logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS456 - mechanizm przewija, nie działa odtwarzanie

xionc 30 Lip 2008 16:07 2995 12
REKLAMA
  • #1 5392300
    xionc
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    witam!
    Problem dotyczy dwukasetowego decka Diory MDS 456. Przewijanie w obie strony działa, natomiast w trybie PLAY wcale nie ruszy "kołkami" kasety. Głowica idzie do góry, rolka dociskowa się kręci, natomiast po kilku sekundach wyłącza mechanizm (podobnie jak przy końcu kasety). Ten sam problem wystąpił w obu kieszeniach. Czy ktoś spotkał się może z tą samą usterką? a może to jakaś typowa usterka tego modelu? Proszę o naprowadzenie, bo w temacie mechanizmów jestem głupi jak but z lewej nogi :/
    --
    pozdrawiam

Regulamin p.11, 11.1
    Proszę się zapoznać i zastosować zdobytą wiedzę w praktyce.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #2 5392428
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    A czy działa PLAY bez kasety - kręcą się rolki?
    Próbowałeś na innej kasecie?
    Zdaje mi się że w tym modelu jest elektroniczny układ sprawdzania obrotów z kontaktronem.
  • #3 5393070
    xionc
    Poziom 15  
    11111olo napisał:
    A czy działa PLAY bez kasety - kręcą się rolki?

nie, nie działa. Bez kasety wyskakuje po kilku sekundach, z kasetą taśma nawija się na rolkę dociskową.
  • REKLAMA
  • #4 5393409
    11111olo
    Poziom 42  
    Musisz sprawdzić jakie jest tam zabezpieczenie przed końcem taśmy - mechaniczne czy elektroniczne.
  • REKLAMA
  • #5 5393732
    xionc
    Poziom 15  
    mechaniczne. To, co mnie niepokoi to brak kontaktu zębatki napędzającej kołek napędowy kasety z czymkolwiek innym w trybie PLAY. Podczas przewijania zębatka jest napędzana przez inną połączoną z rolką. Tylko nie bardzo wyobrażam sobie możliwość powstania takiego uszkodzenia :/
  • #6 5394663
    11111olo
    Poziom 42  
    Jak byś pstryknął fotkę było by łatwiej :D
    Czyli jest tam mechanizm z mechanicznym wykrywaniem końca taśmy. Sprawdź czy tryb który dochodzi do tego co napędza rolki kasety - czy luźno się przesuwa.
  • REKLAMA
  • #7 5394727
    staho1
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Witam!W tym modelu przekazanie napędu dowijania zrealizowano za pomocą pośredniego koła z bieżnią gumową.Po tylu latach najprawdopodobniej gumy popękały lub uległy utwardzeniu, można wymienić tylko gumową bieżnię.Dżwignia z kołem pośrednim jest widoczna po zdjęciu osłony.
  • #8 5399629
    xionc
    Poziom 15  
    rzeczywiście, w miejscu, gdzie rozkręcałem tego decka znalazłem leżące fragmenty gumowe wyglądające jak bieżnia (ale kryminał;)), więc to może być to! Czy ta dźwignia z kołem pośrednim to ta, która się się odsuwa po wciśnięciu pauzy? Załączam obrazek od frontu mechanizmu, mógłbyś wskazać?

• Pomocny post
    #9 5399724
    staho1
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Tak, to ta dżwignia.Mocowana jest wkrętem z tulejką.
  • #10 5400098
    xionc
    Poziom 15  
    miałeś rację! po założeniu uszczelki wodociągowej na to kółko zaczęło działać :) Teraz pytanie czy uda się znaleźć taką bieżnię. A może ta uszczelka wystarczy? :)
  • #11 5400448
    11111olo
    Poziom 42  
    Mi ten mechanizm wygląda gabarytowo itd. na standardowy jeśli chodzi o dziś produkowane. Może warto go wymontować i przejść do sklepu. Za 10-20 zł będziesz miał zupełnie nowy.
  • #12 5400747
    xionc
    Poziom 15  
    byłem w kilku sklepach, w tym w jednym, który prowadził niegdyś części do Unitry i dowiedziałem się, że to już archeologia. Spróbuję więc z tymi usczelkami, tylko problemem jest nieco większy obwód (nie są prostokątne, tak jak oryginalna bieżnia), więc pewnie będę musiał zrobić korektę obrotów. Jak to się prawidłowo wykonuje? Wystarczy kaseta testowa z 1kHz i pomiar częstotliwości odtwarzanej?
  • #13 5400851
    11111olo
    Poziom 42  
    xionc napisał:
    byłem w kilku sklepach, w tym w jednym, który prowadził niegdyś części do Unitry i dowiedziałem się, że to już archeologia. Spróbuję więc z tymi usczelkami, tylko problemem jest nieco większy obwód (nie są prostokątne, tak jak oryginalna bieżnia), więc pewnie będę musiał zrobić korektę obrotów. Jak to się prawidłowo wykonuje? Wystarczy kaseta testowa z 1kHz i pomiar częstotliwości odtwarzanej?

Nie zrozumieliśmy się. Nie znam wymiarów chasis tego mechanizmu ale wygląda na STANDARDOWY więc można by zastosować dzisiejszy. Mam kilka mechanizmów w domu i jeśli pomierzył byś wymiary jak na zdjęciu to bym mógł się szerzej wypowiedzieć ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dwukasetowego magnetofonu Diora MDS 456, w którym mechanizm przewijania działa poprawnie, natomiast w trybie PLAY taśma nie jest napędzana przez kołki kasety. Głowica podnosi się, a rolka dociskowa się obraca, lecz po kilku sekundach mechanizm wyłącza się, jak przy końcu taśmy. W modelu tym zastosowano mechaniczne zabezpieczenie przed końcem taśmy oraz elektroniczny układ kontroli obrotów z kontaktronem. Przyczyną usterki okazało się uszkodzenie gumowej bieżni na pośrednim kole napędowym, które po latach pękło lub stwardniało. Po wymianie bieżni na uszczelkę wodociągową mechanizm zaczął działać poprawnie, choć oryginalna bieżnia ma inny kształt i obwód, co może wymagać korekty prędkości obrotowej. Wskazano, że mechanizm jest standardowy gabarytowo i można rozważyć wymianę na nowy, jednak części do tego modelu są już trudno dostępne. Do prawidłowego ustawienia prędkości sugerowano użycie kasety testowej z sygnałem 1 kHz i pomiar częstotliwości odtwarzanej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA