logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić czujnik TNS w Mita DC 1556 bez dosypywania toneru?

rudachary 21 Lut 2004 13:39 1663 12
  • #1 512710
    rudachary
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam

Ma pytanie jak sprawdzic czujnik TNS czyli czujnik poziomu toneru w develporze jest na to jakias metoda.

Bo mam zasypany nowy developer a niechce dosypywac toneru, silnik jest sprawny a sprezyna podajaca tez.
  • #2 513468
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Czy w tych kopiarkach jest jakaś pocedura startowa dewelopera ? . Bo jeśli tak to powinna być podana na wyświetlaczu jakaś wartość standardowa.
    Np. dla Toshib usterka występuje gdy wartość jest poniżej 50. ,Sharp wyświetla kod błędu
  • #3 513604
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    sim. 60 to jest inicjalizacja developera
  • #4 514751
    krystian k
    Ocena: 83
    miałem podobny przypadek w xeroxie
    izrobiłem tak. W tej micie jest TD sensor który sprawdza wartość tonera w developerze i jest tam cewka na rdzeniu ferrytowym , do rdzenia wchodzi mały imbus ( nierobić żadnym wkrętakiem bo pęknie rdzeń ) i dosłownie ruszyłem nim jakieś ? nawet nie pół milimetra i maszyna zaczeła pracować normalnie , metodę podpowiedział mi znajomu który miał juz taki przypadek a wtej maszynie zdażała się nagminnie , niewiem czy miał jakiś inne materiały czy co , w każdym bądź razie zadziałało ( zrobiłem to po wymianie developeru bębna i listwy to było jakieś 5 lat temu ) pozdrawiam , gdzieś miałbym serwisókę ale to bym musiał poszukać .
  • #5 514805
    martinkrys
    please, tylko nie kręć czujnikiem TD, później nie dojdziesz z tym do ładu, to nie jest Xerox. w Sim 62 możesz ustawić czujnik TD po inicjalizacji developera, gdyby oczywiście było cos nie tak. To jest tak samo z Mitami 1255 i całą tą serią, mechanicy nagminnie grzebią w czujnikach, zamiast dokładnie wyczyścić developing ze starego developera. Nie może nic zostać, inaczej się źle inicjalizują. Czujniki TD fiksowały w serii 3055, i wtedy można było w ostateczności próbować przekręcić o 10 stopni w prawo, ale nie w tych kopiarkach.
  • #6 517066
    rudachary
    Poziom 17  
    Witam.
    Zrobilem tak jak radziliscie ale dostalem po jakims magiku ta kopiare teraz jak juz ruszylo wszystko to mam czarne tlo na kopiach sypie sie developer tonerem pluje.
    Napiecie na walku magnetycznym podniosle do 280 v.
    Co radzicie koledzy co z tym fantem zrobic poddac ise czy co?????

Bedzie mi glupio powiedziec kleintowi ze ma sobie wyzucic ja na smietnik
  • #7 517274
    martinkrys
    Czy jak wyjmiesz developing z kopiarki, to nie widać przypadkiem, że trze kołnierzem developera po bębnie? Może ktoś pogrzebał w "doctor blade" i ustawieniach rolki magnetycznej. Przerwa powinna wynosić: z przodu maszyny 0,45-0,55mm, na środku 0,45-0,60mm, z tyłu 0,55-0,65mm. Czy li jeśli generalni eustawisz szczeline na 0,55 to powinno być dobrze. Druga sprawa to ustawienie szczotki developera na rolce magnetycznej, powinna być trochę poniżej środka odcinka na którym widzisz rolkę.
  • #8 518507
    rudachary
    Poziom 17  
    Wiatm
    Posprawdzalem wszystko jest okej
    Ale kopiara nadal zle dziala zalaczam skan kopi dokumentu jaki ona robi
    Czy macie jakis pomysl na ta usterke
    Załączniki:
    • 0000001 (1).JPG (324.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 519356
    martinkrys
    czy jak rozjaśniasz to jest lepiej, z drugiej strony to ta kopia wyglądami na ładowanie
  • #10 519793
    rudachary
    Poziom 17  
    Jak rosjasniam to jest lekka poprawa ale tylko na srodku a bo bokach nadal taka czern.
  • #11 520402
    Szeniu
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Proponuje ustawić ekspozycje w kodzie 24 , 28 i 29 po wymianie elementów powinieneś to ustawić.
  • #12 521626
    martinkrys
    ustaw światło, a potem martw się o developing, kod 24 i rozjaśnij
  • #13 523075
    artes
    Poziom 12  
    Ekspozycje możesz rozjaśnić jak pomoże to dobrze ale jak nie to proponuje zrobić ok. 20 kopii w połowie czarnych aby zmniejszyć ilośc toneru w deweloperze ( wcześniej zmniejsz wartośc w kodzie 61 lub 62 już nie pamiętam kopiarka ma nie kręcić się po wejsciu wten kod) mogę to jeszcze sprawdzić dokładnie jeżeli będą problemy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metody sprawdzenia czujnika poziomu toneru (TNS) w developerze urządzenia Mita DC 1556 bez dosypywania toneru. Wskazano, że w niektórych kopiarkach istnieje procedura inicjalizacji developera (np. SIM 60-62), która może pomóc w ustawieniu czujnika TD (toner density sensor). Jeden z użytkowników opisał metodę mechaniczną polegającą na delikatnym przesunięciu małym imbusem cewki na rdzeniu ferrytowym czujnika TD, co przywróciło prawidłową pracę maszyny, jednak inni ostrzegają, że w modelach Mita ingerencja w czujnik może pogorszyć sytuację i zalecają dokładne czyszczenie developera ze starego tonera. Po inicjalizacji i uruchomieniu kopiarki pojawiły się problemy z czarnym tłem i nadmiernym wysypywaniem tonera, co może wynikać z nieprawidłowego ustawienia napięcia na wałku magnetycznym (zalecane około 280 V) oraz niewłaściwej szczeliny między developerm a bębnem (0,45-0,65 mm). Dodatkowo sugerowano regulację ekspozycji w kodach serwisowych (24, 28, 29) oraz wykonanie serii kopii rozjaśniających w celu zmniejszenia ilości tonera w developerze. Wskazano, że w serii Mita 1255 i podobnych czujniki TD są wrażliwe na zanieczyszczenia i niewłaściwe ustawienia, a mechanicy często błędnie ingerują w ich mechanikę zamiast czyścić elementy developera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA