logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Windows 2000 z kluczem na obudowie bez płyty CD jest legalny?

Hydralisk 02 Lip 2007 12:15 3227 10
REKLAMA
  • #1 4041073
    Hydralisk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam komputer który był sprzedany z zainstalowanym systemem Windows 2000. Na obudowie jest sticker z logo windows i kluczem do instalacji. Nie posiadam oryginalnej płyty CD z której był instalowany ten system ale mam jej obraz iso na HDD.
    Czy można uznać że Windows 2000 którego używam jest legalny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4041124
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Ogólnie należy mieć 2 z 3 rzeczy świadczących o legalności:
    1. oryginalne CD
    2. Książeczke - licencję
    3. Naklejkę

Bynajmniej takie mam informacje od dystrybutora Microsoftu....
  • REKLAMA
  • #3 4041735
    slomek3
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    a czy nie wystarczy sama naklejka na OBUDOWIE KOMPUTERA????
  • #4 4041739
    dmneuro
    Poziom 21  
    Najprawdopodobnie nie, naklejka + licencja sa sprzedawane razem, zreszta jesli masz naklejke to znaczy, ze kod aktywacyjny byl przeznaczony do jednego CD z windowsem i plytke tez powinienes miec.... Jeśli jej nie masz to znaczy, że ktoś moze mieć kupionego twojego windowsa i sobie zainstalowac go na innym kompie a takie cos jest zabronione...
  • REKLAMA
  • #5 4041774
    slomek3
    Poziom 15  
    napisalem emaila do Microsoftu. Bede znal ich opinie na ten temat. Jak dostane odpowiedz to zamieszcze to co mi napisali.
  • #6 4041813
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6497
    Odpowiedzą, że nie jest to legalne... niemniej licencja OEM mówi, że system raz zainstalowany i aktywowany na zestawie komputerowym zostaje z nim trwale związany i nie może być sprzedany oddzielnie.
  • #7 4041829
    slomek3
    Poziom 15  
    czyli jak zainstaluje windowsa z takmi kluczem z naklejki to bedzie OK.
    zawsze bede moglpowiedziec ze JAK KOMPA KUPILEM TO JUZ SYSTEM BYL POSTAWIONY. i go po prostu nie usunalem.

PS. CZY W TAKIM WYPADKU MOIM OBOWIAZKIEM JEST USUNAC TAKI SYSTEM Z KOMPUTERA
  • #8 4041867
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Napisz jeszcze czy komputer to składak czy też jakiś markowy (Dell, HP itd)?? Ja posiadam Della z naklejonym stickerem, system ten też mam wyszczególniony na fakturze zakupu komputera. Jak się dowiedziałem w Dell Polska wystarczy zainstalować system z tzw. płytki recoveryCD Della i system będzie legalny (nie trzeba wpisywać nawet klucza z naklejki). Jako że nośnika nie było wraz z komputerem to zassałem obraz takiej płyty; windows update poprawnie działa, test legalności systemu również przechodzi pomyślnie...
  • #9 4041889
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6497
    slomek3 napisał:
    zawsze bede moglpowiedziec ze JAK KOMPA KUPILEM TO JUZ SYSTEM BYL POSTAWIONY. i go po prostu nie usunalem.

Wypadało by mieć "na podkładkę" dowód zakupu (faktura, umowa k/s) tego zestawu na którym wyszczególniony byłby system.

Jeśli to jest domowy kompter to moim zdaniem nie ma się co przejmować, formalnie poprzedni właściciel nie miał prawa rozdzielić systemu od komputera.
  • REKLAMA
  • #10 4041907
    dmneuro
    Poziom 21  
    slomek3 napisał:

To firma która ci go sprzedała bedzie także miała problemy bo widocznie rozprowadza systemy bez zachowania umowy licencyjnej... Ogólnie kłopoty dla ciebie i dla sprzedawcy

Dodano po 1 [minuty]:

Sprzedawca z zainstalowanym windowsem musi ci dać CD'ka + licencje, bez tego takie gadanie jak wyzej nie ma sensu...
  • #11 4041985
    wolferin
    Poziom 16  
    Wiadomo że musi być komplet ale jak ktoś kupił jego "CD" z systemem to nie dostał jego naklejki co fizycznie ma na obudowie
    Przeciesz takie płyty są tłoczone w milionach egzemplarzy a naklejka w 1 jedyna co może zrobić to przejść się do sprzedawcy albo sprawdzić na fakturze czy faktycznie posiada system, ale naprawdę jak by miał kontrole to nikt nie prosi od niego oryginalnej płyty czy coś po prostu musi się zgadzać numer na naklejce z tym co jest wpisany w system Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Legalność systemu Windows 2000 z kluczem na naklejce umieszczonej na obudowie komputera, ale bez oryginalnej płyty CD, budzi wątpliwości. Zgodnie z informacjami od dystrybutora Microsoftu, do potwierdzenia legalności potrzebne są co najmniej dwie z trzech rzeczy: oryginalne CD, licencja (książeczka) oraz naklejka z kluczem. Naklejka sama w sobie nie wystarcza, ponieważ klucz jest przypisany do konkretnej płyty instalacyjnej i licencji OEM, która wiąże system z danym zestawem komputerowym. Brak oryginalnej płyty CD może oznaczać, że instalacja systemu jest niezgodna z licencją, zwłaszcza jeśli obraz ISO pochodzi z nieautoryzowanego źródła. W przypadku komputerów markowych (np. Dell) legalność można potwierdzić poprzez instalację systemu z oryginalnej płyty recovery dostarczonej przez producenta, a faktura zakupu komputera z wyszczególnionym systemem również stanowi dowód legalności. Formalnie system OEM jest przypisany do sprzętu i nie może być sprzedany oddzielnie. W praktyce, jeśli system był preinstalowany i aktywowany na danym komputerze, a użytkownik posiada naklejkę z kluczem, to używanie takiego systemu jest uznawane za legalne, choć brak oryginalnego nośnika i dokumentacji może powodować problemy przy ewentualnej kontroli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA