bad sector'y. Postanowiłem więc użyć programu Wdclear v1.30 do wyzerowania dysku. Miało pomóc, a tylko zaszkodziło. W chwili obecnej Fdisk przy tworzeniu partycji i przy badaniu spójności dysku co chwila zaczyna od nowa ją sprawdzać - i tak w nieskończoność. Natomiast przy zakładaniu partycji pod Windows'em wszystko idzie OK oprócz formatu, który kończy się niepowodzeniem zarówno w Windows'ie (wywala błąd po zakończeniu formatowania) jak i w DOS'ie (wywala błąd zanim zacznie formatowanie). Nie wiem co robić - czy przez to zerowanie popsułem dysk? Proszę o pomoc...
  • #2 1888792
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    czesc,
    - uzyj DFT 3.1 IBM, wyzeruj dysk a potem diagnostyka zaawansowana.
    - jak dostaniesz koncowy kod = 0 to wszystko w porzadku.
    - dysk jak nowy.
  • #3 1889215
    cloudfly
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Użyłem DFT v4.05, bo innego nie znalazłem - tylko, że ja tam za bardzo nie wiem, która opcja jest do czego i która jest odpowiedzialna za zerowanie dysku. W każdym bądź razie przy "Quick test", "Adwanced test" po kilkudziesięciu minutach wyskakują komunikaty typu: Device S.M.A.R.T. Error, Defective device lub Excessive Shock... Nic nie rozumiem - przecież HDD Regenerator nie wykrywa już innych błędów, czyli chyba ich tam być nie powinno!?
REKLAMA