logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc przy uruchomieniu np. Attiny26

simoneus 01 Sie 2008 18:45 1284 12
REKLAMA
  • #1 5399241
    simoneus
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich,

Poszukuję osoby z Poznania, która pomoże mi (uruchomić/ zaprogramować prosty układ na np. Attiny26 lub innym. Sam nie wiem co robie źle, czy mam jakiś felerny programator, czy moze blad jest gdzie indziej. (7 procków już się chyba zawiesiło)
    Oczywiście wynagrodzę chetnego.
    Pozdrawiam
    Szymon

Przeniosłem z Mikrokontrolery. [c_p]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5399516
    Pijopic
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    A moze tak sprobuj nie wylaczac resetu i/lub spi przy programowaniou fusebitow :P
  • REKLAMA
  • #5 5399747
    Pijopic
    Poziom 17  
    A moze programuje wpierw uklad w programatorze, a zmiany chce wgrywac przez spi?? Znow sie balu wcinasz nie uwzgledniajac wszelakich mozliwosci i macisz... Generalnie wyglada na blad w ustawieniu fusebitow i od tego trzeba zaczac !!
  • REKLAMA
  • #6 5399790
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    No cóż...za to mi płacą... (ups miałem nie mówić:D)...

Co nie zmienia faktu,że nie da się wyłączyć SPI przez SPI:)
    (A właściwie ISP przez ISP).
    Anyway jeśli programuje najpierw w programatorze, to jest jasne, że może tam ten procek włożyć ponownie... i zmienić fusy jeśli to jest programator równoległy :) ) (W co wątpię).

Oczywiście problemem będzie tak jak mówisz Reset as IO.
  • #7 5400097
    Pijopic
    Poziom 17  
    I znow sie mylisz, bo jesli zaprogramujesz uklad, a nastepnie go wlutujesz to juz nie jest tak prosto ponownie go zaprogramowac w programatorze i pozostaje spi (spi a nie isp - isp odnosi sie do typu programatora a tu byla caly czas o ukladzie mowa i jego ustawieniach, a nie programatorze i jak chciales byc dokladny to mogles napisac wylaczyc spi przez programator isp :P ...)
    Maslo maslane ale co na to poradze :P
  • #8 5400466
    simoneus
    Poziom 11  
    Ludzie ... po co te kłótnie..... taki przykład... wziąłem nowy procek ATtiny26 ze standardowymi fuse bitami (1MHz RC), odczytałem sygnaturę przez ISPprogramer, a następnie chciałem wpisać jakis hex do niego..... w połowie wpisywania wyskoczył error, a po tym juz nie mogłem odczytać sygnatury..... dlatego szukam osoby ze sprzetem, dzięki której można by w łatwy sposób ustalic co jest nie tak...
  • #10 5400670
    Pijopic
    Poziom 17  
    A kto tu sie kluci ?? :P Wyglada ze cos nie tak z programatorem... choc dziwne to, ze nowy uklad programuje, a pozniej nie widzi go nawet...
  • #11 5401634
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Proponuję zacząć od napisania podstawowych informacji takich jak np nazwa programu którego używasz, nazwa programatora, rodzaj clocka itd. Najlepiej zrzuty ekranu.
    Niektóre programy mają odwrotnie zaznaczane niektóre opcje i możesz nie tylko wyłączyć reset ale np przestawić źródło taktowania,PLL, LOCK bity.
    Moim zdaniem gdybyś przestawił reset to nie zaprogramowało by go do połowy.
    Skoro układ zczytuje sygnaturę to prawdopodobnie programator jest dobry. Ewentualnie nawala prędkość programowania i trzeba ją zmniejszyć. Być może masz za szybki komputer. Niektóre programy oferują w opcjach zwolnienie programowania.
    Z drugiej strony spotakałem się w praktyce ze słabymi scalaczkami (buforami) które niewyrabiały nawet standardowych prędkości.
    Jeżeli programuje Ci do połowy to spróbuj wgrać prosty program w którym będzie tylko pętla z watchdogiem.
    Sprawdź czy poprawnie zaprogramuje i odczyta.
    Z drugiej strony jeżeli prękość była by za szybka to zawsze zaczynałby Ci programowanie i stawał gdzieś w trakcie. Wg mnie Balu nie ma racji i to nie jest zły programator. Wtedy nie widziałby od samego początku.
    Być moze jest to kombinacja zbyt dużej prędkości i bitów.

;) [_P_]
  • #13 5403500
    Pijopic
    Poziom 17  
    Balu tyle ze w takim przypadku za kazdym wlaczeniem by dzialalo chwile czy uklad zaprogramowany czy nie... Logicznie myslac tylko fusebity moga to powodowac, ale na tym forum takie dziwne juz przypadki byly opisywane, ze nic obstawiac nie mozna :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem i programowaniem mikrokontrolera ATtiny26. Użytkownik zgłasza trudności z programowaniem, które skutkują uszkodzeniem kilku układów oraz niemożnością odczytania sygnatury po błędzie podczas wgrywania kodu przez ISP. Wskazywane są potencjalne przyczyny problemu, takie jak błędne ustawienia fuse bitów, nieprawidłowa obsługa sygnału reset, zbyt szybka prędkość programowania, uszkodzony programator lub niewłaściwe zasilanie układu. Poruszono kwestie różnic między SPI a ISP oraz trudności w ponownym programowaniu układu po wlutowaniu. Zalecane jest podanie szczegółów dotyczących używanego programatora, oprogramowania, źródła taktowania i ustawień fuse bitów, a także testowanie prostych programów i ewentualne zmniejszenie prędkości programowania. Wskazano, że problem najprawdopodobniej leży w konfiguracji fuse bitów lub sprzęcie programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA