logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MITA DC 4056 - Nadmiar tonera, jak rozwiązać problem z wywoływaczką?

Artek777 23 Lis 2004 18:12 1068 4
REKLAMA
  • #1 1007334
    Artek777
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a więc sypie tonerem. Po wyciągnięciu wywoływaczki wałek magnetyczny z developerem i cała okolica obłożona tonerem i to równo.
    toneru jest za dużo, na odbitki, więc gromadzi sie na płaskiej "oprawce" bębna pomiedzy wywoływaczką i bębnem, a z tamtąd srruuu na kartki, gdy nie ma już miejsca do leżenia.
    czy według was to przedozowanie toneru? jeśli tak, może ktoś poratuje kodem.
    dzięki za pomocną dłoń - pozdrawiam
    Nie pisz tytułów dużymi literami - REGULAMIN.[h]
  • REKLAMA
  • #2 1010041
    king
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeśli nie ma nikt na forum znajdziesz tutaj:
    SARBIM S.C., Warszawa, Bogdan Borkowski
    tel: (22)6318816
    fax: (22)6318945
    email: sarbim(_at_)neostrada.pl
    Objawy, które opisałeś świadczą o przedozowaniu toneru, zużyciu dewelopera, ustawienia złej koncentracji...to najczęściej. Generalnie kody serwisowe w każdej Micie znajdują sie na wewnętrznej stronie tylnej obudowy. Jaki przebieg ma ta maszyna?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1011084
    Artek777
    Poziom 11  
    maszyna jest po przeglądzie. podmieniłem wywoływaczi z innej kserokopiarki mita. były identyczne. brakowało jedynie termistora, więc przełożyłem. zamontowałem, kopiowałem no a toner się sypie. przekładałem czujniki tonera z wywoływaczek; bez skutku. przed kodami mam respekt, gdyż prubując bodajże kod 60 wyfrunął mi cały deweloper. dlatego zmieniłen wywoływaczkę, by uruchomić kopiarkę. dziwne jest to że kopie wychodzą super - tzn. super ostrość, super czerń (to nie dziwne) super stopniowanie szarości. tylko, że jeszcz super sypie. no i co byście z tym poczynili.
  • REKLAMA
  • #4 1011096
    Artek777
    Poziom 11  
    dla ścisłości na pewno nie jest to kod 60, bo to inicjalizacja developera, a bodajże 31 (meintance coś tam; nie pamiętam o 23.00 w łóżku)
  • #5 1011460
    king
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Poniżej załączam kody serwisowe do Mity DC 3060 (powinny sie pokrywać z 4056).

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Service Manual DC 3060 - 2.zip (2.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Service Manual DC 3060 - 1.zip (2.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA