logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq M700 - brak działania USB i baterii po wymianie płyty głównej

ysiulec 02 Sie 2008 18:14 1236 3
  • #1 5402031
    ysiulec
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witajcie.

Wymieniłem płytę główną w Mojej armadzie M700 ze względu na to, że poprzednia się spaliła. Od czasu instalacji nowej płyty mam drobne kłopoty, otóż:

1. Na nowej płycie głównej nie działa port USB, PS/2 i S-Video. Akurat tak się składa, że te trzy wejścia są na jednej małej płytce podpinanej przez kostkę z kablami. Prąd na płytce jest, gdyż podpiąłem swój wentylatorek na USB i bezproblemowo się kręci. Usuwanie kontrolerów usb nie daje pożądanego skutku.
    Wygląda to tak:

2. Nie działa zasilanie baterią poprzez MultiBay. Gdy chcę "na surowo" uruchomić laptop z naładowanej baterii, nie daje on oznak życia. Gdy jednak podłączę zasilanie(cały sęk polega na tym, że wpierw muszę wyciągnąć baterię z multibay, podłączyć zasilacz do laptopa i dopiero włożyć baterię - podłączenie z włożoną baterią skutkuje mruganiem diód zasilania i ładowania) i je odłączę, bateria trzyma 8 sekund.
    Dziwne, bo jeszcze kilka tygodni temu bezproblemowo działała na starej płycie.

Co zatem się dzieje? Będę wdzięczny za wszelką pomoc :)

Moderowany przez Mery84:

Link do allegro usunąłem. Regulamin forum pkt. 10.11.

• #2 5402517
    jkawula
    Poziom 12  
    Jesteś pewien że nowa płyta jest sprawna?
  • #3 5402532
    ysiulec
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Płyta jest sprawna, gdyż laptop bezproblemowo startuje, wyświetla obraz..
  • #4 5480617
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Płyta jest uszkodzona, a dokładniej uszkodzona jest szyna SM-bus.

Z tym uszkodzeniem lapek będzie się odpalał
REKLAMA