logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalny windows-co trzeba mieć, żeby legalnie korzystać?

bartekwr 29 Lip 2008 13:32 4592 5
REKLAMA
  • #1 5388589
    bartekwr
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam pytanie: otóż jak to jest z legalnością systemu? Sprzedałem na aukcji oryginalny Win98. Windows w był w kopercie, na płycie hologram, 100% oryginał. Niestety Pan, który to kupił odzywa się po tygodniu i mówi, że musi mieć jakiś certyfikat, którego ja nie mam (możliwe, że gdzieś się zapodział).
    I teraz nie wiem...czy kolega coś kombinuje, czy ma rację:)
  • REKLAMA
  • #2 5388636
    qwertd
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja miałem jeszcze taka książeczkę, na której był numer seryjny i jakieś inne informacje. Może o to chodzi??
  • REKLAMA
  • #3 5388639
    bartekwr
    Poziom 17  
    No o coś takiego, tylko czy bez tego ten WIN98 jest nielegalny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5388656
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Z tego, co ja wiem, to:
    Nośnik to nie wszystko.
    Jeśli sprawa tyczy się wersji OEM, to wydanie pierwsze Windows98 miało książkę, a na jej okładce była etykieta z kluczem produktu. Wydanie drugie miało naklejkę na komputer naklejoną na folii w której była zapakowana książka i płyta (podobną, jak aktualnie ma Windows XP w wersji OEM).
    Jeśli odsprzedajesz wersję OEM, to musisz niestety sprzedać ją wraz ze sprzętem z jakim go kupiłeś, aby było 100% legalnie.
    Dla udowodnienia legalności posiadania Windows przy zgubieniu naklejki, lub książki trzeba będzie legitymować się rachunkiem ze sklepu w którym się go zakupiło.
  • REKLAMA
  • #5 5388661
    bartekwr
    Poziom 17  
    To nie była wersja OEM. O tym akurat wiem, że musiałbym dać też sprzęt z którym kupiło się windowsa. Tak czy inaczej wychodzi na to, że gościu ma rację i muszę zwrócić mu pieniądze.
  • Pomocny post
    #6 5388880
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    W licencji windowsa obowiązują zasady że musi się posiadać dwa atrybuty oryginalności z tych
    1) Nośnik
    2) Naklejka na komputer o ile taka była lub Książeczka z certyfikatem (naklejonym na książeczkę)
    3) Faktura
    4) Pudełko wraz z książeczką

Jeśli się posiada dwa atrybuty legalności Windows jest legalny.

Certyfikat był dodawany do Windowsa 98 w postaci przyklejonej na książeczkę kartki ze znakami wodnymi paskiem foli aluminiowej numerem produktu.

Najlepiej to sprawdzić na stronie Microsoftu.
REKLAMA