logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto tracking w Panasonic NV-FJ622 - czemu stopklatka jest nieczysta?

jok 30 Lip 2008 18:01 5267 3
REKLAMA
  • #1 5392630
    jok
    Poziom 11  
    Witam

Chciałbym prosić o wytłumaczenie mi na czym polega auto tracking (kiedy i w jakich przypadkach działa).
    Otóż w moim magnetowidzie (Panasonic NV-FJ622) jest tak, że mogę zmieniać tracking przyciskami góra/dół. Natomiast powrót do auto trackingu następuje poprzez naciśnięcie obu przycisków jednocześnie.
    Nagrywając kiedyś film, a następnie odtwarzając go i robiąc stopklatkę obraz był OK - obraz nieruchomy, czysty.
    Niedawno jedna osoba wyczyściła głowice w moim magnetowidzie i odtwarzając teraz ten wcześniej nagrany film i robiąc stopklatkę obraz nie jest już czysty - na dole jest pas.
    Nagrywając teraz film i przy odtwarzaniu robiąc stopklatkę obraz jest czysty. Dlaczego jednak nie jest czysty na tym wcześniej nagranym filmie?
    Oczywiście mogę to wyregulować dając odtwarzanie w zwolnionym tempie i regulując trackingiem. Niestety po wyłożeniu i włożeniu kasety powraca wszystko do stanu wcześniejszego.

I tutaj mam pytania:
    1) Dlaczego na nagranym wcześniej filmie (na tym samym magnetowidzie) stopklatka była OK, a po wyczyszczeniu głowic jest na stopklatce pasek? Czy coś zostało rozstrojone?
    2) Na czym polega auto tracking? Dlaczego nie działa na stopklatce?
    3) W ramach testu odtwarzając kasetę ręcznie zmieniałem tracking aż do pojawienia się pasów. Zrobiłem stop. Nie dałem powrotu do auto trackingu. Wyjąłem i włożyłem ponownie kasetę - obraz powrócił do normalności. Czy auto tracking sam się załączył?
    4) W ramach kolejnego testu ponownie odtwarzając kasetę zmieniałem tracking aż do pojawienia się pasów. Dałem dwa przyciski (góra/dół) jednocześnie - dopiero za którymś razem obraz powrócił do normalności. Dlaczego dopiero za którymś razem naciskając te przyciski załączył się auto tracking?
    5) Co się zmienia fizycznie regulując trackingiem? Tzn. jak rozregulowałem tracking do pojawienia się pasów to co się zmieniło i co się zmieniło załączając auto tracking.
    Chodzi mi o to, że naciskając około 30 razy przycisk dół od auto trackingu czy nie powinienem powrócić 30 razy przyciskiem góra, a dopiero później załączyć auto tracking, bo np. mógłbym 30 razy dać w dół, później dać auto tracking, kolejne 30 w dół i ciekawi mnie czy to by było (dla mechanizmu magnetowidu) tak samo jakbym dał od razu 60 w dół.
    Czy takie zabawy mogą coś rozregulować w magnetowidzie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 5392797
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Tracking to pozycjonowanie głowicy rotacyjnej. Jest to potrzebne aby dało radę się idealnie zsynchronizować z aktualnie odtwarzaną taśmą.
    Kiedyś nie było funkcji autotracking i ręcznie kręciło się potencjometrem. Wraz z rozwojem techniki potencjometr zastąpiła elektronika i też automatyczna regulacja. Jest to podyktowane ułatwieniem życia użytkownikowi - zawsze samo się ustawia, choć można samemu później doregulować.

Jeśli nagramy taśmę na 'jakimś' ustawieniu głowicy i ją odtworzymy na tym samym magnetowidzie bez zmiany trackingu to chyba logiczne że głowica nie musi się ustawiać.

Co do czyszczenia głowic. Jeśli nie macie o tym pojęcia to się nie bierzcie. W głowicy rotacyjnej za odczyt odpowiadają tylko dwa małe pola i je przede wszystkim należy wyczyścić. Pozostała część obudowy głowicy nie wymaga aż takiego pucowania. Pozostałe statyczne głowice również.

I wracając do autotrackingu. Działa on na zasadzie pomiaru dynamiki sygnału i wybiera to ustawienie na którym jest on największy. Na stop klatce nie ma punktu odniesienia.

Myślę że wyjaśniłem wszystko w miarę zrozumiale :D
  • REKLAMA
  • #3 5392942
    jok
    Poziom 11  
    Dziękuję za wyjaśnienie.

Ja głowic nie ruszałem - bałem się, choć teraz żałuję.
    Nie rozumiem, co się zatem zmieniło, że po wyczyszczeniu głowic stopklatka na nagranym wcześniej filmie (na tym samym magnetowidzie) nie jest OK? Czy ktoś mi coś rozregulował w magnetowidzie?

Przy okazji pozostałych głowic - czy to jest normalne, że nagrywając film na wcześniej nagranym, na początku (kilka sekund) jest jakby widać małą pozostałość po wcześniejszym nagraniu (falujące kolory). Tak jakby głowica kasująca zaczęła precyzyjnie kasować dopiero po kilku sekundach? Czy działa ona z pewnym opóźnieniem?

Wracając do trackingu - prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pyt. 3, 4 i 5.
  • #4 5394652
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    jok napisał:
    Dziękuję za wyjaśnienie.

Przy okazji pozostałych głowic - czy to jest normalne, że nagrywając film na wcześniej nagranym, na początku (kilka sekund) jest jakby widać małą pozostałość po wcześniejszym nagraniu (falujące kolory). Tak jakby głowica kasująca zaczęła precyzyjnie kasować dopiero po kilku sekundach? Czy działa ona z pewnym opóźnieniem?

Dokładnie jak napisałeś. Przesuw taśmy jest wolny i zanim wyczyszczona taśma dojdzie to głowic upływa dobrych kilka sekund.

Co do 3 pytania. Autotracking sam się uaktywnia po każdorazowym włożeniu kasety.

Co do 4 pytania. Autotracking nie ustawi głowicy w 5 sekund i nie raz to trochę trwa - zwłaszcza przy starych taśmach.

Co do 5 pytania - czytaj początek poprzedniego postu.
REKLAMA