Możesz założyć konto lecz jesteś niepełnoletni i musisz się wybrać do banku z opiekunem prawnym np. któryś z rodziców. Co do opłat za prowadzenie konta to każdy bank ma inną ofertę, jeden da Ci darmowe prowadzenie tego rachunku lecz będzie brał 10zł za każdą wypłatę w bankomacie + opłata miesięczna za używanie karty + ubezpieczenie itd. itp.. Ja podam Ci przykład mojego konta w PKO B.P. miesięcznie płacę 5,40zł za prowadzenie rachunku + 2zł za korzystanie z bankowości elektronicznej czyli dostęp do rachunku przez internet. Jak wspominałem wcześniej przelew kosztuje 50gr. Nie mam żadnych opłat za kartę bankomatową(debetową), brak prowizji przy wypłatach z bankomatów PKO lecz brak prowizji nie dotyczy wypłat kartą kredytową nawet w bankomatach PKO. Pieniądze możesz wpłacić na swoje konto w dowolnym banku tak samo jakbyś chciał zapłacić takiemu sprzedawcy z Allegro.
Ceny firm kurierskich to jedno a cena za wysyłkę u sprzedawcy to drugie. Przykład: kurier bierze 30zł a sprzedawca chce 50zł, powód może być taki że sprzedawca zarabia na wysyłce tak jak to opisałem w poprzednim poście lub bardziej prawdopodobne że te 30zł jest powiększone o koszt opakowania, pensja pracownika który to pakuje, teraz inny lub ten sam pracownik jedzie na pocztę/do firmy kurierskiej np. 20km i tu też są jakieś koszta. Co do płatności Allegro i wszelakich zasad kupowania/sprzedawania wyjaśnia samo allegro np. tu jest dział usługi które są dostępne na głównej stronie na górze po prawej stronie:
http://allegro.pl/services/
Tu możesz dokładnie poczytać o płatnościach bo nie ma sensu przepisywać tego samego co oni tam piszą. Mogę zacytować tylko to "Płatności Allegro to usługa, która umożliwia szybkie, bezpieczne i proste płacenie przez Internet. Dzięki niej zapłacisz Sprzedającemu za wygrany przedmiot: kartą kredytową, przelewem bankowym, przekazem pocztowym lub AlleKartą. Jeśli jesteś odbiorcą wpłaty, nie musisz nawet posiadać konta bankowego, by otrzymać pieniądze przez Internet."
Więcej o płatnościach znajdziesz tutaj:
http://allegro.pl/country_pages/1/0/platnosci_allegro.php
Dodatkowo Allegro też ma swoje forum które jest dostępne też ze strony głównej "CAFE" a tam wybież sobie "cafe pomoc" gdzie użytkownicy Allegro pomagają innym ( nie chcę tu dyskryminować Elektrody) lecz tam znajdziesz bardziej specjalistyczne porady typu: zalicytowałem wpłaciłem na konto i ani towaru lub pieniędzy oraz to że po wpłacie urwał się kontakt ze sprzedającym.